Termeh
Termeh, postdok
 
Vad gör du nu?

Jag har en postdoktjänst vid Universität Konstanz i Tyskland. Det kändes naturligt att söka postdok efter att jag disputerade i statistik. Givetvis kunde jag ha lämnat akademin för näringslivet, men forskningen ligger mig för nära hjärtat för att överge.


Hur kom du dit du är nu?

Jag läste lite allt möjligt under grundutbildningen på universitetet:
matematik, politik, ekonomi och språk. Jag har alltid gillat matte men är främst intresserad av tillämpningar av matten så jag bestämde mig för statistik. Efter att ha läst några kurser i statistik insåg jag rätt snabbt att jag ville doktorera inom ämnet.
 

Vilka är dina tips till våra nuvarande studenter?

Jag tror att du först och främst ska bestämma dig för om du vill stanna inom universitets- och forskningsvärlden. Oavsett vad du väljer så är det bra med viss specialisering, det vill säga bestämma dig för vilken gren inom statistiken du vill hålla på med. Statistik som ämne är trots allt mycket stort och det är bra att välja en inriktning; om det nu må vara exempelvis finansiell statistik, officiell statistik eller som i mitt fall: grafteori. Det är viktigt att du väljer något du tycker är roligt för det är ju det du sedan kommer att ägna många år av ditt liv åt.