En resurs att använda i din undervisning

Som en del i arbetet med att motverka plagiering finns nu en kursmodul i Athena som riktar sig till våra studenter vid SU. Här får studenterna redskap för att utveckla en god studieteknik samt kunskap och medvetenhet om akademisk integritet. Materialet är också bra på så vis att det förbereder studenterna inför yrkeslivet, med en grundläggande etik.

Kursmodulen består av tre filmer med tillhörande quiz. Den första filmen handlar om akademisk integritet, hur vetenskaplig integritet genomsyrar universitetet och en forskares vardag. Forskare inom akademin agerar förebilder och berättar om hur de forskar och behåller sin integritet. Den andra filmen tar upp vad som händer när man bryter mot den vetenskapliga integriteten, som forskare och som student. Den tredje filmen lär studenterna god studieteknik och hur de själva övar på, och behåller sin vetenskapliga integritet.

Du hittar kursmodulen i Athena

I Athena kallas materialet för kurs och heter Akademisk integritet/ Academic Integrity. Det är en kursmall, öppen för alla att kopiera. Det finns både en engelskspråkig och en svenskspråkig version av materialet, i två skilda planeringar. Materialet är också undertextat.

Välkommen att använda hela materialet, eller delar av det, i din undervisning. Du flyttar enkelt kursmodulen till dina egna kursplatser i Athena eller använder hela modulen som en egen separat kurs.

Kursmodulen är framtagen av Centrum för universitetslärarutbildning på uppdrag av rektor.

 

Så här gör du som vill skapa din egen kurs-kopia av kursmallen:

  1. Logga in i Athena: Athena inloggning.
  2. Under Kurser i menyn högst upp på startsidan klickar du på den gröna rutan med ett kors i, lägg till kurs.
  3. Välj alternativet: "Baserat på en befintlig kurs eller en mall" och klicka på "Bläddra till kursmallen".
  4. Leta upp "Akademisk integritet / Academic integrity" i listan över tillgängliga kursmallar. Tänk på att du behöver välja Alla mallar i rutan visa bredvid sökrutan.
  5. Ge kursen ett namn i rutan för rubrik och klicka på Spara. Kopieringen tar ett litet tag, men sedan har du en egen version av kursen där du antingen kan välja lägga till dina studenter eller välja att kopiera vidare kursens planeringsområde till en annan av dina kurser. Kursen består av två identiska planeringsområden, ett svenskspråkigt och ett engelskspråkigt. Välj att behålla det som passar dina studenter.

För dig som vill kopiera in kursens planeringar direkt in i en av dina kurser:

Om du redan har en färdig kurs där du vill kopiera in kursmaterialet som en del av kursen, i en planering är det lättare att göra detta direkt. I serviceportalen hittar du tydliga instruktioner om hur du gör detta.

Du som bara vill titta på filmerna:

De tre filmerna finns tillgängliga i en spellista i Videotjänsten. Du hittar dem här

 

Om du inte är så van vid att kopiera material mellan kurser i Athena kan säkert en Athena van kollega vid institutionen hjälpa dig. Du är också välkommen att kontakta oss på CeUL.