Här följer ett kort utdrag från aritkeln i Campus

Text: Emelie Andersson  

 
Termeh Shafie
Termeh Shafie
 

Termeh har hållit ihop med matten ett bra tag. På gymnasiet läste hon hela vägen till F-kursen och efter det blev det en Pol Mag på Umeå Universitet med inriktning statistik.
– Jag har alltid tyckt om matte men att bara sitta med ekvationer var inte min grej. Med statistik tillämpar jag matte på verkliga problem, säger hon.
När Termeh fick tillbaka sin första inlämningsuppgift i statistik saknade den betyg. Istället satt där en post it-lapp med ett meddelande från hennes lärare: 'Kom och träffa mig på mitt kontor'.
– Jag var väldigt nervös men när jag kom dit sa han att uppgiften var så bra att jag måste fortsätta med statistik och doktorera.
Så fick det bli. Så småningom påbörjade hon sin doktorandutbildning och 2007 flyttade hon till Stockholm där hon i januari i år disputerade. I sin avhandling skriver hon bland annat om modeller för analysering och kartläggning av komplexa nätverk. Modellerna kan till exempel användas för saknade länkar i ett nätverk, eller i kartläggningen av ett stort nätverk som internet, utan att förlora viktigt information.

 

Läs hela artikeln på Campus webbplats