Nyheter

Alla nyheter

  • Årets lärarpristagare utsedda 2024-06-05 Priset Årets lärare 2022 går till Katarina Fast Lappalainen, John Fitzpatrick, Olov Karlsson, Lena Sjögren och Oliver Smith.
  • Mentorsprogrammet tillbaka till hösten 2024-04-16 Till hösten är det dags för Mentorsprogrammet att starta upp på nytt. Den lyckade satsningen från Humanvetenskapliga området sammanför juniora forskare med mentorer.
  • Humanvetenskapliga områdets mentorsprogram 2024-04-16 Mats Börjesson blir ny programansvarig för Mentorsprogrammet för unga forskare från och med 2024. Den lyckade satsningen sammanför juniora och seniora forskare i ett berikande utbyte.
  • Aula Magna hålls stängd 2024-03-21 Aula Magna tillfälligt stängd fr.o.m. vecka 9 på grund av vattenläcka. Läs mer om situationen och hur det eventuellt påverkar dina bokningar.
  • Panorama december: tar vi undervisningen på tillräckligt allvar? 2024-03-18 Hur värderar vi god undervisning, påverkar årets nobelpris Stockholms universitet och vad sysslar Högskoleföreningen med egentligen?
  • Medel för särskilda satsningar 2023-2025 2024-03-04 Nu är det möjligt för tillsvidareanställda lektorer att söka medel för att skriva projektansökningar till externa bidragsgivare. ANSÖKAN STÄNGD
  • Välkommen till Fakultetsklubbens drop-in-luncher 2024-02-21 På Stockholms universitets fakultetsklubb Manne Siegbahn kan du som anställd äta lunch måndag-fredag klockan kl 11.30 och 12.45.
  • Sensormätning i lokalerna 2023-12-20 I vår installeras sensorer på Frescati och Albano för att samla data om lokalernas användning. Informationen kommer användas för att optimera och anpassa universitetets lokalbehov på bästa sätt.
  • Universitetet ansöker om utmärkelsen HR Excellence in Research 2023-12-15 Rektor har fattat beslut om att Stockholms universitet ska ansöka om Europeiska kommissionens utmärkelse HR Excellence in Research Award.
  • Test av brandlarm – december 2023 2023-11-20 Brandlarm testas kvartalsvis i de hus som Akademiska Hus ansvarar för i Frescati, Kräftriket och Albano.
  • SU:s Lärarkonferens 2024 — meningsfullt lärande i tiden 2023-11-19 Konferensen om undervisning och lärande 2024 lyfter effektiva, kreativa och olika samarbetsinriktade metoder för ökat lärande i högre utbildning.
  • Var med och bidra till SU:s Lärarkonferens2024 2023-11-13 Har du utvecklat och provat nya undervisnings- och examinationsformer, reviderat kurs- och utbildningsplaner eller drivit kollegiala utvecklingsprojekt? Vad gör du annorlunda? Vilka är dina bästa metoder? Vilka erfarenheter kan du dela med dina kollegor? Det vill vi gärna höra om!
  • Workshop: Undervisa för en hållbar utveckling 2023-11-06 Vid SU har vi en unik innehållslig kompetens på områden som rör hållbar utveckling. Undervisningens innehåll men också form bidrar till att utveckla studenters lärande inom hållbar utveckling. Upptäck tillsammans med kollegor hur olika ämnen och discipliner kan samverka för att utveckla undervisning i förhållande till våra utbildningar, kunskaper och strategier för en hållbar framtid.
  • Workshop: Frågebaserat lärande och att generera flervalsfrågor med AI 2023-11-01 Ett av de mest effektiva redskapen för att främja långsiktigt lärande i onlinekurser är tester som inkluderar automatisk och utförlig återkoppling. Välkommen till en workshop för universitetslärare som vill lära sig mer om hur man kan generera flervalsfrågor med hjälp av AI, fördelarna med tester och hur du använder dem för att utveckla dina online-kurser.
  • Val till ledamöter för den Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 2024-2026 2023-09-29 Valberedningen har nu utsett ett förslag på kandidater till ledamöter till Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden för mandatperioden 2024-2026.
  • ”Mentorsprogrammet hjälper mig att få perspektiv på saker och ting” 2023-09-27 Kalle Berggren vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen deltar i Mentorsprogrammet. Han menar att det har varit värdefullt att få ta del av mentorns perspektiv, men även att tvingas formulera sina egna tankar.
  • Workshop: Muntlig examination -bedömningsformen i ropet 2023-09-27 Vi bjuder på inspirerande exempel av olika former av muntliga examinationsuppgifter (formativa och summativa). Du får också pröva att utifrån eget valt kursmål, nuvarande examinationsform och betygskriterier diskutera om och hur det skulle kunna funka i ny tappning, det vill säga — som muntlig tenta.
  • Kontrollera kontaktuppgifter 2023-09-25 Har ni nyligen flyttat? Se till att uppgifter på exempelvis webben är aktuella.
  • Lokaloptimeringsprojekt vid SU påbörjat 2023-09-25 Det universitetsövergripande projekt som framöver kan komma att innebära förändringar och anpassningar av universitetets lokaler har nu dragit igång.
  • Validering av reell kompetens vid Stockholms universitet 2023-09-14
  • Workshop: Design av kunskapsbedömningar i Inspera 2023-09-14 Möjligheter och hinder med olika examinationsformer. Här uppmärksammar vi digitala examinationsformer och möjliga lösningar att använda varierade uppgiftstyper i Inspera för olika kunskapsbedömningar.
  • Workshop: Skapa digitala läromedel för engagerat lärande 2023-09-11 Spela in professionella videoföreläsningar och skapa utrymme för mer interaktion i din undervisning. Det är inte så svårt som du kanske tror. Med digitala verktyg och interaktiva undervisningsmetoder ger du undervisningen ett lyft.
  • Webinar: När, hur och varför passar AI i olika examinationsformer? 2023-09-11 Ny seminarieserie om högskolan och AI. Först ut är seminariet med ny inspiration kring vilka examinationsformer som är möjliga, och hur AI kan spela en roll i dessa — både som hot och möjlighet. (Varning för akronym-trängsel) Arrangörer: SUHF, ITHU och UHR.
  • Humanvetenskapliga områdets strategier 2023-09-01 Beslutade av Områdesnämnden för humanvetenskap vid Stockholms universitet 2023-04-19.
  • Lunchseminarium för SU:s lärare: Kärlekens och frihetens pedagogik i laborativt drama 2023-08-22 Vad har kärlek med undervisning att göra? Med utgångspunkt i förekommande undervisningsstrategier i högre utbildning är svaret; inget alls. Med utgångspunkt i den så kallade "affektiva vändningen" låter universitetslektor Tatiana Chemi oss i sin föreläsning ompröva emotioners roll i undervisning och lärande.
  • Fönsterputsning 2023 2023-08-21 Planeringen är klar för årets fönsterputsning vid Stockholms universitet. 
  • Nya kortkurser för lärare i höst 2023-08-18 Nya högskolepedagogiska kortkurser fokuserar aktuella ämnen som; akademisk litteracitet, inkluderande undervisning, digitala kompetenser för undervisning samt pedagogisk relationskompetens. Kurserna hjälper lärare att utveckla bättre undervisning som stödjer studenternas lärprocesser på ett smartare sätt.
  • Temacaféer om meritering 2023-08-16 Universitets- och högskolerådet (UHR) bjuder in till ett antal nationella temacaféer för samtal om meritering. Caféerna hålls online med start den 7 september.
  • Utvecklingen av nya medarbetarwebben rullar på 2023-06-30 Efter att förvaltningens alla avdelningar under våren städat upp och aktualitetskontrollerat sitt material på su.se/medarbetare fortsätter arbetet med att skapa en mer överskådlig struktur.
  • Behöver ni utveckla undervisningen vid din institution? 2023-06-19 Finns det frågor kring den pedagogiska verksamheten som ni återkommer till i lärarmöten och diskussioner? Då är det dags att undersöka dessa. Ansök om position som pedagogisk ambassadör 2024 — starta ett pedagogiskt utvecklingsprojekt.
  • Nytt internationellt masterprogram inom ramen för Stockholm trio 2023-06-14 En överenskommelse om utbildningssamarbete inom ett nytt internationellt masterprogram i biostatistik och datavetenskap mellan Karolinska Institutet, KTH och Stockholms universitet har ingåtts.
  • Workshop: Bättre ledarskap genom drama 2023-06-09 Hur kan jag känna mig trygg i mitt pedagogiska ledarskap? Hur kan jag förmedla tillit till mina kollegor? Under ledning av erfaren dramapedagog utvecklar du pedagogiskt ledarskap med utgångspunkt i dina egna förutsättningar. Upptäck hur du står stadigare i din roll som pedagogisk ledare!
  • Guide visar hur du undervisar i en ALC-lärosal 2023-05-23 Hur undervisar man med ett teknikförstärkt aktivt lärande? Jo, det kan man göra i en av universitetets nya ALC-lärosalar som finns på campus Frescati och campus Albano.
  • Workshop: ABC-metoden för kursdesign 2023-05-17 Med ABC-metoden skapar du och dina kollegor välstrukturerade kurser med en inspirerande blandning av läraktiviteter som stödjer studenters lärande. Läraktiviteterna kan användas i både fysiska och digitala rum inom områdena; inhämta kunskap, samarbeta, diskutera, utforska, tillämpa och praktisera, skapa. Workshoppen är anpassad för att skapa kurser i Athena. Delta gärna i lärarlag med fokus på en av era kurser.
  • Workshop: Drama och gestaltande inslag i undervisningen - exemplet hållbar utveckling 2023-04-21 Är du nyfiken på interaktiva inslag och dramapedagogiska arbetssätt i din undervisning? Ett arbetssätt som synliggör olika perspektiv, bidrar till ökat engagemang och fördjupad reflektion. Workshop med övningar och uppgifter som vi applicerar på det pedagogiskt utmanande och ämnesövergripande temat: Hållbar utveckling.
  • Aktuella driftstörningar i centrala lärosalar 2023-04-18 Då vissa centrala salar i Frescati saknar funktionell utrustning – en påminnelse om att aktuell driftinformation hittas via TimeEdit.
  • Workshop: Hjälp dina studenter knäcka ämneskoden 2023-04-18 Ta ett nytt grepp om din undervisning. Utifrån modellen ”Decoding the disciplines” har du möjlighet att arbeta fram lärandeaktiviteter som hjälper dina studenter till en djupare förståelse för ämnet.
  • Online-kollegium: Jämställdhetsintegrering i högre utbildning 2023-04-13 Om kvinnor eller män är i minoritet på en utbildning eller att andra grupper inte finns representerade i utbildningen? Är det viktigt för studenter att reflektera över kön, genus, jämställdhet och lika villkor inom ramen för sin utbildning? Vilka pedagogiska strategier finns att tillgå? Det och mer när Örebro universitet bjuder kollegor vid SU till online-evenemanget "Lika villkors- och jämställdhetskollegium".
  • Lunchseminarium: Begreppsbildning och undervisning 2023-04-11 Undervisar du i ämnen som berör samhällets utmaningar som till exempel klimatförändringar, migration och ekonomi? Cecilia Lundholms forskning ger dig större förståelse för de utmaningar studenter upplever ifråga om begreppsbildning inom dessa fält. Hon lyfter också emotioners roll — exempelvis hopp — för att kunskap ska omsättas i miljövänliga handlingar.
  • Hur blir AI en resurs i undervisning och lärande? 2023-04-05 Öppna Chattbotar på allas läppar och dessutom som oro i många universitetslärares tankar. Har den initiala ängsligheten lagt sig? Hög tid då att fylla på med det högskolepedagogiska perspektivet.
  • Temadag: AI och framtidens undervisning 2023-03-31 Kan vi skapa nya och kreativa undervisningsaktiviteter med OpenAI:s ChatGPT? Hur kan vi förhålla oss till ny AI-teknologi i relation till examination? Hur vänder vi farhågor och problem kring digitalisering till att istället hitta nya vägar mot ett bättre lärande för våra studenter?
  • husera@su: Takt och den pedagogiska relationen 2023-03-17 Vad är pedagogisk takt? Hur kan den göra mig som lärare relationellt kompetent och hur påverkar den studenternas lärande? Lunchseminarium med professor Norm Friesen, Boise State University.
  • Workshop: Bedömningslitteracitet—mot en professionell bedömardiskurs 2023-03-16 Vad innebär egentligen ”good practice” i lärares bedömningsarbete och enligt vem? Hur kan vi värna både kvalitet och lärares arbetstid? Vad innebär det att balansera mellan olika studenters behov, utbildningens mål och akademins och samhällets förväntningar? Hur talar vi om bedömning utan att det ses som ett hot mot bildning?
  • Workshop: Använd automatisk rättade frågor för återkoppling och i bedömning 2023-03-15 Hur kan automatisk rättade tester användas för återkoppling under din kurs? Hur kan automatisk bedömda frågor inkluderas i examination för din kurs? Vi diskuterar möjligheter och utmaningar med flervals- och andra automatisk rättade frågor som verktyg för återkoppling och bedömning.
  • Workshop: Så blir individuella studieplanen ett pedagogiskt verktyg i forskarhandledningen 2023-03-07 Visste du att doktoranders individuella studieplan kan användas som ett effektiv konstruktivt verktyg i din forskarhandledning? Workshop där forskarhandledare får nya perspektiv och idéer på hur ISP kan användas som att ett starkt verktyg i handledningen vid Stockholms universitet.
  • Så kan lärare och forskare förhålla sig till chattbotar 2023-03-02 Nu finns en vägledning för hur universitetets lärare och forskare kan förhålla sig till chattbotar i utbildning och forskning.
  • Temadag: Om pedagogiska perspektiv på kvalitet i forskarutbildning 2023-03-01 Vad kännetecknar en forskarutbildning av hög kvalitet? Hur kan vi förbättra forskarutbildningen så att doktoranders utveckling främjas? Vad kan vi lära oss av UKÄ:s kvalitetsgranskningar av forskarutbildningar ur ett pedagogiskt perspektiv? Evenemanget hålls på engelska.
  • Doktorander får riktat stöd i nytt projekt 2023-02-27 Stockholms universitet kan vara i landet med att satsa på ett sammanhållet stöd för doktorander. Syftet med projektet - Forum för doktorander - är att fler doktorander ska slutföra sin avhandling i tid och dessutom må bra under forskarstudietiden.
  • Bokning av konferenslokaler via TimeEdit 2023-02-21 Ska du arrangera en konferen eller något annat evenemang? Bokning av konferenslokaler i Albano/ Aula Magna ordnar du själv direkt i TimeEdit.
  • Varför vill lärare vid SU utveckla digitala läromedel, motverka plagering och förstå samverkan? 2023-02-17 Flera lärare funderade på utmaningar i samband med sin undervisning och studenternas lärande, och sökte medel för att starta pedagogiska utvecklingsprojekt vid sina institutioner. De blev årets pedagogiska ambassadörer.
  • IKT-pedagogiska coachen hjälper SU:s lärare 2023-02-14 Universitetslärare kan individuellt eller i grupp boka universitetets nya IKT-pedagogiska coachfunktion för att få hjälp med konsultation, planering och uppföljning av frågor relaterade till digitala aspekter av lärares arbete.
  • Här är självstudiekursen i Athena som ska få bukt med ofrivillig plagiering 2023-02-03 Du som lärare kan enkelt med hjälp av en digital kursmodul i Athena stötta dina studenter till akademisk litteracitet och samtidigt synliggöra begreppet akademisk integritet.
  • Arrangera konferens – nya möjligheter och arbetssätt 2023-01-20 Ska du arrangera en konferens eller något annat evenemang? Då kan du vända dig till Akademikonferens som är universitetets samarbetspartner för arrangemang av professionella konferenser.
  • Konferenslokaler i Albano 2022-11-16 Ska du arrangera en konferens, seminarium, workshop – eller annat evenemang? I Albano finns lokaler för sällskap mellan 10–80 personer beroende på tillställning.
  • Vi pratar "Självständigt arbete redan från början" 2022-11-15 Hur ser du på ”självständighet” i självständigt arbete? På vilka sätt förbereds studenter att skriva självständigt arbete? Kom samtala med oss om ny modell som hjälper våra studenter i mål med sin utbildning.
  • Workshop: Digital examination — kunskapsbedömningar på varierade sätt i Inspera 2022-11-11 Här uppmärksammar vi digitala examinationsformer och möjliga lösningar att använda varierade uppgiftstyper i Inspera för olika kunskapsbedömningar. Var med och diskutera möjligheter och hinder med olika examinationsformer.
  • Workshop: Skapa kognitiv och social närvaro i undervisning online 2022-11-01 Hur ökar du upplevelsen av närvaro i din undervisning online, både för dina studenter och dig som lärare? Med modellen ”Community of Inquiry” utökar du din pedagogiska verktygslåda och du får hjälp att skapa en dynamisk undervisning som stödjer kognitiv, pedagogisk och social närvaro för ökat lärande.
  • Om elsparläget: ”Varje kilowattimme räknas” 2022-10-28 Vad kan vi göra för att minska på elförbrukningen vid universitetet? Vad innebär besparingar för oss som huserar i universitetets lokaler? Vi ställer frågan till Rikard Nilsson, sektionschef vid Fastighetsavdelningen.
  • Internationell studentbarometer 2022 2022-10-25 Stockholms universitet kommer delta i International Student Barometer, ISB, en undersökning bland internationella studenter. Undersökningen genomförs under perioden 17 november till 19 december, och alla internationella studenter vid Stockholms universitet kommer att få ett mejl med en individuell länk för att besvara enkäten.
  • Workshop: Konsten att undvika plagiering 2022-10-21 Vi presenterar en nyskriven handbok i arbetet att motverka plagiering. Handboken är framtagen vid SU och riktar sig till dig som är universitetslärare, pedagogiskt ansvarig eller administratör. I workshoppen arbetar du med verkliga fall, för att se hur du upptäcker tendenser till plagiering i ett tidigt skede och hur du hjälper studenter rätt i sina studier.
  • Nya regler för lokal- och bostadsförsörjning 2022-10-19 Regler avseende hantering av hyresavtal och uthyrning av lokaler, samt student- och gästforskarbostäder vid universitetet är uppdaterade. De ersätter bland annat tidigare reglerna för lokalinnehav.
  • Dekanus har ordet – oktober 2022-10-17 Läs dekanus senaste krönika.
  • Workshop: Digital examination 2022-10-17 Samhällsvetenskapliga fakultetens arbetsgrupp för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (SAGA) anordnar en workshop som riktar sig till dig som är studierektor eller har annan roll och vill veta mer om digital examination.
  • Pröva öppet lärande — en nätverkskurs om undervisning med digitala verktyg och lärmiljöer 2022-10-14 Var med i en ämnesövergripande studiegrupp för universitetslärare och utbildningsutvecklare vid Stockholms universitet. Du deltar i en internationell öppen online-kurs om undervisning med digitala verktyg och lärmiljöer. Här lyfts flexibla lärmiljöer för kollaborativt lärande online, problembaserat lärande i en öppen miljö, digitala verktyg och metoder i ett pedagogiskt sammanhang och vi nystar i den senaste forskningen och trenderna inom online-lärande.
  • Få koll på nya examinationssystemet Inspera 2022-09-19 Obligatorisk självstudiekurs för universitetslärare, administratörer och tentamensvärdar som kommer att använda universitetets nya digitala examinationssystem Inspera.
  • Introduktion till ALC-lärosalarna för dig som undervisar 2022-08-26 Ska du undervisa i eller vill undervisa i en av universitetets nya ALC-lärosalar? ALC står för Active Learning Classroom, med teknik och pedagogik skapar du här en studentaktiverande undervisning. Du får nycklarna till en dynamisk lärosal som lyfter både din undervisning och dina studenters lärande. 2 sep kl 10.30-11.30
  • Introduktion till ALC-lärosalarna för dig som undervisar 2022-08-26 Ska du undervisa i eller skulle vilja undervisa i en av universitetets nya ALC-lärosalar? ALC står för Active Learning Classroom, med teknik och pedagogik skapar du här en studentaktiverande undervisning. Du får nycklarna till en dynamisk lärosal som lyfter både din undervisning och dina studenters lärande. 25 aug kl 13—14
  • Utbildningskongress 2022: Continuous learning — Person, Practitioner, Workplace 2022-08-26 Om undervisning och lärande i högre utbildning. Karolinska Institutet bjuder in SU:s lärare till högskolepedagogisk utbildningskongress 28—29 september 2022. Välkommen att lyssna till huvudtalare, inspireras av kollegor och dela erfarenheter under kreativa workshoppar.
  • Dekanus har ordet – juni 2022-06-14
  • Rocio tog hem priset under Global Civis Days 2022-06-13 Global Civis Days i Aten i april samlade deltagare från alla partneruniversitet i tävlingen Civis Panathlon. Temat var fysisk aktivitet som ett medel för social integration och inkludering. Rocio Mendoza de Andersson, administrativ chef vid Historiska institutionen, deltog och vann första priset.
  • Vässa din presentationsteknik — webbaserat självstudiematerial 2022-06-01 Kroppsspråk — vad säger vi till varandra, utan att ha sagt ett ord? Det och mer i webbaserat självstudiematerial om konsten att tala inför grupp. Strategier som gör dig trygg i talarsituationen och hjälper dig bli ditt "bästa jag" när du föreläser.
  • Introduktion till ALC-lärosalarna för dig som undervisar 2022-05-20 Ska du undervisa i eller skulle vilja undervisa i en av universitetets nya ALC-lärosalar? ALC står för Active Learning Classroom, med teknik och pedagogik skapar du här en studentaktiverande undervisning. Du får nycklarna till en dynamisk lärosal som lyfter både din undervisning och dina studenters lärande. 18 aug kl 11—12
  • Introduktion till ALC-lärosalarna för dig som undervisar 2022-05-20 Ska du undervisa i eller skulle vilja undervisa i en av universitetets nya ALC-lärosalar? ALC står för Active Learning Classroom, med teknik och pedagogik skapar du här en studentaktiverande undervisning. Du får nycklarna till en dynamisk lärosal som lyfter både din undervisning och dina studenters lärande. 18 aug kl 10—11
  • Introduktion till ALC-lärosalarna för dig som undervisar 2022-05-20 Ska du undervisa i eller skulle vilja undervisa i en av universitetets nya ALC-lärosalar? ALC står för Active Learning Classroom, med teknik och pedagogik skapar du här en studentaktiverande undervisning. Du får nycklarna till en dynamisk lärosal som lyfter både din undervisning och dina studenters lärande. 24 aug kl 10.30—11.30
  • Introduktion till ALC-lärosalarna för dig som undervisar 2022-05-20 Ska du undervisa i eller skulle vilja undervisa i en av universitetets nya ALC-lärosalar? ALC står för Active Learning Classroom, med teknik och pedagogik skapar du här en studentaktiverande undervisning. Du får nycklarna till en dynamisk lärosal som lyfter både din undervisning och dina studenters lärande. 24 aug kl 11.30—12.30
  • Introduktion till ALC-lärosalarna för dig som undervisar 2022-05-20 Ska du undervisa i eller vill undervisa i en av universitetets nya ALC-lärosalar? ALC står för Active Learning Classroom, med teknik och pedagogik skapar du här en studentaktiverande undervisning. Du får nycklarna till en dynamisk lärosal som lyfter både din undervisning och dina studenters lärande. 25 aug kl 14—15
  • Karriärdag för doktorander i slutfas och nyblivna doktorer 2022-05-17 Karriärdagen anordnas av fakultetskanslierna vid Humanvetenskapliga och Naturvetenskapliga området och vänder sig till nydisputerade doktorer och doktorander i slutfas som avser att göra karriär i Sverige.
