I denna kurs lär du dig regressionsanalys, en statistisk teknik som kan användas för att beskriva och analysera samband mellan variabler. Du lär dig även tidsserieanalys, som baseras på data som har insamlats i kronologisk följd. Under kursen introduceras tidsseriemodeller. Praktisk tillämpning är en viktig del av kursen och tillämpning av regressionsanalys i samband med statistiska undersökningar diskuteras och exemplifieras.

Undersökningsmetodik ger kunskaper om hur man planerar och genomför olika slag av statistiska undersökningar. Politiker, myndigheter, allmänheten vill veta egenskaper, attityder och åsikter hos grupper av individer och företag i samhället. I många fall görs detta genom att man drar ett urval från en avgränsad population för att sedan med hjälp av statistisk teori försöka dra slutsatser från detta urval till vad som kan gälla i populationen. Detta kräver dock vissa förutsättningar för att man också ska kunna mäta osäkerheten i dessa slutsatser. Att välja en lämplig urvalsmetod är avgörande för storleken på denna felkälla. Man vara medveten om och planera för hur övriga fel i undersökningen såsom bortfallsfel och mätfel, kan undvikas och minimeras. Det är därför mycket viktigt hur data samlas in t ex via en postenkät eller en telefonintervju och hur frågorna i ett frågeformulär konstrueras. Samtidigt måste man försöka utnyttja all den information som redan finns, såsom information från olika källor och register, och även kunna kritiskt värdera denna information i den aktuella undersökningen.
Kursens innehåll ger kunskaper som är av stor nytta vid studier och tillämpningar av statistiska metoder inom flera områden.

Särskild behörighet: Statistikens grunder, GN, 15 hp, eller motsvarande eller antagen till Kandidatprogrammet i nationalekonomi och statistik.
Undervisningsspråk: Svenska

Sök kursen!

Kursinformation

Övrig information för registrerade studenter finns på Athena.

Lärare vårterminen 2020

Kursansvarig

Michael Carlson

Du hittar lärarens mottagningstider i länken ovan. Det går bra att mejla läraren och komma överens om en tid, om du vill träffas utanför mottagningstiden.

Övningslärare

Maria Anna Di Lucca