Statistik i media

Statistik i media

  • Kantar Sifo söker nyutexade projektledare 2021-05-17 Vill du vara med och forma framtiden? Kantar Sifo är marknadsledande inom insikter, analyser och konsulttjänster och vi söker nu ett gäng nyutexaminerade projektledare som vill vara med på vår tillväxtresa.
  • Kritik mot omräkningstabeller för utländska betyg 2021-04-19 Flera syriska elever har tvingats avbryta sina planer på utbildningar efter UHR:s myndighetsbeslut från 2019 om att räkna om deras betyg. Syftet med beslutet var att skapa en rättvis antagning, men enligt Jonas Bjermo, doktorand vid Statistiska institutionen, finns en risk att sökande med syriska betyg i stället missgynnas. Konsekvensen är att de syriska elevernas värde riskerar att översättas till ett för lågt svenskt betyg, säger Jonas.
  • Statistiker diskuterar opinionsundersökningarna i det amerikanska valet. 2020-11-19 Vem vinner det Amerikanska valet? Det är inte alls säkert, även om opinionsundersökningarna pekar i en viss riktning. Professor Dan Hedlin medverkar i TV4 Nyheter, Studio 1 i Sveriges Radio och Dagens Nyheter.
  • Medierna vill säga att ett parti leder, även om de ligger lika 2020-11-03 I en debattartikel i Göteborgs-Posten diskuterar professor Dan Hedlin mediernas ansvar för förväntningar inför ett valresultat. Medierna borde lyfta fram det osäkra i opinionsundersökningar, för att inte skapa falska förväntningar.
  • Webinarium om maskininlärning och undervisning i statistik 2021-05-05 Här kan du se professor Mattias Villani gå igenom sex punkter för förändring i svensk statistikundervisning, för att bättre förbereda statistikstudenter för en värld med maskininlärning och analys av mycket stora datamängder (big data).
  • Dödstal i Covid-19 kan ännu inte jämföras länder emellan 2020-06-07 I media har vi sett rubriker som "Sverige har flest döda i covid-19 per capita". Men det kan vi inte veta. Vi har haft jämförelsevis hög rapporterad överdödlighet men vi har också bättre möjligheter att snabbt skicka in statistik till organ som Eurostat. Vissa länder ligger efter med statistikinsamlingen. Dessutom räknar länderna på olika sätt, förklarar Dan Hedlin, professor vid Statistiska institutionen, Stockholms universitet.
  • Sök riktig statistik, inte självutnämnda epidemiologer 2020-04-28 För att kunna ta fram bra statistik krävs en djupare kunskap, förklarar Ann-Marie Flygare, statistiker vid Handelshögskolan vid Örebro universitet i en artikel i DN 5 april 2020. "Den viktigaste informationen finns inte i tabellerna utan i fotnoterna längst ner under dem", säger professor Dan Hedlin vid Statistiska institutionen, Stockholms universitet, i samma artikel.
  • Kan du vara säker på Covid 19-test för hemmabruk? 2020-03-24 Frank Miller, docent i statistik vid Statistiska institutionen förklarar vad som kan menas med att ett test är "säkert", och varför du inte kan lita på alla Covid 19-tester för hemmabruk.
  • DN avpublicerar Gymnasiekollen efter kritik om svagt statistiskt underlag 2020-02-25 I Mediernas i P1 granskning av DN:s Gymnasiekollen, intervjuar de professor Dan Hedlin: "Då kanske inte DN borde ha publicerat artikeln över huvud taget".
  • Att ha koll på statistik: Tre tips från professorn! 2020-03-09 I ett inslag om statistik på SVT medverkar professor Dan Hedlin, och ger råd till tittarna om hur man kan förhålla sig till statistik som presenteras i nyhetsmedier.
  • Opinionsundersökningarnas olika metoder kan ge mycket olika resultat 2020-02-11 SVT följer upp de skilda resultaten i opinionsundersökningar i oktober 2019, och ber professor Dan Hedlin reda ut vad skillnaderna kan bero på.
  • En obesvarad kärlek till statistik? 2020-02-11 Ett fördjupat samtal mellan professor Dan Hedlin och Kristoffer Örstadius, granskande reproter på DN, om journalistikens relation till statistik.
  • Vanligaste namnen 2020-02-04 SCB publicerar statistiken över namn på nyfödda under 2019.
  • Stark kritik mot rapport om BRÅ 2020-01-21 Rapporten "Går det att lita på BRÅ?", har fått stark kritik på flera punkter. Rapporten kritiseras för felciteringar, felaktiga insinuationer, och ogrundat misstänkliggörande. Professor Dan Hedlin, vid Statistiska institutionen, blev felciterad i rapporten.
  • Dan Hedlin gästar Expressen TV 2019-05-21 Dan Hedlin gästar Expressen TV och diskuterar frågor kring statistiken och opinionen inför EU-valet
  • Ny oro om opinionsundersökningarnas säkerhet inför ett eventuellt extraval 2020-01-21 Partier och medier påverkas av opinionsundersökningar, men hur säkra är de? Och hur står sig de självrekryterade panelerna mot undersökningar med slumpmässigt urval? Professor Dan Hedlin förklarar att insamlingsmetoden inte är ensamt avgörande, utan metoden för att ta hand om - och vikta insamlade data också spelar stor roll.
  • Vetenskapens värld om matematik och statistik 2018-12-05 Missa inte det spännande programmet i Vetenskapens värld, om att förutsäga framtiden!
  • Ny undersökningsmetod kan göra att fler vågar svara 2018-12-06 Brå, Brottsförebyggande rådet, har i år ändrat undersökningsmetoden för den Nationella trygghetsundersökningen. Det kan vara ett av skälen till att en av tio kvinnor i årets undersökning uppger att de har utsatts för sexualbrott. Men hur jämför man då årets resultat med tidigare år?
  • "Det duger knappast som någon bild av verkligheten" 2018-10-01 Flera medier drog felaktiga slutsatser från KP:s läsarundersökning, och framställde det som att pappor ratas. Dan Hedlin intervjuas i Medierna i P1om hur medierna har dragit slutsatser och gjort tolkningar utan stöd i undersökningen .
  • Socialstyrelsen backar efter kritik 2018-04-05 Kritiken mot Socialstyrelsen som framförts av professorer i statistik Johan Bring från Statisticon, Lars Rönnegård vid Högskolan Dalarna, och Dan Hedlin vid Stockholms universitet leder nu till

Kontakt

Besöksadress
Statistiska institutionen
Universitetsvägen 10B, plan 7 
Stockholm
Observera att om du kommer från tunnelbanan och går in från norra sidan, står det 14B på ingången till huset där du når oss! Gå rakt fram och ta hissen upp så kommer du rätt. 

Öppettider
Institutionen har öppet vardagar 07:50 – 17:05 under terminerna. Vi har stängt 24 juni - 11 augusti - under den perioden behöver du boka tid med någon av våra medarbetare för att kunna komma in på institutionen.

Postadress
Statistiska institutionen
Stockholms universitet
SE - 106 91  STOCKHOLM

Fax 08 - 16 7511

Vi tillhör Samhällsvetenskapliga fakulteten

Fråga oss - vi kan statistik!

Är du journalist och behöver komma i kontakt med någon som kan statistik, för att till exempel kommentera en undersökning eller en statistisk metod i media? Då har du kommit rätt! Kontakta Richard Hager så slussar han dig vidare till lämplig forskare.

Richard Hager
Telefon:  08-16 29 90
E-post: richard.hager@stat.su.se