  • Ny handbok för att motverka plagiering 2022-05-13 Hur kan du tänka om du misstänker fall av plagiering? Hur tolkar du digitala textjämförelseverktyg som finns för att upptäcka plagiat? Hur hjälper du studenter till bättre studieteknik? I en nyskriven handbok får SU:s lärare stöd och vägledning för att motverka plagiering.
  • Panorama Europa-special: Förändringens vindar från Bryssel 2022-05-02 EU höjer tempot inom högskoleområdet, med nya initiativ och nya pengar. Vad betyder det för oss?
  • Virtuellt lunchsamtal: Vikten av återkoppling och möjligheter för "automatisk" återkoppling 2022-04-20 Vi samtalar om pedagogiska för- och nackdelar av återkoppling, samt möjliga implementeringar i Athena och Inspera. Dela med dig av dina erfarenheter med kollegor och diskutera möjliga risker och fördelar.
  • Virtuellt lunchsamtal: Case/scenariobaserad examination 2022-04-20 Vi samtalar om case och scenariobaserad examination. CeUL:s Digitala examinations-team (DET) presenterar några inspirerande exempel på case och scenariobaserad examination och bjuder in till diskussion om möjliga risker och fördelar.
  • Nu öppnar anmälan till Mentorsprogrammet 2022 2022-04-20 Hösten 2022 startar Mentorsprogrammet på nytt. Satsningen vid Humanvetenskapliga området sammanför juniora forskare med mentorer. Ansökan står öppen till 15 juni.
  • Virtuellt lunchsamtal: Peer och back review — pedagogiska fördelar och implementering i Athena 2022-04-20 Vi samtalar om peer och back review. Vilka pedagogiska för- och nackdelar finns det och hur kan detta implementeras i Athena. Dela med dig av dina erfarenheter med kollegor och diskutera möjliga risker och fördelar.
  • VITALISE project grants-Transnational Access 2022-04-19 Deadline 30 April
  • Virtuellt lunchsamtal: Möjligheter och begränsningar med olika examinationsformer 2022-04-19 Vi samtalar om möjligheter och begränsningar med olika examinationsformer. Vilken typ av kunskap mäter man med olika slags frågetyper i Inspera? Dela med dig av dina erfarenheter med kollegor och diskutera möjliga nackdelar och fördelar.
  • Virtuellt lunchsamtal: Kontinuerlig och formativ bedömning i Athena och/eller Inspera 2022-04-19 Vi samtalar om kontinuerlig och formativ bedömning. Vilka pedagogiska för- och nackdelar finns och hur kan det implementeras i Athena och/eller Inspera. Dela med dig av dina erfarenheter med kollegor och diskutera möjliga risker och fördelar.
  • Relanseringen av su.se/forskare och su.se/researchers är utförd 2022-04-19 Projektet för att samla och förbättra innehållet för universitetets forskare på de interna webbplatserna är avslutad. Innehållsutveckling kommer att ske regelbundet efter behov och önskemål.
  • Magnus Nermo: Jag är hedrad att ingå i Samhällsvetenskapliga fakultetens ledning 2022-03-31 Sedan förra året är professor Magnus Nermo vicedekan vid Samhällsvetenskapliga fakulteten. Som tidigare prefekt vid Sociologiska institutionen kan han förstå det viktiga och ofta tunga uppdrag fakultetens prefekter har.
  • Män löper större risk för etnisk diskriminering på arbetsmarknaden 2022-03-29 Män med utländskt klingande namn som söker jobb får betydligt färre svar på sina ansökningar än kvinnliga sökande med utländskt klingande namn.
  • Dekanus krönika – mars 2022-03-18 Läs vad Yvonne Svanström, dekan för Samhällsvetenskapliga fakulteten, skriver i sin senaste krönika.
  • Seminarium för universitetslärare: Erfarenheter av hybridundervisning 2022-03-16 Seminarium om hybridformer i undervisning — möjligheter, utmaningar, teknik och annat smått och gott. Under seminariet diskuterar vi vad vi lärt oss om hybridformer hittills, och hur vi ser på framtida utveckling.
  • Dekanus har ordet – december 2022-03-16 Läs vad Yvonne Svanström, dekan för Samhällsvetenskapliga fakulteten, skriver i sin senaste krönika.
  • Statlig förvaltningspolitik för 2020-talet - en forskningsantologi 2022-03-11 Det råder en brytningstid på det förvaltningspolitiska området och det pågår ett sökande efter nya sätt att organisera, styra och arbeta inom staten.
  • Nyhetsbrevet om utveckling av undervisning baserat på forskning 2022-03-08 Nypremiär! Nyhetsbrevet Aktuell högskolepedagogisk forskning utkommer med ny grafisk form och dessutom med ett temanummer om genus och jämställdhet i högre utbildning. Det är gjort med AHF-redaktionens fulla entusiasm och stora kunskap.
  • Profilseminarium: Öppen akademi och trygga rum? Om kontroversiella teman i våra utbildningar 2022-03-04 Akademin behöver vara en central del av det demokratiska samhällets infrastruktur och värna om den akademiska friheten. Men vad händer när olika ideal kolliderar i undervisningssituationer? Hur kan vi värna om den akademiska friheten samtidigt som vi skapar trygga rum? Välkommen till årets första profilseminarium vid Humanvetenskapliga området
  • Disputation – Hannah Pollack Sarnecki 2022-03-03 Hannah Pollack Sarnecki försvarar sin avhandling "Favela Funk – Ways of Being Young in the Urban Peripheries of Rio de Janeiro". Opponent: Professor Rivke Jaffe, University of Amsterdam.
  • Anders Wästfelt ny arbetande ledamot i Vitterhetsakademien 2022-02-18 Vid Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien plenum den 1 februari 2022 valdes Anders Wästfelt, Kulturgeografiska institutionen, Stockholms universitet, in som ny arbetande ledamot i den historisk-antikvariska klassen.
  • Fyllnadsval till fakultetsnämnden 2022-02-16 Ett fyllnadsval har genomförts för att fakultetsnämnden ska vara fulltalig.
  • Kontaktperson för lokalvård – påminnelse 2022-02-14 Hanteringen av kontaktpersoner för lokalvård vid universitetets institutioner/avdelningar är sedan förra året automatiserad. Följande är en påminnelse om att tilldela medarbetare rollen.
  • SILA-projektet ska skapa kvalitet i distansutbildning 2022-02-08 Nytt högskolepedagogiskt utvecklingsprojekt ska generera i en modell för hur man kan arbeta med att skapa hög kvalitet i distansutbildning för studenter och lärare med fokus på den studiesociala miljön genom dialog, kontinuerlig utveckling och kollegial samverkan.
  • ”Examinationslyftet” ska hjälpa lärare tänka nytt kring digital examination 2022-02-08 Institutioner och lärare som vill examinera studenter med universitetets nya digitala examinationsverktyg Inspera ska få hjälp att komma igång med verktyget men också att tänka nytt kring examinationsformer.
  • Lär dig bedöma pedagogisk skicklighet 2022-01-22 Nu öppnar anmälan till ny omgång av den nationella kursen "Att bedöma pedagogisk skicklighet". Tillsammans med kollegor från Sveriges olika lärosäten utvecklar du din förmåga att bedöma pedagogisk skicklighet. Du får bland annat läsa och bedöma pedagogiska portföljer samt skriva pedagogiska sakkunnigutlåtanden. Det finns gott om utrymme att diskutera bedömningsarbete med både mentorer och kurskollegor. OBS! Sista anmälningsdag 15 feb. Kursstart 20 sep
  • Kreativa utvecklingsprojekt i fokus — pedagogiska ambassadörer berättar 2022-01-19 Utveckling av ny form för handledning av examensarbeten, digitalt lärande, digitala examinationer och mer när pedagogiska ambassadörer berättar om utvecklingsprojekt de genomfört vid sina institutioner under året — vilka utmaningar de har ställts inför, vad de har gjort och hur det gick.
  • Kvinnor anpassar sina liv efter manliga entreprenörer 2022-01-19 Kvinnor som lever med en man som är entreprenör investerar mycket i företaget på bekostnad av jämställdhet. – Med offentliga medel hjälper vi i första hand män att starta, bygga och skydda bolag där kvinnornas insats osynliggörs, menar Matilda Eriksson vid Stockholms universitet.
  • Jelena Zdravkovic ny prefekt på DSV 2022-01-17 Professor Jelena Zdravkovic är ny prefekt på Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) sedan 1 januari 2022. Hon ser fram emot att leda arbetet på Stockholms universitets största institution.
  • Hoppfull bild av pandemiårens undervisning 2022-01-14 DSVs Nina Bergdahl skriver tillsammans med forskarkollegan Melissa Bond i The Conversation. Artikeln handlar om pandemins effekter på elevers lärande.
  • Rwandas ambassadör besökte DSV 2022-01-12 Digital hälsa var en av punkterna på agendan när Diane Gashumba, Rwandas ambassadör i de nordiska länderna, besökte DSV 10 januari 2022.
  • Varför väljer flickor bort matematik i skolan? 2021-12-22 I skolan presterar flickor i allmänhet bättre än pojkar inom matematikrelaterade ämnen. Men även när flickor har en relativt högre förmåga i matte väljer de oftare andra utbildningsvägar.
  • Vill du bli Wallander-stipendiat på SOFI? 2021-12-16 Nu emottar Institutet för social forskning (SOFI) förslag på nomineringar till Handelsbankens Wallanderstipendium. Dessa stipendier ger full finansiering för innehavaren under tre år.
  • Workshop: Aktivitetsbaserat lärande i universitets nya ALC-salar 2021-12-15 Hur skapar du en lärandemiljö som aktiverar, utmanar och motiverar dina studenter? Active learning classroom (ALC) är ett pedagogiskt koncept som bygger på studentaktiverande undervisningsmetoder i en lärosal utrustad med runda bord, skrivtavlor och interaktiva bildskärmar.
  • Assar Lindbeck-medaljen tilldelas professor Erik Lindqvist 2021-12-15 Assar Lindbeck-medaljen 2021 tilldelas Erik Lindqvist, professor i nationalekonomi vid SOFI, tillsammans med Robert Östling på Handelshögskolan i Stockholm.
  • ”Bluffmejl ett växande problem” 2021-12-10 DSVs Fredrik Blix medverkar som expert i Ekots rapportering om problemet med falska mejl. Inslaget sändes i Sveriges radio 9 december.
  • ”Kreativitet är helt centralt för läraryrket” 2021-11-26 Genom att se lärare som designer tar vi fasta på kreativiteten i yrkesrollen. Det menar Elisabeth Rolf som har studerat pedagogiska mönster kopplade till elevers digitala kompetens.
  • Workshop: Video i dina kurser ─ intervju och inspelningsteknik med mobiltelefon 2021-11-23 Dagens mobiltelefoner har ofta en mycket bra kamera. Med hjälp av den kan du göra intervjuer och filma i miljöer utanför föreläsningssalen. Här lär du dig göra bra inspelningar med din mobiltelefon. Hur du får professionell kvalité på videobild och inspelningsmiljö, får till riktigt bra ljud och ljus, gör en intervju och slutligen redigerar materialet till en schysst film.
  • Digitalisering i fokus under AES Forskardag 2021-11-11 Årets forskardag gjorde att 145 personer med särskilt intresse för styrningsfrågor kunde träffas i Kräftriket och samtala om aktuella frågor i offentlig sektor.
  • Hoffice och sopsortering – ny teknik kan göra vardagen mer hållbar 2021-11-11 Nyare, snabbare, bättre. Teknikutvecklingen snurrar på, men det finns anledning att stanna upp och fundera över hur den påverkar vår livskvalitet. Det menar Chiara Rossitto, nyutnämnd docent på DSV.
  • Forskningsbaserade verktyg avslöjar desinformation på Twitter 2021-11-09 Vad är sant och vad är falskt i sociala medier? Ett europeiskt team med DSV-forskare i spetsen avslöjar "fake news".
  • Internationellt kollokvium om tolerans arrangerades på Stockholms universitet 2021-11-08 Toleransen närstuderades vid det internationella kollekviet "Tolerande(s) - concepts, language, history and practices" som ägde rum den 11-12 oktober 2021. Evenemanget var det avslutande i en serie samtal som inleddes i Nice 2020.
  • ”Vi måste prata om värderingar när vi diskuterar AI i utbildningen” 2021-11-08 Teresa Cerratto Pargman har många järn i elden. Hon är DSVs nyaste professor och koordinerar ett fyraårigt projekt inom WASP–HS, Wallenbergstiftelsernas satsning på AI.
  • Psykisk ohälsa i skolan kopplat till större risk för utanförskap 2021-11-03 Tonåringar som upplever psykiska problem i gymnasiet har större risk att varken vara i arbete eller utbildning som unga vuxna, jämfört med dem som har få eller inga symtom på psykisk ohälsa, visar en ny studie.
  • Studie lyfter koppling mellan förändrad brottslighet och ojämlikhet 2021-11-02 Sedan mitten av 1990-talet har flera länder i Västeuropa sett en minskande brottslighet – tvärtemot vad många föreställer sig. Men hur skiljer sig utvecklingen för olika samhällsgrupper? Det studeras i ett forskningsprojekt vid Kriminologiska institutionen.
  • DSV i vetenskapligt samarbete med Spotify 2021-11-01 Vi är vana vid att få förslag på musik att lyssna på, men metoderna kan bli bättre. Tre industridoktorander från Spotify studerar just nu framtidens maskininlärning tillsammans med DSV-forskare.
  • Öppna data kan ligga till grund för nya tjänster 2021-11-01 Varför är det så viktigt med öppna data? Programledaren Hedvig Nittve ställde frågan till DSV-forskaren Gunnar Wettergren när han medverkade i nyhetsprogrammet Studentnytt.
  • Workshop: Lagarbete för ökat lärande 2021-10-29 Studier visar att universitetslärare ofta värdesätter att samarbeta med andra lärare, samtidigt lyckas de inte med det i den utsträckning de önskar. Varför? Här får du tillsammans med kollegor identifiera hinder för samarbete och diskutera hur dessa kan överbryggas.
  • Gunnar Wettergren skriver debattartikel på Altinget.se 2021-10-29 Den svenska satsningen på offentliga, öppna data sackar efter, jämfört med andra länder. Därmed missar vi att realisera viktiga värden, anser DSV-forskaren Gunnar Wettergren.
  • Geopolitik, e-hälsa och drönare på välbesökt digitaliseringskonferens 2021-10-27 Från nationell säkerhet till framtidens design, via graviditetsappar, drönare och smart stadsplanering. 650 deltagare från 45 länder deltog i hybridkonferensen Digitalize in Stockholm 2021.
  • Workshop: Färre avhopp, högre betyg och djupare kunskaper ─ introduktion till Samverkansinlärning 2021-10-25 Den pedagogiska modellen "Samverkans-Inlärning" hjälper studenter att lyckas på svåra, ofta inledande kurser. Med samverkansinlärning ökar dina studenter sina möjligheter till bättre studieresultat, lär sig att lära och skapar samtidigt ett kontaktnät av studiekamrater.
  • ”Digitaliseringstakten är snudd på en samhällsfara” 2021-10-19 Hur kan vi hantera digitala klyftor i samhället? DSVs Uno Fors redde ut i direktsändning i programmet Nordegren och Epstein i P1.
  • Ett telefonnummer för service 2021-10-18 Har du en fråga och vill komma i kontakt med oss? Vi gör det enklare för dig att nå oss via telefon.
  • Dekanus har ordet – oktober 2021-10-18 Läs vad Yvonne Svanström, dekan för Samhällsvetenskapliga fakulteten, skriver i sin senaste krönika.
  • Sverige måste öka sin digitala suveränitet 2021-10-15 Offentlig sektor tar stor kostnad för att stärka svensk digital suveränitet samtidigt får de dåliga verktyg. Strategin måste tas på europeisk nivå, menar Fredrik Blix vid Stockholms universitet.
  • Sverige är bäst på öppenhet – men sämst på öppna data 2021-10-15 27 oktober ska DSVs Gunnar Wettergren diskutera digitalisering och samhällsnytta med energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman. Medborgarperspektivet bör vara vägledande, anser Wettergren.
  • Nya doktorander välkomnades under Welcome Day 2021-10-15 I början på terminen höll Humanvetenskapliga området en träff för att introducera nya doktorander vid Stockholms universitet. I år gavs Welcome Day digitalt via Zoom.
  • Workshop: Online discussion and argumentation in teaching 2021-10-13 Explore how to use asynchronous online discussion and argumentation in teaching. Taking a highly hands-on approach, the workshop will arm participants with different teaching activities and teaching resources that they can make use of for their own lessons, in Athena and other systems. In association with Singapore University of Social Sciences.
  • Internationella storheter på digital konferens 2021-10-12 Hur kommer vi att leva, arbeta och roa oss år 2040? Frågan står i fokus för Digitalize in Stockholm 2021 som arrangeras 20–21 oktober.
  • Jämställdhetsworkshop 2021-10-12 Arbetsgruppen för jämställdhet vid Samhällsvetenskapliga fakulteten bjuder in till en jämställdhetsworkshop.
  • Svensk speldesign intressant för utländsk handelsdelegation 2021-10-12 I fredags besökte en saudisk handelsdelegation Stockholm. Mellan besöken på de stora techbolagen hann delegationen med ett stopp i Nodhuset i Kista.
  • Uppdatering sänkte Facebook 2021-10-11 Under måndagskvällen låg Facebooks tjänster Messenger, Instagram och Whatsapp nere i över sex timmar. Fredrik Blix förklarade vad som hänt i Sveriges radios Ekot.
  • Dekanus har ordet – mars 2021-10-11 – Det nya året är också en ny mandatperiod för fakultetsnämnd och fakultetsledning. Många nya, kloka personer tar plats, säger Yvonne Svanström, ny dekan vid Samhällsvetenskapliga fakulteten.
  • Inställd! Workshop: Använd designmönster i Athena för pedagogisk kursutveckling 2021-10-07 Lär dig använda Athena, Zoom och andra verktyg i dina kurser ur ett pedagogiskt perspektiv. Under workshoppen får du arbeta med olika speciellt framtagna designmönster för kursutveckling och kursdesign.
  • Självkörande bilar fixar inte det sociala samspelet 2021-10-04 Våra vägar är fulla av ”irrationella” människor, både fotgängare och bilförare. Självkörande fordon kan inte riktigt hantera dem, menar Barry Brown.
  • Nya perspektiv på delningsekonomin 2021-09-20 Vill du dela bil med dina grannar, eller ha en främling sovande i gästrummet? Om svaret är ja – vad säger din familj om saken?
  • Dags för den sjätte omgången av SWEOLD 2021-09-17 Undersökningen som genomförts sedan 1992 studerar hur levnadsvillkoren för befolkningen över 75 år förändrats över tid. Forskarna kan nu beskriva utvecklingen under de senaste 30 åren, en period under vilken det skett tydliga förändringar inom välfärden.
  • Nätverksträff: Adminstratörer för god utbildningsmiljö om att motverka plagiering och fusk 2021-09-10 Hur kan olika aktörer vid universitetet bidra till att motverka plagiering och fusk? Ett aktuellt problem som dessutom ökade i samband med pandemin. Vår gäst Christophe Premat, lektor vid Romanska och klassiska institutionen reder ut begreppen och berättar hur vi bättre kan förstå problematiken.
  • Enkätundersökning: Allt fler studenter och lärare får undervisningen online att fungera 2021-09-07 Mycket har utvecklats och blivit bättre under året som gått, men nya utmaningar har också tillkommit. Det visar universitetets uppföljande undersökning av hur undervisningen online fungerat för studenter och lärare.
  • Maskininlärning kan ge bättre beslut inom vården 2021-09-01 Kring viktiga beslut finns alltid en viss osäkerhet. Henrik Linussons avhandling utforskar hur ett ramverk inom maskininlärning kan leda till bättre och säkrare beslut, till exempel inom sjukvården.
  • Digital humanvetenskap – ett nytt forskningsfält växer fram 2021-09-01 Hur kan vi förstå och forska om poddar, virtuella museer eller webbtidningar? Frågorna engagerar forskare inom digital humanvetenskap.
  • AI är en demokratifråga 2021-08-26 Det är hög tid att fler engagerar sig i AI-utvecklingen, anser DSV-forskaren Shengnan Han. Hon ser det som en demokratifråga.
  • Anordna kurser med fältstudier vid Medelhavet via USI 2021-08-18 Vill du anordna en tvärvetenskaplig kurs med fältstudier vid Medelhavet? Humanvetenskapliga området erbjuder stöd för att utveckla kurser inom det nationella samarbetet Universitet och Svenska Institut i samverkan för internationalisering (USI).
  • Vi är topp 7 i Europa 2021-08-18 Sociologi vid Stockholms universitet hamnar i år på plats 7 i Europa och plats 34 i världen i den prestigefyllda Shanghai-rankningen, som listar världens bästa universitet.
  • ”Energisektorn behöver mer policyorienterad forskning” 2021-07-20 Vilken forskning bedrivs om Sveriges elförsörjning, och vilken kunskap saknas? Vi ställde några frågor till professor Afzal Siddiqui.
  • ”Edtechbranschen är bara i sin början” 2021-07-19 Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) har god representation på IVAs 100-lista 2021. Av fyra forskningsprojekt från Stockholms universitet kommer tre från DSV.
  • Så funkar cyberattacker – Stefan Axelsson förklarade i Godmorgon världen 2021-07-12 ”Det här är en systemsvaghet som det inte finns något skydd emot – ännu”, sa DSV:s Stefan Axelsson.
  • DSV-professor diskuterade cyberbrott i Almedalen 2021-07-07 ”Vi måste samla och hitta samarbeten mellan kompetensen kring tekniska möjligheter, polisens utredningstekniska kompetens, och den juridiska kompetensen”, sa Stefan Axelsson.
  • Så upphörde lönediskriminering mot mörkhyade fotbollsspelare i England 2021-07-06 En ny studie har med hjälp av data från engelska Premier League undersökt effekterna av den så kallade ”Bosman-domen” och funnit att lönediskrimineringen helt försvann när reglerna luckrades upp – men inte för alla.
  • Bildningspodden #132 | Renässansen 2021-07-06 Renässansen brukar beskrivas som en upplyst tid av vetenskapliga framsteg, konstnärliga bragder och en nyväckt förståelse för antikens kultur. Men hur ska vi förstå renässansen idag? Och vad var egentligen det unika med Florens som kulturstad? Konsthistorikern Sabrina Norlander Eliasson och litteraturhistorikern Anders Cullhed Bildningspodden gästar Bildningspoddens säsongsavslutning.
