Arian Barakat and Rebin Hosini. Foto: Statistiska institutionen
Arian Barakat and Rebin Hosini. Foto: Statistiska institutionen

Efter att ha skrivit sin uppsats på företaget IAMIP fick Arian Barakat och Rebin Hosini båda jobb där – Arian som account manager och Rebin som IP-konsult.

Om du också vill skriva uppsats på ett företag, är deras tips att helt enkelt börja med att ta leta upp ett företag som intresserar dig. Tänk brett - om du älskar glass, varför inte ta kontakt med ett glassföretag?

- Presentera en idé som löser ett problem som företaget har, sa Rebin Hosini under föreläsningen.

När det gäller själva uppsatsidén, menar Rebin Hosini och Arian Barakat att det är bättre att hitta ett problem som du vill lösa, istället för att istället för att försöka hitta ett ämne att skriva om.

Företaget kommer att ha nytta av att du skriver uppsats hos dem, eftersom de inte behöver betala för det du gör. Rebin Hosini rekommenderar också att börja med att kontakta små företag och start-ups - de kan generellt vara mer öppna för nya idéer än större företag.

Och för att kunna presentera en idé, behöver du ta reda på vad företaget gör och behöver.

- Även om din idé inte är just det som de söker, kanske de kan hitta en annan idé att gå vidare med efter att du har presenterat din. Det viktiga är att visa för dem att du är kreativ, sa Arian Barakat.

Praktiska råd om skrivandet

Eftersom du behöver skriva akademiskt på institutionen, och företaget kanske vill ha ett midnre akademiskt språk i texten, är det viktigt att hitta en bra balans när du skriver uppsatsen.

- Företag har sina krav, akademin har sin och du kanske vill skriva på ditt sätt. Det är en utmaning att kombinera språket, sa Rebin Hosini.

- Var tydlig från början när du pratar med företaget att du behöver skriva på ett visst sätt på universitet, och försök  hitta en balans, sa Arian Barakat.