Sabine Ljunggren porträtt i stadsmiljö
Kontakterna från studietiden på Stockholms universitet har haft stor betydelse för Sabine Ljunggren.


Vad betyder det för dig att få det här priset?

– Det är förstås jätteroligt! Jag har fantastiska kollegor och kunder som är duktiga på att stötta och ge feedback, men det är extra kul att få en helt objektiv syn på arbetet man gjort. Att få den bekräftelsen från en jury bestående av 25 oberoende branschexperter är väldigt kul.

Kan du berätta mer om priset?

– Varje år uppmärksammar företaget SEMrush både personer och företag inom branschen som åstadkommit extraordinära insatser inom sökmarknadsföring under året. I vanliga fall hålls en prisceremoni för alla skandinaviska länder i Blå hallen i Stadshuset, men i år skedde det digitalt. SEMrush, som delar ut priset, tillhandahåller ett av världens mest använda digitala marknadsföringsverktyg. Det är väldigt populärt hos alla som jobbar inom marknadsföring, speciellt de som arbetar med betalt sök och sökmotoroptimering, som jag gör. 

Vilka egenskaper tror du juryn såg hos dig? 

– Jag skulle säga att det är en blandning av både resultat och personlig utveckling. Som team leader är det viktigt för mig att hålla mig uppdaterad om det senaste, samtidigt som jag utvecklar och utmanar de runtomkring mig. Inte minst när jag är ute på skolor och föreläser om digital marknadsföring. Men samma sak gäller även i mina kunduppdrag, jag försöker alltid utveckla kunder och pusha dem i sitt lärande. Det har varit en röd tråd det senaste året som jag tror juryn värderade högt. 

Vilken betydelse har studierna vid Stockholms universitet haft för din karriär? 

– Min kandidatexamen i marknadsföring gav mig en trygg och stabil grund. Utbildningen passade mig bra eftersom jag där och då inte visste vilken gren inom marknadsföring jag ville fokusera på. Mitt intresse för digital marknadsföring har växt fram med åren. Innan jag fastnade för SEO jobbade med kommunikation och PR. Något annat som har haft stor betydelse från studietiden är all mina kontakter. Jag rekommenderar verkligen att delta i studentaktiviteter, arbetsmarknadsdagar och ta vara på möjligheten att plugga utomlands. Jag har flera nära vänner från min studietid som jag umgås med både privat och professionellt. 

Har du några råd till de studenter som tar examen nu och ska ut i arbetslivet?

– Sänk förväntningarna på ditt första jobb och fokusera inte för mycket på jobbtitlar. Det är enkelt att fastna vid första ansökningsskedet och tycka att vissa rollbeskrivningar inte känns klockrena. Det viktiga är att få in en fot på ett företag som har rätt förutsättningar för din utveckling. Anegy som jag jobbar på är en förhållandevis liten byrå med högt i tak och stort fokus på kompetensutveckling. Att dessutom ha en stöttande chef som agerar mentor har varit en viktig del i min resa.
– Och sist men inte minst, håll kontakten med dina studiekamrater och stötta varandra i karriären. Våga be om hjälp och rekommendationer. Det kommer öppna många dörrar!
 

Här kan du läsa mer om Anegy där Sabine Ljunggren arbetar.