  • ”Svenska företag är inte rustade för att stå emot hackerattacker” 2021-07-05 Är cyberattackerna här för att stanna? Och vad kan företag göra för att skydda sig mot hackare? Helgens attack som drabbade Coop väcker många frågor.
  • Anknytningsmönster kan förklara tillit till välfärdssystemet 2021-07-05 Kan relationen till välfärdssystemet förklaras utifrån anknytningsmönster? Och påminner välfärdssystemet om en psykologisk trygghet för människor på samma sätt som en religion? Frågorna lyfts i en ny avhandling.
  • Vänskapsband över klassgränserna kan färga dina åsikter – oavsett din egen sociala klass 2021-06-23 Vilken klasstillhörighet som är vanlig i din umgängeskrets verkar ha betydelse för hur dina egna politiska åsikter ser ut – och detta oavsett vilken klass du själv tillhör.
  • Bildningspodden #131 | Orientalism 2021-06-21 Litteraturhistorikern Edward Saids bok Orientalism från 1978 tillhör det senaste halvseklets stora akademiska klassiker. Boken blev lika hyllad som omdebatterad, och la grunden till vad som idag kallas postkolonial studier. Vilka är Saids viktigaste poänger? Och hur relevant är hans analys idag? Idéhistorikern Edda Manga gästar Bildningspodden och introducerar en modern klassiker.
  • Dekanus har ordet – juni 2021 2021-06-17 Yvonne Svanström sammanfattar terminen och lyfter ett par tankar inför höstens återgång till campus.
  • Annonsering och marknadsföring i egna och andras kanaler 2021-06-15 Hur kan jag nå ut till rätt personer med mitt budskap? Vilka kanaler ska jag använda? Räcker det med att göra ett inlägg? Eller behöver jag annonsera också? Bör jag gå med en annons i en annonsbilaga?
  • Risken att drabbas av depression minskade efter den första nedstängningen i Danmark 2021-06-11 Färre var i riskzonen för att drabbas av stress eller depression veckorna efter den första danska nedstängningen under pandemin, jämfört med veckorna innan. Men svårigheterna i vardagen ökade för många.
  • Nätverk för kvinnliga skogsägare präglas av maskulina ideal 2021-06-10 Traditionellt manliga ideal inom skogsindustrin har bidragit till att kvinnliga skogsägare organiserar sig i egna nätverk. Men hur kan nätverken förstås? Och varför finns en ovilja hos nätverken att beskrivas som jämställdhetsprojekt?
  • Högre utbildning i pandemins kölvatten 2021-06-09 Hur har distansundervisningen påverkat lärare och studenter vid högskolor och universitet? Tessy Cerratto Pargman i Nio-Fem.
  • Fyllnadsval till fakultetsnämnden klart 2021-06-08 Fyllnadsvalet till suppleant i Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden under resterande period som sträcker till och med 2023 är nu klart.
  • Matilda Baraibar utsedd till årets lärare för sitt studentengagemang 2021-06-07 En av 2021 års pristagare av Årets lärare vid Stockholms universitet är Matilda Baraibar, Institutionen för ekonomisk historia och internationella relationer vid Samhällsvetenskapliga fakulteten.
  • Lena Hübner: "Viktigast att möjliggöra lärarutbildningarnas höga kvalitet" 2021-06-07 Samhällsvetenskapliga fakulteten har sedan januari 2021 ett nytt dekanat. Vi möter docent Lena Hübner vid Institutionen för socialt arbete som är ny vicedekan med särskilt ansvar för lärarutbildning.
  • Uppdaterad baspresentation i Powerpoint 2021-06-04 I Mediabanken finns nu SUs uppdaterade Baspresentation i Powerpoint, på svenska och engelska.
  • Behandling mot sömnlöshet bör skräddarsys utifrån patienten 2021-06-03 Många patienter som behandlas mot sömnlöshet blir inte av med sina problem. Hur fungerar egentligen de olika terapierna? Och kan terapi anpassas mer till individen? En ny studie syftar till att förbättra KBT-vården vid insomni.
  • Bildningspodden #130 | Norrmalmstorgsdramat 2021-06-03 Norrmalmstorgsdramat har gått till historien som Sveriges första livesända brottshändelse och urscenen för det så kallade "Stockholmssyndromet". Men vad var det som hände egentligen? Medieforskaren Ester Pollack och statsvetaren Cecilia Åse gästar veckans Bildningspodden.
  • Skolmaten på 60-talet gav eleverna högre inkomst genom livet 2021-06-03 När skolmaten infördes i svensk skola gav det långsiktiga fördelar på elevernas hälsa, utbildning och livsinkomst. Det visar en ny studie från Stockholms universitet och Lunds universitet.
  • Ett år med undervisning online — vad tycker studenter och lärare nu? 2021-06-01 Nu är det dags för en uppföljning av förra årets enkätundersökning där studenter och lärare delade med sig av sina erfarenheter av övergången till undervisning online i samband med Coronautbrottet. Vad har hänt sedan dess och hur har det gått?
  • Forskningsmedel till strategiska forskningssatsningar 2021-05-26 Områdesnämnden för humanvetenskap har beviljat sju olika forskningsprojekt totalt 729 000 kronor i bidrag till strategiska satsningar. Satsningen syftar till att uppmuntra fakultetsöverskridande forskning och att ge stöd till innovativa forskningsinitiativ.
  • Könsblandade grupper i lumpen påverkar attityder till kön och jämställdhet 2021-05-25 Manliga soldater som fick tjänstgöra i en grupp tillsammans med kvinnliga soldater blev mer positivt inställda till jämställdhet – åtminstone på kort sikt. Det visar en ny studie från SOFI.
  • Bildningspodden #129 | Demokrati 2021-05-20 Demokratin är just nu hett omdebatterad och sägs befinna sig i en kris. Hur mår demokratin idag egentligen? Bildningspodden reder ut termerna tillsammans med statsvetaren Sofia Nässjö och idéhistorikern Anders Burman.
  • ”Mentorsprogrammet gav mig samhörighetskänsla med universitetet” 2021-05-12 Vi ställde tre snabba frågor till Marie Gustafsson Sendén som är biträdande lektor vid Psykologiska institutionen och deltog i förra omgången av Mentorsprogrammet.
  • Campus Frescati agerade uppsamlingsplats vid masstestning 2021-05-11 Nyligen genomförde Folkhälsomyndigheten en landsomfattande testning av befolkningen, i syfte att få en ögonblicksbild av smittläget. Campus Frescati agerade uppsamlingsplats åt Hemvärnet som hjälpte till under insatsen GLORIA 14.
  • Gör en djupdykning i hybridundervisning 2021-05-07 Läs din högskolepedagogiska kurs i hybridformat. I höst erbjuder Centrum för universitetslärarutbildning universitetets lärare att läsa baskursen UL1 på ett nytt sätt.
  • Workshop: Video i dina kurser ─ motiverande kursdesign och skärminspelning 2021-05-07 Du är universitetslärare och vill få grepp om hela processen när det gäller att skapa en videoinspelning för din kurs, allt ifrån konceptutveckling och manus till skärminspelning samt publicering i till exempel Videotjänsten eller i Athena.
  • Fyllnadsval fakultetsnämnden 2021 2021-05-07 Valberedningen föreslår att professor Markus Jäntti, Institutet för social forskning (SOFI), utses till ny suppleant i Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden under resterande del av mandatperioden som sträcker sig till och med 2023.
  • Workshop: Så gör du en professionell videoinspelning på kontoret eller hemma 2021-05-07 Universitetslärare producerar allt mer media hemma och på sina kontorsrum. Det kan handla om förinspelad film till Omvänt klassrum eller direkt kommunikation via till exempel Zoom. Hur gör du då dina produktioner på ett professionellt sätt? Lär dig mer i virtuell workshop med mediepedagog Jonas Collin. Gästföreläsare: Erika Höghede ─ skådespelerska och expert på icke-verbala uttryck
  • Ledigt jobb: Forskare i GENPARENT-projektet 2021-05-06 En plats som forskare i GENPARENT-projektet vid Institutet för social forskning (SOFI) på Stockholms universitet. Anställningen avser heltid och gäller under ett år, med möjlighet till förlängning om det finns särskilda skäl. Tillträde 2021-10-01 eller enligt överenskommelse.
  • Bildningspodden #128 | Gigekonomin 2021-05-05 Den så kallade "gigekonomin" har sedan 2010-talet präglat arbetsmarknaden och kritiserats för att bygga på lösa anställningar och dåliga arbetsvillkor. Vad är egentligen sant om gigekonomin? Bildningspodden reder ut termerna tillsammans med kulturgeograferna Natasha Webster och Qian Zhang.
  • Sociologiprofessor som vill vända upp och ner på hur akademiker kommunicerar sin forskning 2021-05-03 – Sättet vi publicerar och kommunicerar forskning på är ålderdomligt. Det är absurt att vi som forskare kommunicerar våra forskningsresultat till 100 år gamla tidskrifter som inte är öppna för allmänheten att läsa, säger Magnus Bygren, professor i sociologi.
  • Stort tapp för elevernas inlärning under pandemins skolstängningar 2021-04-30 Elever i grundskolan lärde sig lite eller ingenting när de studerade hemma under den tid skolan var stängd på grund av coronapandemin. Det visar en ny studie från Institutet för social forskning som jämfört nederländska elevers skolresultat med tidigare år.
  • Barn med mindre ekonomiska resurser har oftare sämre relationer med klasskamrater 2021-04-28 Att ha mindre pengar eller inte kunna delta i aktiviteter som kostar pengar är kopplat till en ökad risk för en sämre social situation i skolan. Det visar en ny avhandling från Institutet för social forskning (SOFI).
  • INSTÄLLT! Symposium: migration och integration – möte mellan forskning och praktik 2021-04-26 Uppdatering: Med anledning av det rådande smittskyddsläget har organisationskommittén beslutat att ställa in symposiet "Migration och integration – möte mellan forskning och praktik", som skulle ha ägt rum den 2 juni. Förhoppningen är att genomföra under 2021. Information om detta kommer.
  • Sårbart system för arbetskraftsinvandring i Sverige 2021-04-26 Systemet för arbetskraftsinvandring i Sverige innebär en obalans i förhållandet mellan arbetstagare och arbetsgivare. Det skapar en sårbarhet för migranter och en tillvaro präglad av osäkerhet, menar Linn Axelsson, forskare i kulturgeografi vid Stockholms universitet.
  • ”Shut up and write” skapar digital gemenskap hos doktorander 2021-04-13 Doktorander på Stockholms universitet har tagit egna initiativ för att skapa gemenskap över Zoom. Upplägget kallas för "Shut up and write" och går ut på att starta veckan tillsammans genom att skriva under tystnad.
  • Socialt nätverk ökar chansen till jobb bland unga 2021-04-13 Ett stort socialt nätverk ökar möjligheten till lyckat jobbsökande bland unga vuxna. Personer med sociala nätverk söker nämligen jobb mer genom kontakter och mindre genom arbetsförmedlingar, visar en ny studie.
  • Bildningspodden #126 | Staden 2021-04-09 Få moderna fenomen är så romantiserade som storstaden. Men vad är egentligen en stad? Bildningspodden spårar stadens historia tillsammans med urbanhistorikern Håkan Forsell.
  • Vi följer våra äldre syskons val av högskoleutbildning 2021-04-09 Vad storasyskon väljer för högskoleutbildning har stor påverkan på vad deras yngre syskon väljer att söka, även när det leder dem till "sämre" utbildningar. Det visar en ny studie.
  • Säsongspremiär av Bildningspodden 2021-04-08 När utvecklades egentligen det första moderna vaccinet? Och vad kan vi lära oss av 1800- och 1900-talets stora vaccinationer under den nuvarande pandemin? Den folkbildande podcasten Bildningspodden är tillbaka, den här gången med ett avsnitt om vaccinets historia.
  • Online workshop: Utveckla din handledarroll genom gestaltande metoder 2021-03-31 Har du någon gång hamnat i en besvärlig situation i samband med handledning av studenter? Kände du dig låst, missnöjd eller villrådig? Lär dig mer om olika sätt att agera för att nå förändring i sociala sammanhang och hitta nya strategier för handledningssamtal som fungerar.
  • Ny centrumbildning samlar expertis inom penningpolitik 2021-03-29 Centrum för penningpolitik och finansiell stabilitet (CeMoF) är en ny, tvärvetenskaplig satsning vid Stockholms universitet. Verksamheten ska utbilda doktorander och stärka universitetets position som ledande i Europa inom penningpolitik och finansiell stabilitet.
  • Helena Bani Shoraka: Samverkan är att ha örat mot marken 2021-03-26 Vilken roll har tolkar att spela i integrationsarbete? Och hur kan aktörer på tolkfältet mötas? Samverkansprogrammet för migration och integration intervjuar Helena Bani Shoraka, universitetslektor i översättningsvetenskap med inriktning mot tolkning samt initiativtagare till Tolkarenan.
  • Ny språkpolicy för alla medarbetare 2021-03-25 Stockholms universitet har en ny språkpolicy från och med den 25 mars 2021. Den nya språkpolicyn är kortfattad och beskriver vad som gäller vid universitetet och varför.
  • Med bloggen som verktyg i forskning om olivolja 2021-03-24 Elin Linder tog en doktorandkurs i att nå ut med forskning till en bredare publik. Resultatet blev en välbesökt blogg där hon varvar reflektioner från fältstudierna i Italien med dikter och fotografier.
  • Jonas Häckner: "Nya dekanatet är ett dream team" 2021-03-24 Samhällsvetenskapliga fakulteten har sedan januari 2021 ett nytt dekanat. Vi möter professor Jonas Häckner vid Nationalekonomiska institutionen som är ny prodekan.
  • Män med hög inkomst och bättre hälsa får fler barn 2021-03-17 Hög inkomst, bra kondition, hälsosamt BMI och hög IQ – alla dessa faktorer har var och en för sig ett starkt samband med mäns chanser att få barn. Det visar tre aktuella studier i demografi från Stockholms universitet, som bygger på data över män födda i Sverige på 1950-1970-talen.
  • Sociologi och demografi vid Stockholms universitet i topp 50 i världen 2021-03-05 Vi fortsätter att få bra placering i topp 100-listan QS World University Rankings by Subject 2021. Enligt QS World University Rankings by Subject 2021, är vi på plats 37 i världen. Dessutom är vi etta i Sverige enligt samma lista.
  • Därför är ditt ansikte hårdvaluta för techjättar 2021-03-03 Sverige behöver tydligt svenskt program för användning av AR. Techjättar kan slås sönder. Fredrik Blix vid Stockholms universitet i Svenska Dagbladet.
  • Hur man har en meningsfull videochatt ... med sin hund 2021-03-01 Karantän, social distansering och reseförbud. Under pandemin hålls kontakten med hunden via videochattar. Men får hunden ut något? Oskar Juhlin kommenterar sin forskning, som lyfts i Wired.
  • Administratörsträff om informations- & kommunikationsteknik i utbildning och studentkontakt online 2021-02-22 Lär dig mer om olika funktioner i Athena och Zoom ur ett utbildningsperspektiv som är användbara i arbetet som kursadministratör. Ola Palm från SU:s nya IKT-pedagogiskt team tipsar också om flera andra digitala guldkorn som underlättar ditt arbete.
  • Kandidatprogram i kriminologi, 180 hp 2021-02-15 Kandidatprogram i kriminologi, 180 hp med start HT21. Ansök 15 mars - 15 april 2021.
  • Profilseminarium: Universitet – en motor för innovation? 2021-02-15 Hur kan vi förstå innovation idag? Och på vilket sätt kan universiteten och forskningen bidra till en ”innovationsdriven” kunskapsutveckling? Är det något vi vill? Välkommen till Humanvetenskapliga områdets profilseminarium under profilområdet Organisation, samhälle och individ, den här gången med tema innovation.
  • Studie- och yrkesvägledning viktig för nyanländas integrering 2021-02-11 I ett pågående forskningsprojekt studeras studie- och yrkesvägledning för nyanlända ungdomar. Studien visar bland annat på vikten av samarbete mellan studie- och yrkesvägledare och lärare.
  • Kvinnor i högutbildade heteropar avgör om det blir giftermål eller ej 2021-02-11 För kvinnor och män som bor ihop väger oftast bådas önskan att gifta sig lika tungt – men inte i alla par. Kvinnors önskan att gifta sig väger tyngre bland högutbildade par, medan mäns spelar större roll bland lågutbildade par. Det visar en ny studie i demografi i den vetenskapliga tidskriften Genus.
  • Centrum för barnkulturforskning: fyrtio år av fokus på barns röster 2021-02-09 Centrum för barnkulturforskning firar 40-årsjubileum med buller och bång. En gala i form av ett digitalt mingel uppmärksammar uppdraget att sprida barnkultur och barns röster.
  • Utveckla dina handledningskompetenser — workshoppar för forskarhandledare 2021-02-05 En rad workshoppar på olika teman om just forskarhandledning ska leda till reflektion, dialog och utveckling av handledningskompetenser. Här får du som är forskarhandledare stöd att skapa de bästa förutsättningarna för doktorander du handleder att utvecklas till framtidens forskare och akademiker.
  • IKT-pedagogiskt team stöttar utvecklingen av digital undervisning 2021-02-03 Universitetets lärare och institutioner ska få hjälp att utveckla sin pedagogiska verksamhet med olika verktyg i informations- och kommunikationsteknik.
  • Sekunden som kan skaka it-system 2021-02-01 Med jämna mellanrum läggs sekunder till eller dras ifrån vår tid, vilket är en huvudvärk för it-administratörer. Theo Kanter vid Stockholms universitet belyser problemet i Computer Sweden.
  • Att studera mynt är att studera makt 2021-01-28 Vad kan ett mynt berätta? Om ett lands ekonomiska situation, om kungamakten och om vikingarnas plundringar? Jens Christian Moesgaard är professor i numismatik vid Stockholms universitet och beskriver myntet som en direktlänk mellan nutid och historien.
  • Årets pedagogiska ambassadörer startar nya utvecklingsprojekt om undervisning 2021-01-27 Digitalt lärande, digitala examinationer och utveckling av ny form för handledning av examensarbeten är några ämnen som lyfts av årets pedagogiska ambassadörer i nystartade utvecklingsprojekt. Pedagogiska ambassadörer är speciellt utsedda universitetslärare som under ett år driver ett projekt vid sin institution för att utveckla undervisning.
  • Statistiska metoder för att analysera allt från hjärnaktivitet till luftföroreningar 2021-01-26 I dagens samhälle samlas hela tiden stora mängder data in, med hjälp av ny teknik. Data samlas in från t ex appar och sociala medier, med geotaggar (GPS). Mattias VIllani, professor i statistik vid Stockholms universitet, har fått forskningsmedel för att ta fram tidseffektiva beräkningsmetoder för sådana data som mäts i både tid och rum, spatiotemporala data.
  • Hur hittar man rätt svårighetsgrad för kunskapstest? 2021-01-21 Kunskapstester som högskoleprovet mäter individers kunskap och ligger till grund för politiska beslut. Men hur ska en utprövning av kunskapstest designas optimalt? Forskare vid Statistiska institutionen och Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik samarbetar i ett forskningsprojekt.
  • Vi hjälper forskare och doktorander med statistiken! 2021-01-20 Är du en forskare inom humanvetenskaperna (humanistiska-, samhällsvetenskapliga-, eller juridiska fakulteten) och behöver hjälp med frågor kring din kvantitativa analys? Våra forskare är här för dig!
  • Globala utvecklingsfrågor inspirerade studenter 2021-01-18 Den 20:e september arrangerades arbetsmarknadsdagen i globala utvecklingsfrågor. Fredagseftermiddagen bestod av två panelsamtal med sex stycken yrkesverksamma personer som inspirerande med sina berättelser om hur de tagit sig dit de är idag.
  • Ny ledning vid Humanvetenskapliga området 2021-01-15 Den 1 januari 2021 fick Humanvetenskapliga området ny ledning. Elisabet Wåghäll Nivre och Yvonne Svanström är valda som vicerektorer mandatperioden 2021-2023.
  • Vill du bli Wallander-stipendiat på SOFI? 2021-01-12 Nu emottar SOFI förslag på nomineringar till Handelsbankens Wallanderstipendium. Dessa stipendier ger full finansiering för innehavaren under tre år. Startdatum är januari 2022 och den nominerades ska disputera under läsåret 2020/2021.
  • Linda Magnusson Hanson beviljas AFA-finansiering för covid-19-projekt 2021-01-11 AFA Försäkring har den 22 december 2020 beviljat forskningsfinansiering till 13 nya covid-19-projekt. Ett av dessa går till docent Linda Magnusson Hanson och projektet "Betydelsen av organisatoriska förändringar, varsel och permitteringar i spåren av coronakrisen för social situation, psykisk hälsa och sjukskrivning".
  • Online workshop: Rethinking assessment in our digital environment 2021-01-11 The uptake of digital technology to innovate our teaching and learning has been increasing; as has research and literature focusing on new sets of skills for 21st-century competencies. With Covid 19, the move to 'emergency remote teaching' has accelerated the urgent need to look at teaching and learning in the digital environment; but what needs to happen with assessment in this uncertain future?
  • Yvonne Svanström ny dekan vid Samhällsvetenskapliga fakulteten 2021-01-11 Yvonne Svanström är från årsskiftet ny som dekan för Samhällsvetenskapliga fakulteten och även som vicerektor. I Yvonnes tillvaro samsas forskning med praktiskt ledarskap – och nu även med ett nygammalt hästintresse på campus.
  • Online-workshop: Inspelade föreläsningar och andra sätt att använda video i online-undervisning 2021-01-05 Många studenter önskar att föreläsningar ska spelas in. Vilka fördelar finns det, och hur ska man spela in? Spelar det någon roll ifall man spelar in en live föreläsning i Zoom eller föreläser i sin kammare enkom för att filmen ska ses i efterhand? Vad ska man tänka på när man filmar? Hur kan förinspelade videofilmer förändra undervisningen? Vad händer när studenterna kan se inspelningar närsomhelst eller bara under en viss period? Hur kan studenternas egna videoinspelningar användas i kursen?
  • Disputation: Parfait Munezero 2020-12-17 Fredagen den 11 december disputerar Parfait Munezero på avhandlingen: Bayesian Sequential Inference for Dynamic Regression Models. The disputation will be held online.
  • AI tvättar känsliga uppgifter 2020-12-15 Texter som blir tillgängliga för AI-system innehåller ofta uppgifter som måste avidentifieras. Hercules Dalianis berättar i Computer Sweden hur hans forskning tvättar textmassor.
  • Fortsatt lysande arbetsmarknad för statistiker! 2020-12-08 I SACO:s rapport ”Framtidsutsikter” kan vi läsa att arbetsmarknaden i framtiden ser väldigt bra ut för statistiker och matematiker.
