“Vid Stockholms universitet ska alla salstentamina (inklusive skriftliga duggor) anonymiseras. Examinator måste dock ta del av namnen på provdeltagarna i slutskedet av examinationen så att ett eventuellt jäv kan upptäckas och för att ett myndighetsbeslut (betygsbeslut) ska kunna fattas.” s. 20 i Regler för utbildning och examination på grundnivå och avancerad nivå vid Stockholms universitet.

 

Digital examination på campus

Språkstudion kan du examinera dina studenter på en mängd olika sätt. Digitalt eller analogt, med ljud eller bild, med text eller tecken, i realtid eller med inlämning. Det finns ca 40 platser i Södra huset, hus E.

Tentamenstjänsten tillhandahåller digital tentamen via ett webbaserat gränssnitt och stödjer flera olika typer av tentamina; bl. a. essäfrågor, flervalsfrågor och kamratbedömning. Över 500 platser i salar på campus. Rutiner för anonymisering finns.

 

Digital examination online

 

Examination i Athena

Verktyget Uppgifter i Athena kan hantera både individuella uppgifter och gruppuppgifter. Plagieringskontroll kan aktiveras. Anonym inlämning är möjlig i Athena men rekommenderas inte eftersom avanonymisering för att kontrollera indikation på plagiering etcetera inte är möjlig. Hanteringen är omständig vid rättning om det är många studenter i kursen.

 

Examination i Exia

Exia är det digitala examensverktyg som Stockholms universitet använder. Exia är en tjänst du beställer via Serviceportalen och stödjer allt från essäfrågor, flervalsfrågor, kamratbedömning, öppen tentamen, hemtentamen, bedömning och anonymisering.

Exia som examinationsverktyg

 

Testa verktygen innan tentan

Vad är viktigt att tänka på för lärare när det gäller digitala examinationer? Cormac McGrath, universitetslektor vid Institutionen för pedagogik och didaktik, som arbetar vid Centrum för universitetslärarutbildning (CeUL), delar med sig av några tips.

Tips och råd om ordna digital tenta

 

Läs mer