  • Dean's Column – December 2020-12-08 The past year has been very strange and we have handled it well, thanks to everyone's great and good efforts –but we’ve spent a lot of time on zoom!
  • Dekanus har ordet – december 2020-12-08
  • Fanny Forsberg Lundell: Vi behöver vidga synen på migration och språkinlärning 2020-12-07 Vad innebär kulturell migration och vad skapar en effektiv språkinlärning? Samverkansprogrammet för migration och integration intervjuar Fanny Forsberg Lundell, professor i franska vid Stockholms universitet.
  • Läsutveckling hos nyanlända genom samverkan 2020-12-07 Hur lär man sig att läsa på ett nytt språk och hur kan forskare samarbeta med skollärare? Maria Lim Falk beviljades 295 000 kronor i samverkansmedel för sitt forskningsprojekt som främjar utbildningsutveckling bland nyanlända gymnasieelever.
  • Petra Herzfeld Olsson: Arbetskraften konkurrerar på olika villkor i Sverige 2020-12-07 Vem skyddas av arbetsrätt i Sverige? Hur ser villkoren ut för utländsk arbetskraft i arbetslivet? Samverkansprogrammet för migration och integration intervjuar Petra Herzfeld Olsson, professor i arbetsrätt vid Juridiska institutionen vid Stockholms universitet.
  • Så hanterar du dina lösenord smart och enkelt 2020-12-07 Dagens Nyheter talar säkrare lösenordshantering med Fredrik Blix, lektor vid Institutionen för data- och systemvetenskap och Anne-Marie Eklund Löwinder, alumn vid institutionen.
  • Elisabeth Wåghäll Nivre ny ledamot i Kungliga Vitterhetsakademien 2020-12-04 Professor Elisabeth Wåghäll Nivre är invald som ny ledamot i Kungl. Vitterhetsakademien.
  • Disputation: Edgar Mauricio Bueno Castellanos 2020-12-02 Fredagen den 4 december disputerar Edgar Bueno på avhandlingen Essays on Sample Surveys: Design and Estimation. Disputationen sker online.
  • Sverige betalar mycket för ransomware-attacker 2020-12-01 En ny undersökning visar att Sverige hör till de länder som oftast betalar lösensummor för utpressningsvirus. Fredrik Blix, Stockholms universitet, kommenterar i SVT Nyheter.
  • Mötesplatser för migrationsforskning behövs 2020-12-01 Hur kan migrationsforskning nå fram till viktiga samhällsinstanser? Samverkansprogrammet för migration och integration intervjuar Erik Olsson, professor i internationell migration och etniska relationer vid Socialantropologiska institutionen, om sin forskning om transnationell migration och diaspora.
  • Inställd! Online-workshop: Aktivitetsbaserat lärande i universitets nya ALC-salar 2020-11-27 Hur skapar du en lärandemiljö som aktiverar, utmanar och motiverar dina studenter? Active learning classroom (ALC) är ett pedagogiskt koncept som bygger på studentaktiverande undervisningsmetoder i en lärosal utrustad med runda bord, skrivtavlor och interaktiva bildskärmar. Metoderna kan också användas i online-undervisning. Här lyfter vi möjligheter till interaktiva undervisningsformer i Zoom och Athena.
  • Guldläge i coronatider 2020-11-27 Under coronapandemin har guldpriserna stigit i raketfart. Anette Nyqvist, socialantropolog och forskare vid Stockholms Universitet och tidigare journalist, har skrivit boken ”The Shimmer and Shade of Gold”, ”Guld – dess dunkla glans” i den svenska översättningen.
  • Maktordning präglar möten inom akademien 2020-11-26 Vilka är det som pratar på möten? Och vad är det som avgör vilka som tar plats – kön, ålder, yrkeskategori? Susanne Andersson är universitetslektor vid Institutionen för pedagogik och didaktik vid Stockholms universitet och har undersökt mötesstrukturer inom akademien.
  • Stor risk att vårdens it-system angrips 2020-11-26 När cyberattacker ökar i Sverige är sjukvården extra sårbar, särskilt i en pressad situation kan angrepp bli på liv och död. Fredrik Blix vid diskuterar i SVT Nyheter.
  • Universitetets kvalitets- och miljöarbete på de centrala webbplatserna 2020-11-23 Det pågår aktualiserings- och innehållsarbete på de centrala interna webbplatserna. Universitetets miljöarbete flyttade in på su.se/medarbetare och su.se/staff i slutet av september. Universitetets kvalitetsarbete på webben är både omskrivet och omstrukturerat.
  • Ny programvara tvättar texter och säkrar avidentifiering av personuppgifter 2020-11-23 Forskare hos Stockholms universitet har tagit fram en ny programvara som maskintvättar stora mängder text genom att avidentifiera personuppgifter.
  • Mårten Snickare ny föreståndare vid Accelerator 2020-11-20 Professor Mårten Snickare blir ny föreståndare vid konsthallen Accelerator vid Stockholms universitet från och med den 1 januari 2021.
  • Statistiker diskuterar opinionsundersökningarna i det amerikanska valet. 2020-11-19 Vem vinner det Amerikanska valet? Det är inte alls säkert, även om opinionsundersökningarna pekar i en viss riktning. Professor Dan Hedlin medverkar i TV4 Nyheter, Studio 1 i Sveriges Radio och Dagens Nyheter.
  • Experten om intrånget: Bör bli en väckarklocka 2020-11-18 Cyberattacker mot stora företag blir vanligare, liksom hot om att sprida känslig information. Fredrik Blix förklarar i SvD att ökningen beror på industrialisering av branschen.
  • Varför hackar Vietnam tidningen Lands Facebook? 2020-11-16 Stefan Axelsson vid Stockholms universitet förklarar varför vietnamesiska hudvårdssäljare hackar facebookkonton som tillhör en tidning som skriver om svensk lantbrukspolitik.
  • Valresultat för val av vicerektorer för Humanvetenskapliga området 2020-11-16 Valet av vicerektorer för Humanvetenskapliga området mandatperioden 2021-2023 är nu avslutat.
  • Online workshop: Can we really develop Wikipedia assignments at the university? 2020-11-16 Wikipedia is a well-used source of knowledge. Its reputation has also become better within the academy and formal education, not only being the everyday target for looking up things. However, in order for Wikipedia to be used to its full potential, we must know both how it functions, how we can work with it in a source critical manner, and how we ourselves can contribute to the medium.
  • Ben Wilson: The link between age at arrival and adaptation to life in Sweden 2020-11-12 The Stockholm University Engagement Program 'migration and integration' has interviewed Ben Wilson from the Stockholm University Demography Unit (SUDA) at the Department of Sociology. He explains his current research on migration and integration and the role of age at arrival in determining the life course trajectories of immigrants who arrived in Sweden as children.
  • Intresserad av frågor kring befolkning, samhälle och familj? Läs vår master i demografi! 2020-11-09 Funderar du på att fortsätta dina studier? Vill du studera i en internationell miljö men ändå stanna kvar i Stockholm? Är du sugen på att göra praktik på en arbetsplats under studietiden? I så fall vill vi tipsa dig om vårt tvååriga, tvärvetenskaplig masterprogram i demografi. Kurserna ges på engelska och våra studenter kommer från olika delar av världen och från Sverige.
  • Elva nya forskargrupper inom WASP-HS om effekterna av AI 2020-11-06 Nationella forskningsprogrammet Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program - Humanities and Society (WASP-HS) utökar sin satsning inom humaniora och samhällsvetenskap för studier av artificiell intelligens och autonoma system med stöd till elva nya forskargrupper.
  • Online: Högskolepedagogisk temadag om hållbar forskarhandledning 2020-11-05 Vilka orsaker och faktorer påverkar doktoranders välmående? Hur skapar vi en god miljö där doktorander har möjlighet att växa och utvecklas? Högskolepedagogisk temadag med gott om exempel och strategier för att uppnå just en hållbar forskarhandledning.
  • Vi vill att våra studenter ska göra skillnad 2020-11-04 Företagsekonomiska institutionen profilerar sig nu som en hållbar utbildningsinstitution. Det innebär bland annat obligatoriska kursmoment om hållbarhet i kandidatprogrammet.
  • Profilseminarium: Svensk minoritetsislam – en mångfald av tolkningar och praktiker 2020-11-03 Hur tolkas islam och vilka tolkningar ges utrymme? Hur kan fältet studeras i en svensk kontext? Välkommen till Humanvetenskapliga områdets profilseminarium för profilområdet Samhälle, organisation och individ.
  • Medierna vill säga att ett parti leder, även om de ligger lika 2020-11-03 I en debattartikel i Göteborgs-Posten diskuterar professor Dan Hedlin mediernas ansvar för förväntningar inför ett valresultat. Medierna borde lyfta fram det osäkra i opinionsundersökningar, för att inte skapa falska förväntningar.
  • Inkomst och utbildning påverkar barnafödande i lesbiska par 2020-10-30 Inkomst och utbildning har betydelse för vilka lesbiska par som skaffar barn. Vem som bär barnet verkar däremot avgöras av andra faktorer – det visar en ny studie vid Institutet för social forskning.
  • Valberedningens förslag till vicerektorer 2020-10-28 Här presenteras valberedningens förslag till vicerektorer för Humanvetenskapliga området. Förslaget gäller mandatperioden 2021-2023.
  • Ledigt jobb: Forskare inom GENPARENT-projektet på SOFI 2020-10-26 Institutet för social forskning (SOFI) vid Stockholms universitet söker en forskare till enheten för socialpolitik, för anställning i ett år med möjlighet till förlängning.
  • Motsägelsefulla mål för styrning inom sjukvården 2020-10-21 I en nyligen publicerad rapport från Akademin för ekonomistyrning i staten (AES) vid Stockholms universitet, redovisar forskaren Pia Nylinder hur Region Stockholm styr sin hälso- och sjukvård med hjälp av uppsatta mål och ekonomistyrning. Hennes genomgång visar att det i många fall blir krockar mellan olika sorters mål och att verksamheten därför upplever sig ha svårt att uppfylla dessa.
  • Profilseminarium: Forum för Bostadsforskning i Stockholm 2020-10-21 Bostadsforskning är ett komplex fält som kräver flera olika perspektiv. Hur etablerar vi egentligen samarbeten mellan forskare inom fältet? Välkommen till Humanvetenskapliga områdets profilseminarium för profilområdet Samhälle, organisation och individ, den här gången om samverkansinitiativet Forum för Bostadsforskning (FBS).
  • Coronapandemin tvingar forskare att tänka om 2020-10-19 Utbrottet av covid-19 har påverkat samhället i stort, även forskningen och enskilda forskare. Flera forskningsmiljöer på Stockholms universitet har blivit begränsade av pandemin, men det finns också forskare som ser fördelar med den nya situationen.
  • Kränkningar och kärlek sammanvävs i ungdomars nätvardag 2020-10-16 I en ny avhandling kartlägger Kim Sylwander unga tjejers vardag på sociala medier – en miljö där hat och kränkande handlingar sammanvävs med vänskapsyttringar och kärlek.
  • Bristande säkerhetsrutiner bakom Twitterintrång på SR 2020-10-14 Flera av SR:s Twitterkonton kapades i helgen. I en intervju med DN menar Stockholm universitets Fredrik Blix att det är allvarligt och tyder på bristande säkerhetsrutiner.
  • Tidigare medarbetare vittnar om låg säkerhet kring Twitter-konton 2020-10-14 Flera av Sveriges Radios Twitterkonton har hackats. Twitterkontona SR Ekot och SR Politik fick stängas ner. Fredrik Blix kommenterar säkerhetsluckan i SVT Nyheter.
  • Bildningspodden live på Accelerator: Frida Kahlo 2020-10-13 Bildningspodden tillsammans med Stockholms Kvinnohistoriska bjuder in till ett samtal på konsthallen Accelerator om den ikoniska konstnären Frida Kahlo
  • Roland Almqvist ny professor vid Stockholm Business School 2020-10-13 Vi gratulerar Roland Almqvist som är ny professor vid Stockholm Business School. Roland har varit verksam vid SBS sedan 1995, han startade sin karriär som forskningsassistent vid Institutet för kommunal ekonomi (IKE) och sökte senare till institutionens forskarutbildning.
  • Högre nivå av facklig organisering påskyndar reformer för föräldraledighet i USA 2020-10-12 Delstater där en större del av befolkningen är medlemmar i en fackförening är snabbare med att införa reformer för föräldraledighet än stater med lägre organisationsgrad.
  • Flera svenska myndigheter tillåter inte Tiktok på tjänstemobiler 2020-10-06 Medieföretag och myndigheters regler för användning av Tiktok på tjänstemobiler varierar stort.Fredrik Blix vid Stockholms universitet menar att frågan kan hanteras på två sätt.
  • Kulturell evolution ämne för nya kurser 2020-10-06 Den som vill lära sig mer om kulturell evolution utifrån tvärvetenskapliga perspektiv kan till våren söka två nya masterkurser vid Stockholms universitet. Kurserna välkomnar studenter från alla fakulteter.
  • Disputation Emma Rosengren, Internationella relationer 2020-09-26 Idag har Emma Rosengren framgångsrikt försvarat sin avhandling "Gendering Nuclear Disarmament. Identity and Disarmament in Sweden during the Cold War" vid Institutionen för ekonomisk historia och internationella relationer på Stockholms universitet.
  • Nätet radikaliserar våra åsikter 2020-09-24 Fredrik Blix beskriver hur tekniken systematiskt radikaliserar våra åsikter, ger oss en svartvit världsbild och diametralt olika verkligheter.
  • Online-workshop: Med didaktisk planering gör du kvalificerad kunskap tillgänglig för dina studenter 2020-09-21 Du vill skapa ett tydligare ramverk för din undervisning och synliggöra kursmålen för dina studenter. Här får du lära dig om didaktiska principer för planering och genomförande av undervisning. Din undervisning på hög akademisk nivå upplevs som lättare att ta till sig och blir mer intressant för dina studenter.
  • Folkhälsovetenskap – ett dynamiskt och aktuellt ämne  2020-09-17 Folkhälsovetenskap är ett ämne med ständig samhällsrelevans. I och med coronapandemin så har intresset ökat – vilket märks på söktrycket till sommarens kurser. Mikael Rostila är prefekt vid Institutionen för folkhälsovetenskap på Stockholms universitet och arbetar just nu med ett projekt kopplat till pandemins effekter.
  • Professor Mark Rhinard wins Best Article in 2019 prize 2020-09-16 The article ‘The Crisisification of Policy‐making in the European Union’ has won the Best Article in 2019 prize from the Journal of Common Market Studiea.
  • Höstupptakt 2020. Välkommen till ett nytt akademiskt år 2020-09-16 Ta del av aktuella frågor och vad som står i fokus för universitetet det kommande läsåret, i synnerhet mot bakgrund av den pågående pandemin.
  • Forskare från Humanvetenskapliga området deltar i projektet ”Aldrig våld” 2020-09-16 Tidigare i år delade Humanvetenskapliga området ut samverkansmedel till projektet ”Aldrig våld” vid Barnrättscentrum på Stockholms universitet. Som en del av projektet presenteras nu samtal med forskare kring barns rätt till kultur samt pjäsen ”En sten i magen”.
  • Virtuell workshop: Så använder du digitala kursverktyg i undervisningen 2020-09-15 Du vill använda digitala verktyg och tjänster i dina kurser. Här lär du dig om pedagogiska möjligheter med kursplattformar som Athena, online-seminarier i Zoom eller eLearningverktyg som till exempel Adobe Captivate. Vi undersöker tillsammans hur den digitala tekniken kan lösa olika praktiska problem i dina kurser.
  • Barns perspektiv på adhd i ny avhandling 2020-09-13 Hur barn och ungdomar med adhd förstår och hanterar sina symptom studeras i en ny avhandling. – Om vi är medvetna om hur barn uppfattar sitt beteende så kan vi också förstå varför situationer uppstår, säger Noam Ringer vid Institutionen för pedagogik och didaktik.
  • Alkoholrelaterad dödlighet drabbar lågutbildade mest när alkoholkonsumtionen ökar 2020-09-11 Det är i gruppen med lägre utbildning som en ökad alkoholkonsumtion får störst påverkan på den alkoholrelaterade dödligheten. Det visar en ny studie från Institutet för social forskning (SOFI).
  • AI ska hjälpa polisen hitta misstänkta i övervakningsfilmer 2020-09-07 Polisen planerar använda ansiktsigenkänning i större utsträckning för att hitta misstänkta personer. Fredrik Blix diskuterar med Nationellt forensiskt centrum i SR Vetenskapsradion.
  • ERC Starting Grants till forskare i psykologi och sociologi 2020-09-03 Två forskare vid Stockholms universitet har beviljats ERC Starting Grant. De forskare som får det prestigefyllda anslaget är Mikael Lundqvist vid Psykologiska institutionen och Ben Wilson vid Sociologiska institutionen.
  • Ulf Hannerz mest inflytelserika i världen 2020-09-01 Ulf Hannerz, professor emeritus i socialantropologi på Stockholms universitet, har listats som världens mest inflytelserika antropolog det senaste decenniet.
  • Seminarieserierna vid SOFI är igång igen 2020-08-31 De två seminarieserier som arrangeras av SOFI är nu åter igång – nu som digitala web-seminarier via Zoom.
  • Stor lottovinst gör dig nöjdare – men kanske inte lyckligare 2020-08-27 Att vinna en stor summa på lotteri gör att människor känner sig mer nöjda med livet, och den effekten håller i sig länge, visar en studie från Institutet för social forskning vid Stockholms universitet.
  • Tecknen som avslöjar sjukdom – och hur vi därmed skyddar andra 2020-08-26 Förändrade ansiktsuttryck och rörelsemönster, trötthet och ändrad kroppslukt. Det är kroppens signaler på att vi är sjuka – och fungerar som skyddsmekanismer mot smittspridning.
  • Sömnighet kan försämra ditt sociala liv 2020-08-18 Att vara socialt aktiv ökar generellt chansen till god nattsömn. Men om du är aktiv sent på kvällen ger det kortad sömn – och kan därmed även påverka ditt sociala liv.
  • Vårens online-undervisning ─ en utmaning med stor utvecklingspotential 2020-08-14 Centrum för universitetslärarutbildning presenterar nu de första resultaten från enkätstudien där studenter och lärare vid Stockholms universitet har besvarat frågor om sina upplevelser av vårens undervisning online. En fördjupad analys av enkätsvaren presenteras i en rapport senare i höst.
  • New articles: Culturally diverse families of young children with ASD in Sweden 2020-08-10
  • New article: Culture, Language and Emotion 2020-08-10
  • Ali Osman: Vuxenkontakter nyckel till lyckad integration 2020-08-01 Samverkansprogrammet för migration och integration intervjuar Ali Osman, docent vid Institutionen för pedagogik och didaktik, som beskriver sin samverkansforskning om övergången mellan studier och arbete och vilka resurser som krävs för integration av utrikesfödda.
  • Språkforskare samverkar i projekt om jämlik vård 2020-06-30 Hur kan språkvetare samverka och forska om jämlik vård? Stockholms universitets samverkansprogram Migration och integration intervjuar här Karolina Wirdenäs, docent vid Institutionen för svenska och flerspråkighet och Kathrin Kaufhold, fil. dr vid Engelska institutionen om deras samverkansforskning kring vårdkommunikation och integration.
  • Värnpliktens återkomst och omdaning i Europa 2020-06-26 Sanna Strand, doktor i Freds- och utvecklingsforskning och forskare vid Institutionen för ekonomisk historia och internationella relationer, har beviljats ett treårigt Postdoc-anslag från Vetenskapsrådet.
  • Mistra Geopolitics Phase II - Navigating towards a Sustainable and Secure Future 2020-06-24 Research programme funded by Mistra Geopolitics to analyze geopolitics and sustainability (2021-2024).
  • Digitala tips för hängmattan 2020-06-22 Vill du resa på semester i fantasin? Här kommer några digitala sommartips för hängmattan för dig som är vetgirig. Den snabba vägen till bildning.
  • Konsten att ta semester – och börja jobba igen 2020-06-22 Flera korta semesterveckor och sänkta förväntningar är receptet för en lyckad ledighet. Petra Lindfors, professor i psykologi vid Stockholms universitet, hjälper oss att planera inför semestern.
  • EU-anslag om 2,7 miljoner till forskning om cybersäkerhet 2020-06-16 EU beviljar cirka 2,7 miljoner kronor för projektet CYRENE, som leds av Haris Mouratidis med stöd av Oliver Popov, båda vid Institutionen för data- och systemvetenskap.
  • Satsningar på öppen nätbaserad utbildning kan också finansieras av rektors kvalitetsmedel 2020-06-16 Utlysningen av rektors medel för kvalitetsutveckling av utbildning har kompletterats med möjligheten att även finansiera öppen nätbaserad utbildning. Sista ansökningsdag är 26 juni.
  • 13 forskare vid Stockholms universitet har tilldelats extra resurser av SUBIC 2020-06-16 Professor Mara Westling Allodi är en av dessa forskare som tilldelats extra resurser från Stockholm University Brain Imaging Center (SUBIC).
  • Professor Vanessa Barker: Covid-19 poses serious threats to the life chances of asylum seekers 2020-06-15 The Stockholm University Engagement Program 'migration and integration' has interviewed Professor Vanessa Barker at the Department of Sociology. She explains her current research on migration and integration and the possible effects of the Covid-10 virus in regards to asylum seekers.
  • Sex alumner vid Stockholms universitet bland året sommarvärdar i P1 2020-06-12 Tidigare finansministern Anders Borg, psykologen Anna Bennich, Kinakännaren Ola Wong och filosofen Martin Hägglund, alumner vid Stockholms universitet, är några av årets sommarvärdar i P1.
  • Kvinnors företagande skapar en levande landsbygd 2020-06-11 I tre års tid har forskargruppen Embla med stöd av familjen Kamprads stiftelse studerat kvinnors företagande på landsbygden.
  • Dödstal i Covid-19 kan ännu inte jämföras länder emellan 2020-06-07 I media har vi sett rubriker som "Sverige har flest döda i covid-19 per capita". Men det kan vi inte veta. Vi har haft jämförelsevis hög rapporterad överdödlighet men vi har också bättre möjligheter att snabbt skicka in statistik till organ som Eurostat. Vissa länder ligger efter med statistikinsamlingen. Dessutom räknar länderna på olika sätt, förklarar Dan Hedlin, professor vid Statistiska institutionen, Stockholms universitet.
  • Så kan rockband hålla samman 2020-06-05 Hur bör bandet organiseras? Vilka arbetssätt fungerar och hur ska rollfördelningen se ut? I en ny avhandling har Tobias Malm studerat hur rockband håller samman.
  • Dekanus har ordet – juni 2020-06-02 "Nyligen kom besked om återgång till mer normal verksamhet vid lärosätena – mycket glädjande"
  • Dekanus har ordet - mars 2020-06-02 Det nya året har hittills präglats av processen för att rekrytera och föreslå nya prefekter och ställföreträdande prefekter
  • Hållbarhetsdagen och utdelning av Frencknerpriset 2020-06-01 Hållbarhetsdagen med utdelning av Frencknerpriset ägde rum den 3 februari i Aula Magna. Alla studenter som läser introduktionskurserna i Företagsekonomi var inbjudna och ca 500 studenter fylld hörsalen.
  • Vi gratulerar Emelie Adamsson 2020-06-01 Emelie Adamssons forskningsområde är inom kommunikation med fokus på företagsansvar och hållbarhet. Emelie disputerade på Stockholm Business School torsdagen den 28 maj.
  • Måltidshistoriker om sommarmat: ”En synd att äta färskpotatis” 2020-06-01 Richard Tellström är måltidshistoriker och etnolog vid Stockholms universitet och forskar om svensk matkulturhistoria. Här berättar han om svensk sommarmat genom tiderna.
  • Enkät undersöker vårens distansundervisning 2020-06-01 Hur upplever studenter och lärare vårens distansundervisning? Vi behöver använda erfarenheterna för att stå bättre rustade inför framtiden och ge en hållbar undervisning.
  • Rebecca Örtman tilldelas Stockholms stads kulturstipendium 2020-05-29 Rebecca Örtman som är verksam vid Humanvetenskapliga området tilldelas Stockholms stads kulturstipendium i kategorin teater & mim.
  • Nytt centrum för internationella relationer 2020-05-28 Nätverket för de internationella relationernas historia har nu ombildats till Hans Blix centrum för de internationella relationernas historia.
  • Gör anonymiserade tentor rättningen mer rättvis? 2020-05-27 Efter att samtliga salstentor anonymiserades på Stockholms universitet 2009, fick personer med utländsktklingande namn något sämre betyg än tidigare. Men denna trend syntes även en period före reformen.
  • Så kan surfplattor användas i förskolan 2020-05-22 Innehållet i de digitala resurserna, hur de används och till vad, är viktigare än att diskutera skärmtid. Det menar forskaren Petra Petersen som i en avhandling undersökt de möjligheter surfplattan ger för att få barn delaktiga i förskolans aktiviteter.
  • Socioekonomisk bakgrund avgörande för ungdomars fritidsaktiviteter 2020-05-14 I den nyligen publicerade boken ” Ungdomars fritidsaktiviteter - Deltagande, möjligheter och konsekvenser” konstaterar forskare att ungdomar med föräldrar som är höginkomsttagare har större möjligheter till att ägna sig åt fritidsaktiviteter.
  • Därför följer folk inte rekommendationerna längre 2020-05-13 Socialantropologen Raoul Galli uttalar sig o SVT om varför svenska folket inte längre följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om Covid-19.
  • Distansundervisning påverkar studenternas hälsa – trots fungerande teknik 2020-05-08 Omställningen har varit stor för studenterna vid Stockholms universitet sedan undervisningen sker på distans. I en studie vid Institutionen för Data- och systemvetenskap framgår att de digitala läroplattformarna fungerar bra – däremot upplever många studenter en försämrad psykosocial hälsa.
  • Meningsfull Aktuell högskolepedagogisk forskning med tema digital undervisning 2020-05-08 Vad forskar man om just nu inom högre utbildning? Vad funderar du på när det gäller din egen undervisning och dina studenters lärande, eller vad är du nyfiken på?
  • Lärarutbildning på distans – hur går det? 2020-05-07 Att göra VFU utan att träffa eleverna. Och att undervisa hemifrån med byggbuller och strömavbrott. Vårterminen 2020 blev plötsligt distansundervisningens genombrott för lärarutbildningen.
  • Anslag till forskning om extremt tidigt födda barn 2020-04-30 Region Stockholm har beviljat Mara Westling Allodi, professor vid Specialpedagogiska institutionen, fortsatt finansiering för en studie om samspelsbaserad intervention för extremt tidigt födda barn.
  • Björn Hagströmer har utnämnts till professor 2020-04-30 Vi gratulerar Björn Hagströmer som utnämnts till professor. Björn är verksam som lärare och forskare i finansiering vid Stockholm Business School.
  • Starkt engagemang i utmanande tider 2020-04-30 Krönika av prorektor Clas Hättestrand.
  • Sök riktig statistik, inte självutnämnda epidemiologer 2020-04-28 För att kunna ta fram bra statistik krävs en djupare kunskap, förklarar Ann-Marie Flygare, statistiker vid Handelshögskolan vid Örebro universitet i en artikel i DN 5 april 2020. "Den viktigaste informationen finns inte i tabellerna utan i fotnoterna längst ner under dem", säger professor Dan Hedlin vid Statistiska institutionen, Stockholms universitet, i samma artikel.
  • Barn åker oftare bil om föräldrar har mer resurser 2020-04-27 Hur rör sig barn i stan? Tar de buss eller cykel, går de eller blir de skjutsade i bil när de rör sig mellan hem, skola och olika fritidsaktiviteter?
  • Webbsidorna för rekrytering av internationell personal har flyttat till www.su.se/job 2020-04-27 För 7 sju år sedan startade ett projekt med syfte att förbättra information på engelska vid rekrytering av internationell personal. Arbetet resulterade i en sida med samlad information för främst presumtiva internationella medarbetare, men även för administrativa chefer och personalhandläggare vid universitetets institutioner och institut.
  • Ny styrelse vid Stockholms universitet efter regeringsbeslut 2020-04-24 Regeringen har beslutat om byte av ordförande och externa ledamöter för styrelserna vid 30 statliga universitet och högskolor. För Stockholms universitet innebär det fyra nya ledamöter.
  • Poddavsnitt om sjukdomsstress och hot om smitta 2020-04-23 I senaste Stressforskningspodden diskuteras hur man reagerar på hot om att bli smittad, exempelvis av coronaviruset, och programledarna tar hjälp av Annika Norlins låt ”Influensa”.
  • Hemarbete under coronakrisen – hur lätt är det att ställa om? 2020-04-22 För många innebär coronapandemin att arbetet flyttar hem. Men vad händer med oss när rutinerna förändras? Petra Lindfors har forskat om hur vår hälsa påverkas av distansarbete.
  • Mentorsprogrammet möjliggör stöd till juniora forskare 2020-04-18 Mentorsprogrammet har varit en lyckad satsning från Humanvetenskapliga området. Nu gör man programmet permanent för att låta fler unga forskare få stöd av en mentor.
  • Så undviker du ”fake news” i coronatider 2020-04-14 Ester Pollack, professor i journalistik, kom förra året ut med boken ”Källkritik! Journalistik i lögnens tid”. Här tipsar hon om hur du kan navigera i störtfloden av information under coronapandemin. Se också hennes föreläsning på webben om hur du genomskådar desinformation i kristider (länk längre ner i texten).
  • Artificiell intelligens används för att simulera pandemier 2020-04-07 Aron Larsson och Panagiotis Papapetrou vid Institutionen för data- och systemvetenskap beviljas stöd av Vinnova för att simulera pandemier tillsammans med Folkhälsomyndigheten.
  • Doftsinnet dominerar 2020-04-06 Synen har länge ansetts vara det mest dominanta av våra sinnen. Men ny forskning pekar i stället på att doftsinnet kan dominera synsinnet.
  • Forskare från DSV på IVAs 100-lista 2020 2020-04-03 Love Ekenberg och Aron Larsson bedriver forskning som utvecklar och tillämpar metoder för hållbart beslutsfattande. IVA lyfter projektet på sin 100-lista 2020.
  • Stockholms universitet går över till digitala disputationer 2020-03-30 När Sveriges universitet nu går över till digital undervisning måste även disputationerna skötas via länk. En av de första ut på Stockholms universitet var Petra Petersen, som försvarade sin avhandling i pedagogik via mötesverktyget Zoom.
  • Kunskap om nätverk viktig för att bekämpa epidemier 2020-03-30 För att förstå hur allvarliga sjukdomar sprids och hur de ska bekämpas krävs kunskap om hur människors kontaktstrukturer ser ut och hur det påverkar spridningsdynamiken.
  • Kan du vara säker på Covid 19-test för hemmabruk? 2020-03-24 Frank Miller, docent i statistik vid Statistiska institutionen förklarar vad som kan menas med att ett test är "säkert", och varför du inte kan lita på alla Covid 19-tester för hemmabruk.
  • Forskarintervju med Ulrika Winerdal 2020-03-13 Ulrika Winerdals sätter fingret på hur rättsvårdande myndigheter tänker i förhållande till sitt uppdrag gällande barn och unga som begår mycket grova brott. Hon talar om de rättsvårdande myndigheternas ”dubbla ansvar”.
  • Politiker måste vara lyhörda för forskning 2020-03-13 Politiker måste lyssna på forskarna och det finns behov att öka förståelsen mellan de båda grupperna. Det var centrala budskap vid ett seminarium om Assar Lindbeck och andra forskares betydelse för beslutsfattandet.
  • Cancelled! Conference with writer Ananda Devi – French language and multilingualism 2020-03-11 Institut français i collaboration with Department of Romance Studies and Classics welcomes you to a conference with writer Ananda Devi. The event is part of the celebration in Sweden of the 50th anniversary of The International Organisation of La Francophonie.
  • RATS Teater tilldelas samverkansmedel inom satsningen Barn, migration och integration 2020-03-10 Satsningen Barn, migration, integration (BMI) inom det humanvetenskapliga området vid Stockholms universitet har utlyst medel för samverkan med externa aktörer och fokus på barn och unga. RATS Teater står för en av de projektansökningar som beviljats medel.
  • Fattiga kvinnor förlorarna i Burkina Fasos bomullsekonomi 2020-03-10 En ny studie i antropologi visar att det finns skillnader i vilka som tjänar på bomullsekonomin och inte. Det är i fattiga familjer som kvinnorna får täcka upp från sina egna inkomster.
  • Att ha koll på statistik: Tre tips från professorn! 2020-03-09 I ett inslag om statistik på SVT medverkar professor Dan Hedlin, och ger råd till tittarna om hur man kan förhålla sig till statistik som presenteras i nyhetsmedier.
  • Rettigstipendiet 2020 2020-03-03 Utlysning av stipendier för deltagande i offentligt bedriven kulturmiljövård vid Riksantikvarieämbetet. Ansökan behöver vara Riksantikvarieämbetet tillhanda senast den 27 mars.
  • Dekanus har ordet - december 2019 2020-03-02
  • Är Clearview AI dödsstöten för privatlivet? 2020-02-26 Med ett foto identifierar appen Clearview AI okända personer och kopplar dem till databaser och sociala medier. Fredrik Blix diskuterar ansiktsigenkänning och rätten till privatliv i Aftonbladet Daily.
  • Nätverksträff: Administratörer för god utbildningsmiljö om studentbemötande och rättigheter 2020-02-26 Studenter har rätt att påverka sin utbildning. Vad innebär det i det dagliga administrativa arbetet vid universitetet? Vilka skyldigheter har institutionerna emot studenterna och vad är administratörens roll? Hur bemöter vi studenter på ett rättvist sätt och tillvaratar deras erfarenheter?
  • Skoldebatten föremål för ny forskarskola 2020-02-24 Fyra lärosäten går samman i en bred satsning för att undersöka hur historien påverkar dagens skola.
  • Två SU-professorer valdes in i KVA 2020-02-24 Den 12 februari valdes professorerna John Hassler och Carina Mood vid Stockholms universitet in som ledamöter i Kungliga Vetenskapsakademiens klass för samhällsvetenskaper.
  • Carina Mood har valts in i Kungliga Vetenskapsakademien 2020-02-21 Professor Carina Mood, professor i sociologi vid Institutet för social forskning vid Stockholms universitet, har valts in i Kungliga Vetenskapsakademien i klassen för samhällsvetenskaper.
  • Professionsprogram kan skapa fler lärare i skolan 2020-02-21 Krönika av prorektor Clas Hättestrand.
  • The Faculty of Social Sciences presents: The 2020 Gunnar Myrdal Lecture 2020-02-17 Michèle Lamont, Harvard University, "Narratives of Hope: Self-Worth and the Current Crisis in American Society and Beyond"
  • Pedagogiskt utvecklingsstöd till din institution 2020-02-16 Universitetets institutioner har möjlighet att boka konsulthjälp för pedagogisk utveckling. Centrum för universitetslärarutbildning erbjuder stöd av en universitetspedagogisk utvecklare eller mediepedagog i form av till exempel individuella konsultationer med lärare, gruppkonsulationer eller en workshop med ett specifikt tema.
  • Kommunikation blir en egen förvaltningsavdelning 2020-02-13 För att stärka den samlade kommunikationen bland annat avseende forskning, studentrekrytering och verksamhetsstöd bildas en kommunikationsavdelning vid Stockholms universitet från och med den 1 juli 2020.
  • Viktigt med öppenhet i rekryteringsprocesser 2020-02-12 Mobilitet, öppenhet och kvalitet. Det var återkommande önskemål när Sveriges unga akademi och Stockholm universitet ordnade ett karriärseminarium.
  • Kvinnliga invandrare får jobb senare när familj väntar i Sverige 2020-02-12 Två år, så mycket förlängs tiden till första jobbet i snitt för kvinnliga flyktingar och anhöriginvandrare som redan före flytten har familj i Sverige jämfört med dem som inte det.
  • En obesvarad kärlek till statistik? 2020-02-11 Ett fördjupat samtal mellan professor Dan Hedlin och Kristoffer Örstadius, granskande reproter på DN, om journalistikens relation till statistik.
  • Stockholms universitet - ny partner i AI Innovation of Sweden 2020-01-29 Stockholms universitet aviserades som ny partner när Ibrahim Baylan invigde AI Innovation of Swedens Stockholmsnod.
  • ”Kolet, inte oljan, är det centrala hotet mot klimatet” 2020-01-22 SNS Konjunkturråd har släppt en rapport om hur politiken ska utformas för att bromsa de globala klimatförändringarna.
  • Ny oro om opinionsundersökningarnas säkerhet inför ett eventuellt extraval 2020-01-21 Partier och medier påverkas av opinionsundersökningar, men hur säkra är de? Och hur står sig de självrekryterade panelerna mot undersökningar med slumpmässigt urval? Professor Dan Hedlin förklarar att insamlingsmetoden inte är ensamt avgörande, utan metoden för att ta hand om - och vikta insamlade data också spelar stor roll.
  • Stark kritik mot rapport om BRÅ 2020-01-21 Rapporten "Går det att lita på BRÅ?", har fått stark kritik på flera punkter. Rapporten kritiseras för felciteringar, felaktiga insinuationer, och ogrundat misstänkliggörande. Professor Dan Hedlin, vid Statistiska institutionen, blev felciterad i rapporten.
  • Kvinna och chef innebär ökad risk för sexuella trakasserier 2020-01-16 Att göra karriär och bli chef skyddar inte kvinnor mot sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Tvärtom är det vanligare att kvinnor utsätts för trakasserier när de har arbetsledande funktioner.
  • Visuella gestaltningar och gränssnitt: "Vårt nyaste och kanske öppnaste profilområde" 2020-01-13 I november ägde årets sista profilseminarium rum, denna gång inom profilområdet Visuella gestaltningar och gränssnitt. Profilseminarierna är tänkta att fungera som en mötesplats och inspirationskälla till tvärvetenskapliga samarbeten inom forskning och undervisning.
  • Speciallärarstudent prisad som årets inspiratör 2019-12-20 Hon är hästtjejen som lärde funktionshindrade att rida, utbildade sig till lärare och nu har med sig hunden i Ekebyhovs grundsärskolas klassrum. Med en termin kvar på speciallärarutbildningen fick Denice Sverla ta emot priset som årets inspiratör på Lärargalan.
  • Nytt avtal öppnar för samarbeten inom AI 2019-12-20 Ett nytt avtal mellan Stockholms universitet och Lindholmen Science Park är nu klart. Hela universitetet får därmed tillgång till nätverket AI Innovation of Sweden.
  • Omväxlande tjänstgöringsperioder problematiska för piloter 2019-12-18 Resultaten från forskningsprojektet CHARLES (Effekter på piloters trötthetsnivåer efter nya EU-regler) har publicerats.
  • Professor medverkar i UR-program om Syriens skola och utbildningsystem 2019-12-18 Annika Rabo är professor emeritus i socialantropologi. I UR-programmet ”Mitt land, mitt liv, min skola” berättar hon om landets långa utbildningstradition. Sedan kriget bröt ut har hon inte haft möjlighet att besöka landet som hon bott till och från i sedan 70-talet.
  • Samling för fler lärare 2019-12-17 Krönika av prorektor Clas Hättestrand.
  • Elisabeth Wåghäll Nivre: Ett framåtblickande jubileumsfirande 2019-12-04 Dekan och vicerektor Elisabeth Wåghäll Nivre beskriver jubileumsåret och hälsar välkomna till Humanistiska fakultetens avslutande jubileumsfirande i Aula Magna den 17 december.
  • Nya nätverk på gång inom digital humanvetenskap 2019-12-04 Finns digital humanvetenskap? Vad är det i så fall? Frågorna var grunden i det uppdrag Uno Fors inledde 2016. Nu vet han, och ser en framtid för forskningsfältet.
  • Forskare ska belysa näthat 2019-12-04 Näthat drabbar många, men få kränkningar anmäls och ännu färre går till åtal. Vad händer i det glappet? Fyra forskare från olika discipliner vill samarbeta för att förstå mer om näthat.
  • Psykosocial arbetsmiljö och sömnstörningar 2019-12-04 Ny studie från Stressforskningsinstitutet visar på vikten av att arbeta med den psykosociala arbetsmiljön för att försöka minska sömnstörningarna i samhället.
  • Singlar utan barn ny riskgrupp för fattigdom 2019-12-04 Risken att hamna i fattigdom har ökat lika mycket för singlar utan barn som för ensamstående föräldrar, visar en ny studie från SOFI. Forskarna kopplar ökningen till de restriktioner i arbetslöshetsförsäkringen som genomförts.
  • Stressforskning och kultur i ny podd 2019-12-02 Är julstress ett folkhälsoproblem och vad är egentligen stress? Det är några ämnen i Stressforskningspodden. Varje avsnitt tar avstamp i en kulturyttring kopplad till det aktuella temat.
  • Ny podcast om pedagogisk forskning: Poddagogen 2019-12-02 Janne Kontio (IPD), driver tillsammans med Sofia Lundmark (Södertörns högskola), podcasten Poddagogen.
  • Vinnarna i SU Business Model Cup hösten 2019 2019-11-26 Höstterminens final genomfördes onsdagen den 20 november i Gröjersalen på Stockholm Busniess School. Tävlingen genomförs varje termin och är öppen för alla studenter, doktorander, forskare och medarbetare på Stockholms universitet.
  • Nu möjligt att lura fingeravtrycksläsare i smarta telefoner 2019-11-25 Forskare har visat att det går att lura de vanligaste fingeravtrycksläsarna i smarta telefoner med en och samma teknik. Fredrik Blix kommenterar i TV4 Nyheter.
  • Årets pedagogiska ambassadörer: tio universitetslärare berättar om smarta utvecklingsprojekt 2019-11-24 Pedagogiska ambassadörer berättar om pedagogiska utvecklingsprojekt de genomfört vid sina institutioner under året — vilka utmaningar de har ställts inför, vad de har gjort och hur det gick.
  • Tidsbegränsade kontrakt och krav på återvändande i framtidens migrationsmodell 2019-11-20 Johan Lindquist. professor i socialantropologi, berättar om projektet ”Förberedande migrationsutbildning och formandet av internationell migration från Etiopien till Gulfstaterna”
  • Situationen i Hongkong 2019-11-19 Det allvarliga säkerhetsläget i Hongkong har föranlett Stockholms universitet att kontakta sina utbytesstudenter där och uppmana till försiktighet samt påminna om dem om sitt försäkringsskydd.
  • Klara Bolander Laksov är Sveriges första kvinnliga professor i högskolepedagogik 2019-11-14 Klara Bolander Laksov har utnämnts till professor i pedagogik med inriktning mot högskolepedagogik vid Stockholms universitet. Målet med hennes forskning är att skapa bättre förutsättningar för högskolelärare att skapa en så god undervisningskvalitet som möjligt för studenter i högre utbildning.
  • Ny bok utvärderar digitaliseringen i skolan 2019-11-13 Pressmeddelande. Tessy Cerratto Pargman, Stockholms universitet, är redaktör och medförfattare till bok om skolans digitalisering: Emergent Practices and Material Conditions in Learning and Teaching with Technologies.
  • Höga betyg – men till vilken nytta? 2019-11-13 En ny avhandling i pedagogik ifrågasätter skolvalet och rådande utbildningssystem med betyg som urvalsgrund till gymnasieskolan. – Man ger eleverna en tro på något som är svårt att leva upp till, säger forskaren Eric Larsson.
  • Ulf Hannerz tilldelades titeln jubeldoktor under ceremoni i Stadshuset 2019-11-08 - Jag tyckte det var rätt komiskt att jag nu var den enda närvarande jubeldoktorn från Humanistiska fakulteten.
  • Erika Baraldi har tilldelats anslag för forskning av prins Carl Philip 2019-11-01 Torsdagen den 24 oktober delade Prins Carl Philip ut anslag för forskning om för tidigt födda barn. Anslagen kommer från Lilla barnets fond som Prinsen är beskyddare av.
  • Kvinnor lämnade sina familjer till följd av ekonomisk kris 2019-10-25 En ny studie belyser den våg av kvinnlig migration som uppkom till följd av den stora ekonomiska krisen i Ecuador på 1990- och 2000-talet.
  • Workshop: Gör din undervisning tillgänglig för en breddad studentgrupp 2019-10-24 Skapa en inkluderande och motiverande undervisning för studenter med olika förutsättningar och bakgrund. Med små förändringar av innehåll och form i dina kurser får du en variationsrik och tillgänglig undervisning som också ökar genomströmningen.
  • Varför stängde Sverige sina gränser? 2019-10-21 I januari 2016 stramade Sverige åt sin migrationspolitik. Gränskontroller mot Danmark infördes, och temporära istället för permanenta uppehållstillstånd började utfärdas. Vad säger den här omsvängningen om Sverige, och vad ligger bakom beslutet?
  • Workshop: En jämställd akademi — verklighet eller myt? 2019-10-16 Vi arbetar med aktiviteter och metoder som tar vi oss bakom barriär och mur av ”politisk korrekthet”. Tillsammans utmanar vi våra föreställningar och attityder kring frågor som vi i diskussion tar för givna. På så sätt ökar vi vår handlingsberedskap ifall konflikter uppstår.
  • Varför minskar barnafödandet i Sverige? 2019-10-15 Det föds allt färre barn i Sverige, och samtidigt ökar snittåldern på förstföderskorna. De senaste siffrorna från Statistiska centralbyrån visar att fruktsamheten i Sverige nu sjunkit sedan 2009 och att snittåldern för första barnet är den högsta på mycket lång tid.
  • Pappor med låg lön får oftare lägre inkomst efter föräldraledighet 2019-10-07 Att som pappa ta föräldraledigt kan leda till att du efteråt får lägre lön – men bara om du redan har en låg lön, enligt forskning baserad på data från Finland.
  • Möt Årets lärare 2019 — om kreativitet i undervisningen 2019-10-03 Undervisning kan vara dötrist, tråkigt och alldeles alldeles underbart. Hur gör lärare för att hålla sitt engagemang och sitt intresse för att undervisa levande?
  • Varierad pedagogik med hjärnforskning i förskolan 2019-09-30 Om förskolan ska klara av det dubbla uppdraget att undervisa både gruppen och individen behövs en mångfald av teorier om kunskap och lärande. Neuropedagogik fyller en viktig funktion för att bredda perspektiven, visar en ny avhandling.
  • SBS inspirerar framtidens hållbarhetschefer 2019-09-25 De studenter som går kandidatprogrammet i företagsekonomi får en bra introduktion till hur hållbarhet är kopplad till företagsekonomi. Samtliga kurser på både termin 1 och termin 3 har hållbarhet som ett genomgående tema.
  • Forskning som ska minska spelproblem 2019-09-19 Inom ramen för forskningsprogrammet REGAPS studerar forskarna spel om pengar. Målet är att förbättra stödet till drabbade och förebygga spelproblem.
  • Workshop: Kursdesign för Athena 2019-09-19 Tillsammans med dina kollegor i ett lärarlag, lär er mer om kursdesign för universitetets lärplattform Athena. I workshopen arbetar ni med en kombination av ABC-metoden för utveckling av kursdesign och designmönster (en slags digitala resuser) skapade av en arbetsgrupp för pedagogiskt stöd speciellt för Athena.
  • Så kan undervisningen i samhällskunskap främja kritiskt tänkande 2019-09-16 En undervisning som tar fasta på ämnesinnehållet har större chans att utveckla elevernas kritiska omdöme när det gäller rättvisefrågor än den som fokuserar på elevernas tyckande. Det visar Malin Tväråna i en ny avhandling som grundar sig i så kallad praktiknära forskning.
  • SBS welcomes new students 2019-09-06 Almost 1000 new students attended the Welcome event at Aula Magna on September 2nd.
  • Welcome Day for PhD students 2019-09-03 The Welcome Day for PhD students is organised by the Faculty Offices of the Humanities, Social Sciences, and Law. Various aspects of the PhD programmes will be discussed. The day is particularly designed for newly admitted PhD students, but all PhD students are welcome.
  • Ministern tackade nya lärarstudenter för val av utbildning 2019-09-02 Höstterminens nyantagna lärarstudenter fick ett gediget välkomnande av både prorektor, rektor och utbildningsministern.
  • Nytt dokument sammanfattar kärnvärdesarbetet 2019-08-29 Lagom till Upptakten för medarbetare publiceras en sammanfattning av diskussionen kring universitetets kärnvärdesarbete under 2018 i Living Valuesprojektet.
  • Din dofthjärna fungerar som en råttas 2019-07-31 En ny studie visar stora likheter mellan dofthjärnan hos människor och råttor, vilket kan hjälpa oss att utveckla nya mediciner mot Alzheimers. Personer med svårigheter att identifiera dofter har nämligen större risk att utveckla sjukdomen.
  • Forskarskola i Specialpedagogik 2019-07-05 Stockholms universitet har fått medel för att koordinera en forskarskola i specialpedagogik med medsökande lärosäten Jönköping University, Karlstad och Linköpings universitet samt Karolinska institutet, med medverkan av internationella samarbetspartners.
  • Hur såg livet ut i torpen efter torparna? 2019-07-03 Vilka tog över torpen efter att torparna hade flyttat ut och innan husen blev sommarstugor för stadsbor? I en nyligen publicerad studie framträder en mångskiftande plats, där livet pågår lite i marginalen.
  • Ida Al Fakir skriver i boken "Könspolitiska nyckeltexter – från Det går an till #me too" 2019-07-02 Ida Al Fakir, vikarierande lektor, har ett kapitel i den nyutkomna boken ”Könspolitiska nyckeltexter – från Det går an till #me too". Hennes bidrag handlar om Katarina Taikons böcker om Katizi.
  • Staden som hålls gisslan av hackare 2019-06-27 I Aftonbladet Daily reder Fredrik Blix vid Stockholms universitet ut hur den amerikanska staden Baltimore blivit digitalt bakbunden efter en cyberattack med ransomware.
  • Lyckad examen 2019-06-19 Stockholm Business School firar examen. Onsdagen den 5 juni samlades ca 800 personer i hörsalen, Aula Magna för att fira att ca 500 studenter tagit sin kandidat- och masterexamen.
  • Underlätta för studenter att klara svåra kurser 2019-06-18 Fem universitetslärare har möjlighet delta i utbildning om samverkansinlärning i höst. Samverkans-Inlärning (SI-PASS) är en pedagogisk modell som hjälper studenter att lyckas med svåra, ofta inledande kurser. Du får verktyg att tillsammans med dina kollegor öka genomströmningen vid institutionens kurser. Du ingår också i ett nätverk med uppgift att bygga upp kunskap och erfarenhet om samverkansinlärning vid universitet.
  • Seminarium: Hur kan nya samverkansformer bidra till ökad forskningskvalitet inom vård och hälsa? 2019-06-17 Humanvetenskapliga områdets samverkansberedning och Stockholms läns landsting arrangerar ett seminarium inom vård och hälsa med fokus på ökad forskningskvalitet.
  • "The Future of Work" - open lecture with Daron Acemoglu, MIT 2019-06-17 There is growing concern that new technologies, especially robots and artificial intelligence, will spell the end of work as we know it. Should we be concerned? Or can we hope that new technologies will increase both productivity and opportunities for labor like they have done many times in the past?
  • Forskning kring förskolan i fokus på stor konferens 2019-06-11 Under två dagar genomfördes 25 föreläsningar och 19 utställningar. Förskolesummit är konferensen som samlar forskare och förskolans pedagoger i en gemensam strävan efter en verksamhet som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.
  • Vi gratulerar Ester Félez Viñas som disputerat med avhandlingen "Changing the Rules of the Game" 2019-06-05 Ester Félez Viñas avhandling innehåller fyra artiklar som studerar effekterna av genomförandet av nya regler och förändringar i handelslandskapet för olika aspekter av marknadskvalitet och integritet.
  • Årets bästa avhandling inom samhällsvetenskap 2019-06-04 Högskoleföreningens pris för bästa avhandlingen inom Samhällsvetenskapliga fakulteten 2019 har tilldelats Maíra Magalhães Lopes som disputerade på SBS med avhandling The Making of Us: How affects shape collective bodies resisting gentrification.
  • Debatt i SvD: Läroplaners påverkan överdrivs 2019-05-29 Ruhi Tyson, lektor, skriver en replik till debattartikeln ”Gör skolan tråkigare och jobbigare för eleverna”, som publicerades i Svenska Dagbladet den 20 maj.
  • Maskulinitet - det omöjliga projektet 2019-05-27 Det skriver Gunnar Karlsson, professor i pedagogik, om i en ny bok. Han hävdar att det som anses som typiskt för maskulinitet är en reaktion på människans existentiella villkor, som innefattar hjälplöshet, sårbarhet och beroende.
  • Embodied Research Methods – en ny bok om kvalitativ metod 2019-05-24 I boken diskuterar Torkild Thanem och David Knights perspektiv och metoder som aktivt utnyttjar kroppens förmåga till att generera kunskap, och de visar hur ett mer kroppsligt förhållningssätt ökar våra insikter om hur människor lever, arbetar och samverkar, med kroppen, i olika sociala sammanhang.
  • Nytt nätverk förenar neurovetenskap och lärarutbildning 2019-05-23 Ett nytt nätverk för universitetets forskare, doktorander och lärarutbildare arbetar för att samarbeta över disciplinerna och på sikt ändra innehållet i lärarutbildningarna.
  • Så kan förskolan digitaliseras på vetenskaplig grund 2019-05-22 Från den första juli ska alla barn i förskolan få adekvat digital kompetens. Det är en viktig demokratifråga, hävdar forskare.
  • Gymnasieelever inte tillräckligt förberedda för högskolan 2019-05-21 Gymnasiearbeten inom högskoleförberedande program är en egen skrivpraktik som inte går att jämföra med det akademiska skrivande som sker inom högre utbildning. Samtidigt tycks både Skolverket och högskolan förvänta sig högre grad av akademisering. En ny studie sätter fokus på glappet som framträder vid övergången till högskolan.
  • Lärarutbildningarna behöver arbetsro 2019-05-17 Krönika av prorektor Clas Hättestrand.
  • Är du ditt jobb? 2019-05-13 Många av oss tillbringar en stor del av vår vakna tid på arbetet. Vilka konsekvenser får det för vår identitet? Och vad händer när yrkesrollen krockar med den man känner sig som egentligen?
  • Tarkovskijfeeling när ”Three Wise Men – an Easter Tale” visas på MicroActs Cavecinema 2019-05-08 "Three Wise Men - an Easter Tale", en film av Stockholms universitets Love Ekenberg, Olle Karlsson och Lars In De Betou och Jon Karlung, Bahnhof, är uttagen till filmfestivalen MicroActs premiär i London.
  • Administratörsträff om kursvärderingar för utveckling av goda utbildningsmiljöer 2019-05-06 Hur ser utvecklingen ut av universitetets generella kurvärderingsverktyg? Hur kan man engagera studenter i kurs- och programutvärdering på kompletterande sätt? Nätverket Administratörer för god utbildningsmiljö bjuder in till träff med tema kursvärderingar. Gäst är Cormac McGrath, universitetspedagogisk utvecklare.
  • Samspel i samklang med elevers behov - Verktyg för klassrumsobservation 2019-04-29 Professor Mara Westling Allodi har fått projektmedel från Vetenskapsrådet för att undersöka det socio-emotionella klimatet i undervisningssituationen och de relationer och samspel som äger rum i den, och sambandet med elevernas lärande och engagemang.
  • Ny bok om bildning och praktisk klokhet 2019-04-26 Praktisk klokhet, förmågan att i en situation bidra till allas välbefinnande och växande, beskriver kärnan i vad det innebär att vara bildad.
  • Källkritik på schemat - så kan du arbeta med eleverna 2019-04-26 Stefan Ekecrantz och Anna Rosenqvist visar hur man kan jobba med källkritik tillsammans med eleverna.
  • Så stoppar du apparna som spårar dig: ”Illusion att du är anonym” 2019-04-25 Uppgifter som tas fram med platsinformation i mobilappar gör att det går att identifiera vem du är. I TV4 Efter fem ger Fredrik Blix rådet att undvika appar som positionerar dig i bakgrunden.
  • Övervakad via mobilen - kartläggning till salu 2019-04-25 Hundratusentals svenskar spåras via sina mobilappar. Datan som vem som helst kan köpa kopplas lätt till personer. Fredrik Blix menar i SVT Aktuellt att många inte vet vad det innebär att tillåta positionsdata.
  • Ny forskning om svenska fäders perspektiv på ungdomars välbefinnande 2019-04-24 Shahram Mansoory, doktorand BUV, presenterar sin studie av svenska fäders betydelse för ungdomars utveckling och välbefinnande.
  • Om täta samarbeten som kräver och ger förutsättningar 2019-04-16 Marianne Döös och Lena Wilhelmsons bok - Delat ledarskap i förskola och skola - visar hur delat ledarskap kan fungera.
  • Så stoppade Grönkullaskolan stöket i skolan 2019-04-16 Grönkullaskolan är en av de 262 skolor som Samverkan för bästa skola jobbar med för tillfället. Dagens Nyheter skriver om hur Grönkullaskolan gjort för att få en lugnare skola och ge barnen bättre förutsättningar att lära sig. Samverkan för bästa skola samordnas genom Martin Rogberg, IPD, som intervjuas i reportaget.
  • Städerna blir smartare - experter varnar för säkerhetsbrister 2019-04-02 Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg och Umeå planerar att bli smarta städer utan att budgetera för it-säkerhet. Fredrik Blix menar i SVT Nyheter att cybersäkerhet måste specificeras i budgeten.
  • Personliga erfarenheter centrala i konstnärlig undervisning 2019-04-01 Isak Benyamine har disputerat på en avhandling om undervisning. Han introducerar begreppet konstnärlig undervisningspraktik. Det beskriver undervisning utformad som ett konstnärligt arbete och som syftar till att studenter ska producera konstnärliga verk. Ett verk som har prägel av den som skapar konsten.
  • Hildebrands "Crossover" om hiv/aids: både hyllad och kritiserad när den visades för ung publik 1988 2019-03-27 Det skriver David Thorsén om i en ny bok som uppmärksammar filmarkivet Face of Aids där Hildebrands filmmaterial om den globala epidemin från mer än trettio år finns bevarat.
  • Lär dig mer om grupphandledning av examensarbeten 2019-03-21 Vill du förnya och effektivisera din handledning av examensarbeten? Workshop där du ges möjlighet att diskutera och reflektera kring hur du kan arbeta med grupphandledning och hur det kan öka kvaliteten i handledningen för både dig och dina studenter.
  • Föreläsning: Utvärdera och stärk dina studenters motivation att lära 2019-03-15 Hur motiverar du dina studenter att lära mer? Interaktiv session där du får ta del av praktiska tillämpningar av forskningsresultat som ökar studentens motivation att lära. Du får med dig strategier till din undervisning och/eller akademiska ledarskapsarbete. Gästföreläsare är Tom Angelo, professor i innovativ högskolepedagogisk utveckling från USA.
  • Vad säger mångfaldskonsulterna? 2019-03-14 Konsulter som jobbar med mångfald på företag och organisationer är en växande grupp i Sverige. Men hur tolkar och använder de begreppet mångfald?
  • Blindness and Autism: Parents’ Perspectives on Diagnostic Challenges, Support Needs and Support Prov 2019-03-11
  • Logistikens tidsålder placerar hamnarbetaren i en kritisk position 2019-03-11 Hamnarbetarkonflikten var en påminnelse om arbetarens utsatta position i en snabbt föränderlig global ekonomi, men också om den politiska potential som finns i facklig organisering på global nivå, skriver Hege Høyer Leivestad.
  • Dekanus har ordet - mars 2019 2019-03-06
  • Antaget förslag till hedersdoktor belönas med 100 000 kronor 2019-03-05 Den eller de lärare vid fakulteten som nominerar en person som sedan promoveras till hedersdoktor kommer att tilldelas en summa om 100 000 kr. Detta är en försöksverksamhet under 2019.
  • Forskare: ”Lärare i samhällskunskap viktiga för att lösa klimatfrågan” 2019-03-01 Hallå där, Cecilia Lundholm, professor och projektledare för ett avslutat forskningsprojekt om studenters lösningar på klimatproblem.
  • Så hanterar du personuppgifter i e-post och telefon 2019-02-28 När du behandlar personuppgifter, vare sig det sker som behandling i ett system eller i löpande text, ska du vara restriktiv. Fundera över varför du behandlar personuppgifter och vilka andra som ska ta del av dem.
  • Sexköp över nationsgränser – intervju med Elina Ekoluoma 2019-02-23 Sveriges sexköpslag fyller 20 år. Sedan 1999 har det varit förbjudet att köpa sexuella tjänster i Sverige. Elina Ekoluoma forskar om sexturism och migration inom och till Filippinerna.
  • Vad ska vi med pedagogiken till? 2019-02-22 I den kritiska diskussionen om skolan och lärarutbildningen är det ofta pedagogiken som får klä skott för bristerna. Vad kan då pedagogiken bidra med?
  • Går det att motverka kunskapsmotstånd? 2019-02-22 Vilka psykologiska mekanismer ligger bakom att människor i vissa situationer inte vill ta till sig kunskap? Går det att få dem att ändra sig? Det ska forskarna inom ett program om kunskapsresistens försöka ta reda på.
  • Väntade reformer – men vad menas? 2019-02-21 Krönika av prorektor Clas Hättestrand.
  • Elnätet mål för IT-attacker 2019-02-19 Pressklipp. Elnät är högintressant för cyberangripare. I attacken mot Kiev fanns en funktion i den skadliga programvaran riktad mot ABB:s system som används i Sverige. Fredrik Blix intervjuas i SVT Rapport.
  • Samtal till 1177 låg helt öppet på nätet 2019-02-19 Pressklipp. En av de mest kritiska IT-incidenterna i Sverige hittills. Många enskilda drabbas och stora värden står på spel. Fredrik Blix kommenterar 1177 Vårdguiden i SVT Morgonstudion.
  • Så rustat är Sverige för en cyberattack 2019-02-19 Pressklipp. Elnätet är en av de mest sannolika målen för en cyberattack. ÖB säger att cybersoldater är ett steg mot att skydda våra system. Fredrik Blix och Försvarshögskolan diskuterar totalförsvar i SVT.
  • Hotet mot elnätet kommer från datorer 2019-02-19 Pressklipp. "Utan el stannar Sverige, så helt klart är det så att en angripare som funderar på oss tittar på elfrågan”, säger Fredrik Blix vid Stockholms universitet i SVT Nyheter.
  • Seminarium om boken "Kunskapssynen och pedagogiken - varför skolan slutade leverera" 2019-02-08 Diskussion med Magnus Henrekson om hans bok: Kunskapssynen och pedagogiken - varför skolan slutade leverera och hur det kan åtgärdas.
  • Ansiktsigenkänning på gott och ont 2019-01-29 Pressklipp. Hur ska vi ta oss an ansiktsigenkänningstekniken utan att skapa ett jättestort övervakningssamhälle som vi inte kommer tillbaka ifrån? Fredrik Blix diskuterar i SR P1 Godmorgon, världen!
  • ”Den dolda makten i Davos måste granskas kritiskt” 2019-01-21 World Economic Forums makt är problematisk. Organisationen är icke- demokratisk och kan inte utkrävas ansvar. Det skriver forskarna Christina Garsten och Adrienne Sörbom på DN Debatt idag.
  • Skola registrerade närvaro med ansiktskamera 2019-01-18 Pressklipp. Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå testade elevregistrering med ansiktsigenkännande kameror. Det leddde till bättre närvaroregistrering. Theo Kanter intervjuas i Skolvärlden.
  • Så påverkas skolan av digitaliseringen 2018-12-19 Pressklipp. De stora utmaningarna med ny teknik i skolan handlar inte om den grundläggande pedagogiken, utan om organisation och kompetens, menar Tessy Cerratto-Pargman i Dustin.se
  • Dekanus har ordet - december 2018 2018-12-19 Budgeten är klar, fakultetskanslichefen Felicia Markus går vidare mot nya utmaningar och julen står för dörren. Dekanus Astri Muren sammanfattar i son krönika några av de saker som är på gång inom Samhällsvetenskapliga fakulteten och önskar alla medarbetare en riktigt god julhelg.
  • Uppföljning: Aktiva jämställdhetsinsatser i den akademiska världen 2018-12-18 Varför tackar manliga och inte kvinnliga forskare nej till administrativa uppgifter? Kan man ge extra forskningstid för att underrepresenterat kön ska kunna meritera sig till professorer? Jämställdhetsgruppens workshop kring aktiva jämställdhetsinsatser ledde intressanta diskussioner och konkreta förslag.
  • Hur kommer 5G att hjälpa oss i framtiden? 2018-12-18 Pressklipp. Med 5G kan vi räkna med 50 miljarder uppkopplade saker år 2020, inom några år 500 miljarder, menar Theo Kanter i SVT.
  • Livestreamat symposium: "Merit and education", måndag 17 december 2018-12-14 Symposiet ”Merit and education”, som äger rum vid International centre for historical research and education, UCL, University of London, den 17 december, kommer att livestreamas. Temat handlar om sortering baserat på akademiska meriter inom skolan.
  • Foreign Affairs uppmärksammar bok om World Economic Forum 2018-12-13 Tidningen Foreign Affairs recenserar, i sitt senaste nummer, ”Discreet Power. How the World Economic Forum Shapes Market Agendas” av Christina Garsten och Adrienne Sörbom vid Stockholms universitet.
  • ”Ovanligt att ursprungsbefolkning lever helt isolerade från omvärlden” 2018-12-10 Forskarna Bengt G. Karlsson och Christer Norström vid Socialantropologiska institutionen kommenterar nyheten om att en amerikan dödats på den avlägsna och isolerade ön Norra Sentinel, Indien.
  • Två nya antologier om Yrkeskunnande och lärande 2018-12-07 Làzaro Moreno Herrera, professor, Marianne Teräs, docent, och Petros Gougoulakis, docent, är redaktörer för två nya antologier inom området: Yrkeskunnande och lärande. Det är del 2 och 3, i en serie av 3 volymer.
  • Nobelpristagaren i fysik besöker Stockholms universitet 2018-12-07 Professor Donna Strickland, en av årets nobelpristagare i fysik, besökte Institutionen för data- och systemvetenskap i Kista.
  • Ny undersökningsmetod kan göra att fler vågar svara 2018-12-06 Brå, Brottsförebyggande rådet, har i år ändrat undersökningsmetoden för den Nationella trygghetsundersökningen. Det kan vara ett av skälen till att en av tio kvinnor i årets undersökning uppger att de har utsatts för sexualbrott. Men hur jämför man då årets resultat med tidigare år?
  • Hallå där Joacim Ramberg, 2018-12-04 som gjort en studie om skolk utifrån information från 5000 elever och 1000 lärare från gymnasieskolor i Stockholm.
  • Rebecca Adamis forskning uppmärksammas i New York 2018-12-03 Rebecca Adami har skrivit en bok om Kvinnorna bakom FN-deklaration, som antogs i december 1948. Den 5 december håller hon en boklansering samt inviger en fotoutställning.
  • Tio år med lärarutbildning vid Stockholms universitet 2018-11-29 Krönika av prorektor Clas Hättestand.
  • Ny bok från forskningsprogrammet om världslitteratur 2018-11-27 ”World Literatures. Exploring the Cosmopolitan-Vernacular Exchange” är titeln på antologin som ges ut av Stockholm University Press.
  • Nio projekt beviljas medel för strategiska satsningar inom forskning och forskarutbildning 2018-11-26 Områdesnämnden för humanvetenskap utlyste i våras medel för bidrag till strategiska satsningar inom forskning och forskarutbildning. Sammanlagt inkom femton ansökningar om sammantaget 2 296 630 kr. Nu har granskningen avslutats och nio projekt beviljades anslag.
  • Ny handbok för lärare med digitala case: "Att bli lärare" 2018-11-22 Att bli lärare är ett stöd i den utbildningsvetenskapliga kärnan (UVK). Till boken hör också olika digitala case där du kan öva din förmåga att samtala med en elev, en lärarkollega eller en förälder om olika dilemman som du kan komma att möta i din framtida yrkesutövning.
  • Kvinnor talar ju också mycket på möten så vad är problemet? 2018-11-22 Rapporten "Möten, makt och kön" skriven av Eva Amundsdotter och Susanne Andersson visar hur genus görs och återskapas under olika möten på Malmö universitet.
  • Nyfiken på pedagogisk filosofi? Se en diskussion på Filosofifestivalen 2018 om kreativitet (film) 2018-11-21 Klas Roth, professor, och Tyra Nilsson, doktorand, deltar i Filosofifestivalen 2018, kring temat Kreativitetens gränsland.
  • Virtuell verklighet vägleder tandläkare 2018-11-19 Pressklipp. Learning analytics och Network analytics är intelligenta IT-system som effektiviserar och skapar nya möjligheter att utveckla utbildning, till exempel för tandläkare.
  • Bildningspodden söker redaktionsråd 2018-11-12 Vill du vara med och bidra till att aktuell forskning når en bredare publik? Sveriges största forskarpodd söker nu intresserade forskare till ett nytt redaktionsråd.
  • De osjälviska är vinnarna, säger Kimmo Eriksson 2018-11-09 Hur går det för den som beter sig osjälviskt och gör uppoffringar för andras skull? Osjälviska personer tenderar att få både fler barn och högre lön, jämfört med mer själviska personer.
  • 137 miljoner till forskning inom humaniora och samhällsvetenskap 2018-11-08 Vetenskapsrådet har fattat beslut om vilka ansökningar som beviljats bidrag inom humaniora och samhällsvetenskap 2018.
  • Tydlighet och tvärvetenskaplighet nyckel till miljonanslag 2018-11-05 En tydlig hypotes i ett program med med stor samhällelig betydelse och aktualitet – det är några av orsakerna till att programmet ”Kunskapsresistens: Orsaker, konsekvenser och motmedel” tilldelades över 50 miljoner kronor i medel från Riksbankens jubileumsfond, tror programmets ägare Åsa Wikforss, professor i filosofi vid Filosofiska institutionen.
  • Forskningsbidrag till praktiknära skolforskning 2018-10-31 Skolforskningsinstitutet har beviljat forskaren Eva Siljehag medel för att bedriva forskning relaterat till förskolan. Projektet kommer att löpa under tre år och studera Socialt samspel i lekstunder och språkaktiviteter: specialpedagogiska insatser i inkluderande förskolor för barn i behov av stöd. Genom projektet hoppas hon kunna utveckla samverkan mellan förskolan och akademin.
  • Så hittar studenter och forskare balans mellan arbete och familjeliv 2018-10-30 Rasmus Rodineliussen, doktorand, intervjuas om livet som förälder och forskare i det senaste avsnittet av podcasten ”Coffee & Cocktails”.
  • Lagarbete över institutionsgränser bakom beviljat anslag 2018-10-25 Ett starkt lagarbete, engagemang och lokal kompetens är några av nycklarna Bo Malmberg lyfter fram som orsakerna bakom den lyckade ansökan till Riksbankens jubileumsfond. Bo Malmberg var med och beviljades 40 240 000 till forskningsprogrammet ”Lyckliga gatan? Geografisk polarisering och social sammanhållning i dagens Sverige”, ett projekt som ska undersöka människors livsval kopplat till bostadsort.
  • Nytt forskningsprogram: Lyckliga gatan? 2018-10-19 Riksbankens Jubileumsfond har beviljat att stort sexårigt anslag till forskningsprogrammet ”Lyckliga gatan? Geografisk polarisering och social sammanhållning i dagens Sverige”. Programmet koordineras av Bo Malmberg, Kulturgeografiska institutionen, Stockholms universitet.
  • Världsmästaren om rasism i klassrummet 2018-10-12 En bra lärare kan förändra världen och all förändring börjar med ett samtal. Det var budskapet när före detta fotbollsstjärnan och numera universitetets hedersdoktor Lilian Thuram föreläste för lärarstudenterna.
  • Överskatta inte Airbnb-ekonomin – gör saker med dina vänner i stället 2018-10-11 Pressklipp. Att dela resurser på öppna plattformar som Uber och Airbnb är inte optimalt. Airi Lampinen menar att det istället ska göras ihop med folk man känner.
  • Utlysning av medel ur Fonden för sigillhistorisk forskning 2018-10-08 Stockholms universitet utlyser nu medel ur Fonden för sigillhistorisk forskning. Sista ansökningsdag är den 15 november 2018.
  • Hur bedöms pedagogisk skicklighet på svenska lärosäten: Är det verkligen så svårt? 2018-10-08 Pedagogisk skicklighet ska enligt högskoleförordningen ägnas lika stor omsorg som vetenskaplig skicklighet i anställningsförfaranden vid svenska högskolor och universitet. Klara Bolander Laksov, föreståndare för Centrum för Universitetslärarutbildning vid Stockholms Universitet, presenterar en ny artikel: "Att bedöma pedagogisk skicklighet – är det verkligen så svårt? – en studie av skillnader i bedömningar mellan vetenskapligt och pedagogiskt sakkunniga".
  • Dekanus har ordet – juni 2018 2018-10-08
  • Dekanus har ordet - oktober 2018 2018-10-05 Hösten är här och det nya läsåret har inletts. Universitetsledningen, områdesledningen och fakultetsledningen har påbörjat arbetet med nya strategier och universitetet ser över sina kärnvärden. Verksamheten är i full gång.
  • Forskningsmedel från Forte till sjutton forskare vid universitetet 2018-10-05 Sjutton forskare vid Stockholms universitet inom områdena hälsa, arbetsliv och välfärd har beviljats medel från Forte.
  • "Det duger knappast som någon bild av verkligheten" 2018-10-01 Flera medier drog felaktiga slutsatser från KP:s läsarundersökning, och framställde det som att pappor ratas. Dan Hedlin intervjuas i Medierna i P1om hur medierna har dragit slutsatser och gjort tolkningar utan stöd i undersökningen .
  • Doktorander från Humanistiska fakulteten på konferens i Cambridge 2018-09-21 Vicerektor Elisabeth Wåghäll Nivre deltog tillsammans med doktorander från Humanistiska fakulteten på en tvärvetenskaplig internationell konferens vid University of Cambridge.
  • Hackare angriper svenska forskare 2018-09-21 FBI hävdar att forskare från 300 universitet i 22 länder har hackats, även svenska forskare. Fredrik Blix intervjuas i Universitetsvärlden.
  • Fler behöriga lärare kräver ökade resurser 2018-09-18 Krönika av prorektor Clas Hättestrand.
  • Welcome Day for PhD Students 2018-09-10 The Humanities, Social Sciences and Law Faculties are organizing a welcome day for PhD students where various aspects of the PhD program will be discussed. This day is particularly for newly admitted PhD students, but all PhD students are welcome.
  • Kungl. Vetenskaps-Societetens Thuréus-pris till Christina Garsten 2018-09-10 Vid en ceremoni i Museum Gustavianum den 4 september tilldelades Christina Garsten, professor vid Socialantropologiska institutionen, ett av Thuréus-prisen av Kungl. Vetenskaps-Societeten, Uppsala.
  • Stor skillnad mellan olika opinionsundersökningar 2018-09-06 "- Det kan gå hur som helst", säger professor Dan Hedlin från Statistiska institutionen i Svenska Dagbladets artikel om gapet mellan olika opinionsinstitut i deras mätning av hur SD ligger till inför valet.
  • Fest-i-val – en lyckad samverkanssatsning 2018-08-30 Onsdag 29 augusti höll Stockholms universitet för första gången arrangemanget Fest-i-val, en satsning på demokrati- och valfrågor riktad mot gymnasieelever. Målet, förutom att inspirera och informera, är att evenemanget ska leda till mer forskning kring hur unga kan engageras politiskt.
  • De blev vänner i jakten på Pokémon 2018-08-27 Utmaningar i Pokémon Go organiserar främlingar. Ibland dyker över hundra spelare upp. Steget till nya bekantskaper är då nära. Thomas Westin intervjuas i Mitti Stockholm.
  • Ny bok om den Spaniensvenska diasporan 2018-08-17 ”Guiden till Spaniensverige” heter Erik Olssons nya bok om livsstilsmigranter från Sverige. Boken är den första titeln i serien Anthropology & Society som ges ut av Stockholm University Press i samarbete med Socialantropologiska institutionen.
  • Migration temat för stor socialantropologisk konferens på campus 2018-08-16 Den 14-17 augusti håller det europeiska antropologförbundet sin stora, vartannatårliga konferens på Frescati. Det övergripande temat är ”Staying, Moving, Settling”.
  • Workshop: Använd designmönster i Athena för pedagogisk kursutveckling 2018-07-13 Lär dig använda Athena i dina kurser ur ett pedagogiskt perspektiv. Under workshopen får du arbeta med olika speciellt framtagna designmönster för kursutveckling i universitetets nya lärplattform Athena. Använt på "rätt sätt" blir Athena en god lärresurs för dina studenter.
  • Om glömda konflikter i Indien 2018-06-26 Bengt G. Karlsson, professor vid Socialantropologiska institutionen, intervjuades nyligen om glömda konflikter i Indien. Radioinslaget sändes i norska NRK:s program Studio 2.
  • Utvärdering av forskarutbildning i specialpedagogik 2018-06-21 Licentiat- och doktorsexamen i specialpedagogik vid Stockholms universitet får betyget Hög kvalitet, visar det beslut som nu kommit från Universitetskanslersämbetet (UKÄ).
  • De är Årets lärare 2018 2018-06-21 Robert Daniels, Inst f biokemi och biofysik, Nils Larsson, Inst f språkdidaktik, Iñaki Rodriguez Longarela, Företagsekonomiska institutionen och Emma Wikberg, Fysikum, får årets pedagogiska pris.
  • Dekanus har ordet – juni 2018 2018-06-20 Ny institution, ny mandatperiod och nya vicerektorer – Astri Muren, dekan för Samhällsvetenskapliga fakulteten tillika Vicerektor för Humanvetenskapliga området, sammanfattar terminen som gått.
  • Hallå där Nihad Bunar! 2018-06-15 ...som fått uppdrag av regeringen att utreda modersmålsundervisningen i skolan.
  • Arabiska våren och en ny förståelse av demokratisering 2018-06-15 I en aktuell studie föreslås ett nytt sätt att förstå varför protesterna under den arabiska våren föll samman. Med fokus på Jordanien och landets politiska kultur har Arvid Lundberg undersökt den arabiska vårens uppkomst och fall.
  • Varför ställer universitetet in lärarutbildningar? 2018-06-13 Krönika av prorektor Clas Hättestrand.
  • Verktyg för att hjälpa jobbsökande får EU-bidrag 2018-06-08 Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) vid Stockholms universitet har beviljats anslag från EU-kommissionen för att ta fram ett system, SkillsMatch, för att hjälpa jobbsökande. Målet är att utveckla ett EU-övergripande system där användarna får hjälp att anpassa sig till arbetsmarknadens villkor, med fokus på icke-kognitiva förmågor.
  • Satsning på humanvetenskaplig miljöforskning 2018-06-08 Humavetenskapliga området lyser nu ut flera postdoktorstjänster inom humanvetenskaplig miljöforskning, en tvärvetenskaplig satsning som syftar till att stärka fakultetsöverskridande samarbeten och bredda miljöforskningen vid Stockholms universitet
  • Friskolor sätter högre betyg än kommunala 2018-05-30 Alla friskolegrupper sätter genomgående högre betyg än kommunala skolor efter att hänsyn tagits till resultaten på de nationella proven, visar en ny rapport.
  • Nya publikationer i projekt om migranters karriärvägar 2018-05-24 De två publikationerna – en artikel publicerad i ”Higher Education” och ett kapitel i antologin ”Högutbildade migranter i Sverige” – handlar om migranter inom den akademiska högskolevärlden och ingår i projektet ”Pathways to Success”.
  • Högskoleföreningens pris till Tekalign Ayalew 2018-05-22 Högskoleföreningen pris för bästa avhandling 2017 inom Samhällsvetenskapliga fakulteten har tilldelats Tekalign Ayalew vid Socialantropologiska institutionen.
  • Intervju med Shahram Khosravi om boken “Precarious Lives” 2018-05-16 Shahram Khosravi intervjuades nyligen av nätmagasinet Jadaliyya i deras serie New Texts Out Now (NEWTON) med anledning av hans bok “Precarious Lives: Waiting and Hope in Iran”.
  • Anita Heber ny redaktör för JSSCCP 2018-05-02 Den 1 maj klev Anita Heber på som ny chefredaktör för den kriminologiska tidskriften Journal of Scandinavian Studies in Criminology and Crime Prevention (JSSCCP). Anita är docent och stf. Prefekt vid Kriminologiska institutionen och kommer inneha tjänsten som redaktör för JSSCCP i tre år.
  • Konflikthantering i forskarhandledning 2018-04-25 Relationen mellan doktorand och handledare är inte alltid friktionsfri utan kan kantas av allt från mindre frustrationer till utagerande konflikter. Workshop för dig som är forskarhandledare där du får en ökad förståelse för konflikternas natur och verktyg att hantera och lösa dem.
  • Reformera för ökad kvalitet! 2018-04-23 Krönika av prorektor Clas Hättestrand.
  • Plattformsekonomins gig-jobbare - en ny sorts arbetare med företagarens ansvar 2018-04-18 Gig-arbetaren tar samma ansvar som entreprenören, utan att få friheten. Men för den som vill jobba deltid finns möjligheter, menar Airi Lampinen i A-Studio, YLE TV1.
  • Nytt forum samlar migrationsforskare 2018-04-17 I februari drog Forum för forskning om transnationell migration igång med ett seminarium med Thomas Faist. Återstående seminarier under våren äger rum 18 april med Anju Mary Paul och den 23 maj med Miriam Ticktin.
  • Renare luft har ökat medellivslängden med upp till 1 år 2018-04-12 Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever ett år längre idag än för 25 år sedan. Detta tack vare att halterna av luftföroreningar från vägtrafik har minskat.
  • Recension av Helena Wulffs bok i The Irish Times 2018-04-10 ”Rhythms of Writing: An Anthropology of Irish Literature” av Helena Wulff recenseras i The Irish Times.
  • Flora Nwapa och afrikanska kvinnor i världslitteraturen 2018-04-10 Under Stockholms Litteraturmässa 13-14 april deltar Paula Uimonen och Stefan Helgesson med samtalet ”Flora Nwapa and African women in world literature”. Den 16 april presenterar Paula Uimonen ”Flora Nwapa’s literary legacy” på Stockholms Stadsbibliotek/Internationella biblioteket.
  • Så formas barnen på fritids 2018-04-09 Barns inflytande och delaktighet i skolans fritidshemsverksamhet tas lätt för givet. I själva verket styrs både barnen och personalen på fritidshem till att bli medborgare med vissa önskvärda egenskaper.
  • Socialstyrelsen backar efter kritik 2018-04-05 Kritiken mot Socialstyrelsen som framförts av professorer i statistik Johan Bring från Statisticon, Lars Rönnegård vid Högskolan Dalarna, och Dan Hedlin vid Stockholms universitet leder nu till
  • Cambridge Analytica-fallet lyfter integritetsfrågan bortom individen 2018-03-28 Airi Lampinen diskuterar fallet med Cambridge Analytica och vad det avslöjar om Facebook och dess användare i Sveriges Radio Sisuradio.
  • Individers medvetenhet om GDPR får stor effekt hos företagen 2018-03-27 Cambridge Analytica-fallet aktualiserar nya Dataskyddsförordningen. Fredrik Blix säger i Dagens Nyheter att förordningen ökar individers medvetenhet om dataskydd, vilket ger stor effekt hos företagen.
  • 4 miljoner till forskningsprojekt i ekonomi 2018-03-27 Ragnar Söderbergs stiftelse har beviljat 4 miljoner kronor till ett forskningsprojekt i ekonomi vid Stockholms universitet
  • Om guldets livscykel – från gruva till valv 2018-03-22 Dagens Arbete uppmärksammar i ett bildreportage Anette Nyqvists och Susanne Walströms bokprojekt med arbetstiteln ”Guld”.
  • Love Ekenberg satsar på storskalig högre utbildning i södra Afrika 2018-03-19 Vi måste investera i mänskligt kapital och utbildning i södra Afrika för att främja ekonomisk tillväxt och demokratisk frihet, säger Love Ekenberg i University World News.
  • Kritik mot Socialstyrelsen för rapport om åldersbestämningar 2018-03-19 Tre professorer i statistik: Johan Bring från Statisticon, Lars Rönnegård vid Högskolan Dalarna, och Dan Hedlin vid Stockholms universitet, har kritiserat Socialstyrelsen för felräkningar och metodfel i åldersbestämningar av asylsökande.
  • Bästa utvecklingsidéerna prisade 2018-03-16 Återkoppling, experimentkit och quiz. Om det handlar de idéer som nu fått pris i Stockholms universitets pedagogiska idétävling för studenter. De tre pristagarna är Linnea Östensson, Emma Andersson och Cecilia Sandin.
  • Utbilda cybersoldater att bekämpa ond artificiell intelligens 2018-03-16 Massproducerade fejknyheter, hackade självkörande bilar och drönare som används i terrorattacker. Med ond AI skapas nya risker. Då gynnas samhället av att utbilda cybersäkerhetstalanger, menar Fredrik Blix.
  • Ny bok ger insikt i den europeiska campingvärlden 2018-03-07 I sin nya bok visar Hege Høyer Leivestad hur husvagnen både passar in i och utmanar konventionella ideal om hem och familj, och hur den väcker tankar om frihet även om den ofta står stilla.
  • Svårt få fram vem som gömmer sig bakom IS-terroristers svenska sim-kort 2018-03-07 Terroråtalade Rakhmat Akilov hjälpte IS-terrorister med svenska sim-kort för Whatsapp. Fredrik Blix menar att det blir svårt att få fram vem som gömmer sig bakom varje konto.
  • Porträttet som personligt och socialt minne 2018-02-23 Shahram Khosravi, professor vid Socialantropologiska institutionen, deltar på seminariet ”Porträttet som personligt och socialt minne” som hålls den 2 mars på CFF – Centrum för fotografi. Seminariet är ett samarbete med Konstfack.
  • 2018 års pedagogiska ambassadörer utsedda 2018-02-16 Pedagogiska ambassadörer är speciellt utvalda universitetslärare med uppdraget att driva ett pedagogiskt utvecklingsprojekt vid sin egen institution. Åtta nya utvecklingsprojekt har startat för att stimulera till utveckling av undervisning och lärande. Projekten kommer bl.a. att arbeta med att motverka plagiering, utveckla nya undervisningsformer och kollegial återkoppling.
  • Ny modell för VFU vid Stockholms universitet 2018-02-15 Krönika av prorektor Clas Hättetrand.
  • Förskollärare tar större ansvar än uppdraget kräver 2018-02-05 Trots att pedagoger i förskolan kan ha svårt att sätta ord på vad begreppet omsorg innebär tar de ofta ett ansvar för barnens väl som går långt utöver professionskraven. Det visar en ny doktorsavhandling.
  • Nu startar nya Forum för forskning om transnationell migration 2018-02-01 Onsdagen den 21 februari hålls det första seminariet i Forum för forskning om transnationell migrations seminarieserie. Då gästas serien av professor Thomas Faist från Bielefeld University. Varmt välkomna!
  • Ny bok om hur World Economic Forum utövar sitt inflytande 2018-02-01 I ”Discreet Power” undersöks World Economic Forum som en aktör som försöker påverka utformningen av global politik. Hur organiserar World Economic Forum sin verksamhet? Hur skapar det inflytande som politisk aktör?
  • Love Ekenberg utnämns till professor vid ICDE 2018-01-30 Love Ekenberg, Stockholms universitet, utnämns till professor för storskalig högre utbildning med fokus på länder i södra Afrika vid ICDE.
  • Lediga doktorandplatser i Specialpedagogik 2018-01-26 Doktorandplatser i specialpedagogik med inriktning mot tidiga insatser i lärandemiljöer i förskola och under de första skolåren.
  • Iranier protesterar mot osäkerhet och social orättvisa 2018-01-15 De sociala klyftorna växer i Iran. Fattigdomen i landet och arbetslösheten bland unga ökar. Shahram Khosravi skriver i New York Times om de senaste protesterna i landet som letts av de fattiga.
  • Mikael Holmqvist nytillträdd prodekan 2018-01-09 Den första januari tillträdde Mikael Holmqvist som prodekan för Samhällsvetenskapliga fakulteteten. Han är sedan 2010 professor i företagsekonomi vid SBS och har tidigare varit verksam vid bland annat Stanford University i USA. Han är också författare till den uppmärksammade boken "Djursholm - Sveriges ledarsamhälle".
  • Borde-fråga i undervisningen ökar miljömedvetenhet 2017-12-18 – Borde-frågan borde få högre status i ekonomiundervisningen. Lärare som enbart pratar om hur något ”är” missar viktig kunskap om miljöpåverkan. Det säger Caroline Ignell, gymnasielärare och lärarutbildare som nyligen disputerat i pedagogik.
  • Samhällsvetenskapliga perspektiv i det nya Klimatpolitiska rådet 2017-12-18 Karin Bäckstrand, professor i Statsvetenskap vid Stockholms universitet, har blivit invald som ledamot i det Klimatpolitiska rådet, en ny myndighet med uppdraget att utvärdera hur klimatmålen följs på politisk nivå.
  • Kurs för doktorander: hantera svåra situationer i social arbetsmiljö 2017-12-12 Behöver du få råd och stöd kring arbetssituationer där du upplevt kränkningar eller svåra arbetsmiljöer? Samhällsvetenskapliga fakultetskansliet anordnar nu en kurs som syftar till att tillhandahålla de verktyg som behövs vid svåra situationer i den sociala arbetsmiljön.
  • Ny bok: Kritiska analyser av utbildningsreformer och transnationell styrning 2017-12-12 Elisabeth Hultqvist är huvudredaktör för antologin: Critical Analyses of Educational Reforms in an Era of Transnational Governance, utgiven på Springer förlag.
  • Nya vicerektorer för Humanvetenskapliga området 2017-11-30 Rektor fattade den 30 november 2017 beslut om att utse Astri Muren och Elisabeth Wåghäll Nivre till vicerektorer för Humanvetenskapliga området för mandatperioden 2018-2020.
  • Därför väcker molnet drömmar om välstånd 2017-11-28 Datacenter och serverhallar får ofta symbolisera en ny industriell era. När Facebook beslöt bygga ett datacenter i Luleå satte det igång drömmar om jobb och investeringar. En workshop samlar forskare för att diskutera vad som gör molnet så attraktivt.
  • 4,4 miljoner till Tatjana von Rosens forskning vid Statistiska institutionen 2017-11-28 Projektet "Utveckling av explorativa datatekniker och statistiska diagnosverktyg för multivariata flernivåmodeller" har tilldelats 4,4 miljoner kronor från Vetenskapsrådet.
  • Ny bok: Rhythms of Writing 2017-11-27 Professor Helena Wulff vid Socialantropologiska institutionen har skrivit den nya boken ”Rhythms of Writing. An Anthropology of Irish Literature” som ges ut av Bloomsbury.
  • Självkörande bilar förvirrar fotgängare 2017-11-20 Barry Brown påpekar att även om robotbilar är säkra kan deras handlingar verka konstiga för fotgängare eller andra förare som kämpar med att försöka förstå vad de ska göra härnäst.
  • Datorseende öppnar möjligheter inom modeindustrin 2017-11-17 Den digitala tekniken öppnar nya möjligheter för modeindustrin – och för den modeintresserade. Oskar Juhlin berättar vad som är på gång.
  • Förare upplever självkörande bilar som oförskämda i trafiken 2017-11-17 Pressklipp. Tesla i autopilot byter körfält på sätt som mänskliga förare upplever som oförskämda, menar Barry Brown i The Guardian.
  • Hallå där, Mara Westling Allodi! 2017-11-17 Professor i specialpedagogik som fått medel från Vetenskapsrådet för att koordinera en forskarskola med inriktning mot tidiga insatser i förskolan och de första skolåren.
  • Valresultat för val av vicerektorer för Humanvetenskapliga området 2017-11-16 Val av ordförande och vice ordförande för Områdesnämnden för humanvetenskap, tillika vicerektorer för Humanvetenskapliga området för mandatperioden 2018-2020, genomfördes elektroniskt under perioden 2017-11-08 till och med 2017-11-15. Resultatet presenteras här.
  • "Tänk om inte statistik fanns" 2017-11-16 "Tänk om inte statistik fanns, skulle vi då gissa oss fram i tillvaron?" Den frågan ställs i radioprogrammet Nordegren och Epstein (P1) från 2017-11-13.
  • Terrorattacker kan öka boendesegregeringen – men bara under en kortare period 2017-11-16 I en vetenskaplig studie publicerad 2016 undersöker vi både attityder och beteenden som reaktioner på en terroristattack. Vi kan där visa att även människors beteenden kan betraktas som motståndskraftiga mot terrorism, skriver vår professor i sociologi Jens Rydgren tillsammans med forskarna Christofer Edling och Rickard Sandell i ett blogginlägg.
  • Fler möjligheter med ny ämneslärarutbildning 2017-11-16 Krönika av prorektor Clas Hättestrand.
  • Därför tjänar småsyskon mindre pengar än sina äldre syskon 2017-11-15 Förstfödda i Sverige är mer benägna att studera mer statusfyllda ämnen på universitetet som medicin och teknik. Därmed kan de förvänta sig högre inkomster än småsyskon, visar en ny studie.
  • Nya forskningsanslag till kommunikationsprojekt 2017-11-15 Riksbankens Jubileumsfond har beviljat bidrag till två forskare vid Stockholms universitet – Michele Michelette vid Statsvetenskapliga institutionen och Meike Wagner vid Institutionen för kultur och estetik.
  • Generösa personer lyssnar mer på sitt hjärta 2017-11-15 Vissa människor delar gärna sina resurser med andra. Varför är det så? En ny forskningsstudie visar att mänsklig generositet kan hänga samman med förmågan att ”lyssna på sitt hjärta”.
  • Om företags växande inflytande i politiken 2017-11-14 Christina Garsten och Adrienne Sörbom har redigerat den nya boken ”Power, Policy and Profit. Corporate Engagement in Politics and Governance” som getts ut av Edward Elgar Publishing.
  • Klickfarmar, maritim logistik och big data – forskning som får stöd av VR 2017-11-13 Johan Lindquist, Hege Høyer Leivestad och Darcy Pan vid Socialantropologiska institutionen tilldelas projektmedel från Vetenskapsrådets utlysning inom humaniora och samhällsvetenskap.
  • Learning Ladder Prize till Love Ekenberg 2017-11-13 Love Ekenberg, professor vid Stockholms universitets Institutionen för data- och systemvetenskap, ges priset Learning Ladder Prize 2017.
  • Bidrag till projekt om teets resa från Indien till Kenya 2017-11-09 Bengt G. Karlsson har tilldelats projektstöd från The Seed Box för att initiera forskningsprojektet ”Assam Tea, Kenya: The Travel of Seeds, Clones and Science Between India and Kenya”.
  • Nu måste vi fokusera på möjligheterna med GDPR 2017-11-08 Smekmånaden är över. Vi står i ett virrvarr av olika initiativ, uppdrag och projekt relaterande till GDPR. Nu måste vi samarbeta och se möjligheterna, säger Fredrik Blix.
  • Läs Financial Times online 2017-11-08 Som anställd, forskare eller studerande vid Stockholms universitet kan du nu läsa Financial Times, FT.com, var du än befinner dig. Allt du behöver är en SU-e-postadress och ett universitetskonto.
  • Vetenskapsrådet beviljar projektbidrag till Stockholms universitet 2017-11-06 Vetenskapsrådet har fattat beslut om projektbidrag inom humaniora och samhällsvetenskap. 29 ansökningar från Stockholms universitet beviljades bidrag.
  • Miljonbelopp till forskning om kvinnor i svensk film 2017-11-02 Vem får göra film och hur representeras kvinnor i svensk film? Hur gestaltas kön? Riksbankens Jubileumsfond har nu beviljat 6,5 miljoner kronor till projektet "Kvinnor i svensk film: om kön, film och representation", ett projekt som drivs av Maria Jansson vid Statsvetenskapliga institutionen.
  • Är du robot eller människa? 2017-10-30 Forskare har skapat program som enkelt knäcker robotfilter på nätet. Fredrik Blix menar att vi nu kommer att tvingas vänja oss vid avancerade biometriska lösningar.
  • Förslag till vicerektorer för Humanvetenskapliga området 2017-10-30 Humanvetenskapliga områdets valberedning presenterar sitt förslag till ordförande och vice ordförande för Områdesnämnden för humanvetenskap, tillika vicerektorer för Humanvetenskapliga området för mandatperioden 2018-2020.
  • Forskningsanslag till Stressforskningsinstitutet 2017-10-30 Mats Lekander vid Stressforskningsinstitutet beviljades 2 772 561 kronor för sitt projekt ”Individuella skillnader i hjärnans svar på inflammation: morfologi, prediktiv kodning och emotionell reglering”.
  • Här visar datorn att den lärt sig ett spel på egen hand 2017-10-27 Vi närmar oss den tidpunkt när datorerna är så intelligenta att de tar långtgående egna initiativ. Theo Kanter menar att vi måste räkna med att de kommer knäcka problem som vi inte vill knäcka.
  • 2 miljoner till arbetslivsforskning vid CHESS 2017-10-27 Postdoc-bidraget "Egenföretagande, prekärt arbete och ojämlikhet i hälsa i Sverige" har tilldelats 2 miljoner i från Forte inom ramen för arbetslivsforskning.
  • Vad händer med migranter och asylsökande som deporterats? 2017-10-26 Den nya antologin ”After Deportation. Ethnographic Perspectives”, redigerad av Shahram Khosravi, undersöker vad som händer med migranter och asylsökande efter deportation.
  • Miljoner till forskningsprojekt inom samhällsvetenskap och humaniora 2017-10-25 Miljoner till forskningsprojekt inom samhällsvetenskap och humaniora
  • Över 300 miljoner till forskning inom humaniora och samhällsvetenskap 2017-10-25 Riksbankens Jubileumsfond har beviljat 320 miljoner till forskning inom humaniora och samhällsvetenskap. Stockholms universitet tilldelades medel för elva projekt och ett projektstöd till infrastruktur.
  • Arbetslivsforskning får stöd från Forte 2017-10-25 Vilken roll spelar sociala nätverk? Hur ser ojämlikheten ut när det gäller hälsa i Sverige? Det är två forskningsprojekt vid Stockholms universitet som får stöd av forskningsrådet Forte.
  • Stort anslag till forskning om klimatetik 2017-10-23 Gustaf Arrhenius, professor i praktisk filosofi vid Filosofiska institutionen och vd för Institutet för Framtidsstudier, har beviljats 40, 9 miljoner kronor i anslag av Riksbankens Jubileumsfond för programmet ”Klimatetik och framtida generationer”.
  • Nicklas Pettersson har disputerat om hantering av inkompletta data 2017-10-23 Den 28 maj disputerade Nicklas Petterson vid Statistiska institutionen med avhandlingen ”Multiple Kernel Imputation”. Avhandlingen handlar om hantering av inkompletta data.
  • Vilka processer bidrar till förändring i barnpsykoterapi? 2017-10-18 Fredrik Odhammar har disputerat på en avhandling om mötet mellan barn och psykoterapeut i psykodynamisk barnpsykoterapi. "Ett fynd var att barnens funktionsnivå ökade efter psykodynamisk barnpsykoterapi med parallell föräldrakontakt, såsom bättre frustrationstolerans och impulskontroll, större självförtroende och bättre självkänsla samt förmåga att hantera påfrestande situationer". Här berättar han om sin avhandling.
  • Valresultat för Samhällsvetenskapliga fakulteten 2017-10-13 Igår torsdag avslutades valet till dekanat och fakultetsnämnder. Idag presenteras valresultatet. Valberedningens förslag fick flest röster.
  • Låt unga teknikkunniga göra lumpen som cybersoldater 2017-10-12 Debattartikel. Genom att låta unga göra militärtjänst som "cybersoldat" löser vi på ett kostnadseffektivt och ändamålsenligt sätt flera samhällsproblem vi står inför, menar Fredrik Blix.
  • Dina mobilappar kan spionera på dig – så skyddar du dig 2017-10-11 Mobilappar kan stjäla dina personliga uppgifter, lösenord, fingeravtryck och avlyssnar dig – till och med i sovrummet. Fredrik Blix vid Stockholms universitet förklarar hur det går till.
  • Migration – då och nu – i Raqqa, Syrien 2017-10-11 Annika Rabo har skrivit artikeln “Anthropological Methods and an Analysis of Memory: Migration, Past and Present in Raqqa Province, Syria” som nyligen publicerats i Middle East Journal of Refugee Studies.
  • Molntjänst hos myndighet kan vara lagbrott 2017-10-09 Göteborgs stad stoppar ett IT-projekt där hemliga uppgifter riskerar att spridas via en molntjänst. Myndigheters användning av molntjänster kan vara olaglig, menar Fredrik Blix.
  • Nu är valet till Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden igång igen 2017-10-06
  • Därför är det fel att utvisa till Afghanistan 2017-10-05 En ny artikel av Shahram Khosravi, docent vid Socialantropologiska institutionen, har publicerats på allegralaboratory.net. “The experience of deported Afghans is an experience of being expelled from Europe and being outcast in Afghanistan”, skriver Shahram Khosravi i artikeln.
  • Valet till Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden tillfälligt stängt 2017-10-05
  • Vem lockas av konspirationer? 2017-10-02 Vem tror på konspirationsteorier? Varför omges vissa händelser av spekulationer och rykten? Ett nytt tvärvetenskapligt och internationellt forskningsnätverk undersöker konspirationsteoriernas ursprung och mekanismer.
  • Att vilja studenternas bästa 2017-10-02 Krönika av prorektor Clas Hättestrand.
  • Utmanande fostransuppdrag för lärare i Sverige och Frankrike 2017-09-27 Lärare i skånska Malmö och franska Marseille brottas med liknande svårigheter i uppdraget att fostra elever till goda medborgare för nationell gemenskap. Jannete Hentati intervjuas om sin avhandlingsstudie av Skolporten.
  • Welcome Day for PhD Students 2017-09-26 The Humanities, Social Sciences and Law Faculties are organizing a welcome day for PhD students where various aspects of the PhD program will be discussed. This day is particularly for newly admitted PhD students, but all PhD students are welcome. The Welcome Day is compulsory for PhD students at the Humanities and Social Science faculties.
  • Starkare cybersäkerhetsmyndighet ska skydda EU 2017-09-22 EU-kommissionen föreslår att bygga en stark cybersäkerhetsmyndighet, som en av flera åtgärder som ska stärka unionens skydd mot it-attacker. Fredrik Blix ser positivt på förslaget - i Sveriges Radios nyheter Ekot.
  • Så når forskningen skolans ledare 2017-09-18 Sedan förra våren har Rektorsprogrammet vid Stockholms universitet ordnat konferenser på olika teman där forskare och yrkesverksamma möts och utbyter erfarenheter kring frågor som båda grupper är intresserade av.
  • Liga tros ligga bakom tusentals dataintrång 2017-09-14 En av de största dataintrångshärvorna någonsin rullas nu upp. Kriminella från olika länder har agerat från Sverige och kommit över 40 miljoner kronor. Fredrik Blix menar att mörkertalet är stort.
  • Nya böcker av Socialantropologiska institutionens forskare 2017-09-13 Nyligen publicerades tre antologier redigerade av forskare vid Socialantropologiska institutionen: ”Small Countries. Structures and Sensibilities”; ”Geographies of Difference: Explorations in Northeast Indian Studies”; och ”Ethnographies of Conferences and Trade Fairs. Shaping Industries, Creating Professionals”.
  • Kan Sverige bli världens främsta modetech-nation? 2017-09-11 Modejättar samarbetar med IT-företag i spännande projekt. Susanne Ljung berättar om Silicon Valley-stjärnornas stil. Elin Frändberg och Oskar Juhlin berättar hur modetech gör svenska modeindustrin större.
  • En lektion i gemenskap 2017-09-07 Vad har en rad lärare i Malmö och Marseille möjligen gemensamt med varandra? En ny studie visar hur dessa lärare både delar en vilja att vara till nytta i sin yrkesutövning och ett missnöje över sin arbetssituation.
  • Rikspolischefen frångick godkänd kryptering - kan få konsekvenser 2017-09-06 Rikspolischef Dan Eliasson har givit CGI, som leverantör till Polisens personalsystem, tillgång till systemet via datanätverk. Vissa uppgifter i systemet kan bedömas som känsliga för rikets säkerhet.
  • Flen med på världskartan i unikt vattentestprojekt 2017-09-05 Som en av sex platser i världen får Flen vara med i ett test som ska ge djupare förståelse för hur vårt vatten egentligen mår. Teresa Cerratto-Pargman menar att det är värdefullt att många bidrar till projektet.
  • Flensbor hjälper forskare samla data om vatten 2017-09-01 Flen är en av sex platser i världen där forskare och invånare kartlägger vattenmiljön genom att samla in data med ny teknik.
  • Sverige sämst på att kommunicera med patienter 2017-08-29 En amerikansk studie på jämförbara OECD-länder visar att Sverige är sämst på att kommunicera med patienter. Monica Winge menar i Kvällsposten att it-systemen är en stor del av problemet.
  • Sju ERC-anslag till Stockholms universitet 2017-08-24 Sju forskare vid Stockholms universitet får det prestigefulla Starting Grant från Europeiska forskningsrådet, European Research Council. Projektanslagen ligger på mellan 1,3 och närmare 1,5 miljoner euro vardera. Fem av forskarna kommer att fortsätta att vara verksamma vid Stockholms universitet.
  • Virtuellt möte om möten 2017-08-23 Renita Thedvall deltog tillsammans med andra forskare i två online-möten sammankallade av allegralaboratory.net för att diskutera resultat och insikter från mötesetnografi.
  • Programvaror revolutionerar modeindustrin 2017-08-22 Gränslösa möjligheter att integrera teknologi i vardagskläder hindras av mjukvaruutvecklingen. Därför ger utvecklingen av nya textilier för wearables inte förväntat resultat, säger Oskar Juhlin i El Espectador.
  • Den riktiga faran kan vara nu 2017-08-21 Rapporteringen kring Transportstyrelsens IT-system kan i sig ge främmande makter värdefull information som öppnar till exempel var de ska lägga sina resurser, menar Fredrik Blix i Svenska Dagbladet.
  • Sveriges digitala sårbarhet måste hanteras 2017-07-07 Sverige behöver få slut på fragmenterade lagkrav och tillsyn inom cybersäkerhet. Och vi måste skydda förmågan att tillhandahålla grundläggande samhällstjänster, menar Fredrik Blix.
  • FN-organet UNESCO inrättar professur i samarbete med Stockholms universitet 2017-07-03 Love Ekenberg vid Institutionen för data- och systemvetenskap förordnas professuren UNESCO Chair i syfte att utveckla en modell för storskalig högre utbildning med fokus på länder i södra Afrika (SADC).
  • Kritik mot regeringens strategi för cyberförsvar 2017-07-03 Regeringen har presenterat sin strategi för att förbättra Sveriges informations- och cybersäkerhet. Ingen lösning på ansvarsfördelningen mellan myndigheter ges, menar Fredrik Blix vid Stockholms universitet.
  • Ny bok om HR: Hur kan vi ta tillvara mänskliga resurser? 2017-06-26 Ingela Bergmo Prvulovic är redaktör för en ny bok om HR, human resources, tillsammans med Helene Ahl och Karin Kilhammar. Bokens titel är "HR – Att ta till vara mänskliga resurser".
  • Mer sammanhållen lärarutbildning 2017-06-22 I höst möts nyantagna lärarstudenter av mer integrerade lärarutbildningar med en tydligare progression. Ambitionen är att ytterligare stärka studenterna inför kommande yrkesliv.
  • Ett år som ansvarig för lärarutbildningarna 2017-06-21 Krönika av prorektor Clas Hättestrand.
  • Sju forskare får konferensbidrag från Vetenskapsrådet 2017-06-15 Vad betyder gränser och mänskliga rättigheter för migranter? Vilka mikroorganismer finns i tunnelbanor och städer? Det är några av de ämnen som forskare vid Stockholms universitet har fått konferensbidrag för från Vetenskapsrådet våren 2017.
  • Sökjätten Google varnar för att flera svenska storföretags sajter är osäkra 2017-06-09 När du laddar ner en hemsida över HTTP kan någon annan på nätverket se eller ändra sidan innan den når dig, berättar Fredrik Blix vid Stockholms universitet.
  • Kamp för mobilitet 2017-06-08 En ny studie av Tekalign Ayalew undersöker de riskfyllda rutter som tusentals migranter från Eritrea och Etiopien färdas på – genom Saharaöknen, över Medelhavet och norrut genom Europa – innan de når Sverige.
  • Cannabis – både skadligt och ofarligt 2017-05-30 Liberalisering eller hårda tag? Josefin Månsson, doktor i socialt arbete vid Stockholms universitet visar att den svenska diskussionen kring cannabis är mycket splittrad. Och mer liberala diskussioner hittar stöd hos internationella forskare.
  • Replik: Skolans etniska sammansättning ger marginell effekt på elevernas resultat 2017-05-24 Jonas Vlachos har diskuterat vår studie om skolsegregering på Ekonomistas och ifrågasätter dess slutsatser på flera punkter. Hans kommentarer är klart intressanta och tänkvärda, men våra huvudsakliga slutsatser består. Det skriver Maria Brandén, Ryszard Szulkin och Gunn Birkeland i ett blogginlägg om effekten av skolsegregering.
  • Avhandling söker nya sätt att tolka lärprocesser 2017-05-22 Liza Haglund diskuterar i sin avhandling teorier om lärande och lyfter fram en första skiss till ett nytt sätt att tolka komplexa lärprocesser. Den benämns epistemisk holism.
  • Disputation: Vad tycker politiker, lärare och föräldrar om implementeringen av en "skola för alla"? 2017-05-18 I en ny avhandling i specialpedagogik av Inga-Lill Matson prövas om dagens skola är en skola för alla. Enligt Salamancadeklarationen är inkludering och inkluderande undervisning det effektivaste sättet att bygga ett integrerat samhälle, att bekämpa diskriminerande attityder och att åstadkomma skolundervisning för alla. Det innebär att elever bör gå tillsammans och att inga elever går i separata klasser eller grupper. Dock har vi i Sverige olika skolformer för elever med eller utan utvecklingsstörning.
  • Helgens cyberattack var ett misslyckande – det kommer bli värre 2017-05-17 I helgen drabbades över 150 länder av en cyberattack. England drabbades svårt, medan Sverige kom lindrigt undan. Ur brottslingarnas perspektiv misslyckades attacken.
  • Ny avhandling om barns lek 2017-05-08 Mimmi Waermö disputerar på en avhandling om barn i skolår 4 och 5 och deras lek under skoldagens raster med fokus på deras förhandling, deltagande och agens/agentskap. Resultaten visar att barnens förhandling i lekverksamhet här specifikt rör förhandling av medverkan, förhandling av krav och förväntningar samt förhandling av roller och regler.
  • CMINAR-projekt ska utveckla utbildning av vägledare som arbetar med flyktingar 2017-05-08 4-5 maj möts lärare och forskare från fem europeiska universitet vid Institutionen för pedagogik och didaktik för att utveckla utbildningen för vägledare som arbetar med studie- och yrkesvägledning mot flyktingar.
  • Så enkelt hackas din mobiltelefon 2017-05-05 Många känner inte till att deras mobiltelefoner kan bli hackade. När information i telefonen hamnar i orätta händer sker det oftast genom länkar i sociala medier eller en ‘bakdörr’ som installeras via appar.
  • Barn med förmögen släkt presterar bättre i skolan 2017-05-03 Barn i förmögna släkter har högre slutbetyg från grundskolan och läser oftare vidare på studieförberedande program. Det visar ny forskning från IFAU gjord på Stockholms respektive Michigans universitet.
  • Hallå där, Mara Westling Allodi 2017-05-03 Mara Westling Allodi är professor i specialpedagogik och ledamot i Skolkommissionen, som presenterat sitt slutbetänkande ”Samling för skolan”.
  • Pris för bästa artikel i Journal of Urban Affairs till Bo Malmberg 2017-04-27 ”2017 Best Article in the Journal of Urban Affairs Award” har tilldelats Bo Malmberg, Kulturgeografiska institutionen, Stockholms universitet, och Per Strömblad, Institutionen för statsvetenskap, Linnéuniversitetet, för artikeln ”Ethnic Segregation and Xenophobic Party preference: Exploring the Influence of the Presence of Visible Minorities on Local Electoral Support for the Sweden Democrats”. Priset delades ut vid UAA:s (Urban Affairs Association) 47:e årliga konferens i Minneapolis 19–22 april 2017.
  • Ny bokserie: Anthropology & Society 2017-04-27 Anthropology & Society är en ny referentgranskad open access-bokserie publicerad av Stockholm University Press. Den lanserades vid Sveriges Antropologförbunds årskonferens i april 2017.
  • Att samverka i skolforskning 2017-04-27 Krönika av prorektor Clas Hättestrand.
  • Helgdag för folkräkning i Chile 2017-04-24 Den 19 april var det Chilean Census Day, en nationell helgdag då alla skulle stanna hemma tills de fått fylla i en folkräkningsenkät. P5 Stockholm hörde av sig till Michael Carlson vid Statistiska institutionen för att ta reda på mer.
  • Digitaliseringen är ingen tsunami 2017-04-24 Kognitionsprofessorn Teresa Cerratto-Pargman menar att det är bra att förskolebarn programmerar dansade robotar. Men hon frågar sig alltid vilka intressen som ligger bakom tekniken.
  • Smarta småhus nya trenden 2017-04-24 Den senaste boendetrenden kallas ”tiny house movement” och sprider sig nu över världen. Men vad skiljer ett liv i mikrohus från ett traditionellt husvagnsboende? Hege Høyer Leivestad förklarar i P1:s Godmorgon, världen!
  • Barn med skilda föräldrar kan få lägre betyg – de här drabbas värst 2017-04-19 Hur mycket barns betyg påverkas av föräldrarnas separationer varierar mellan olika grupper. Förklaringen kan ligga i hur vanligt det är med separationer inom varje grupp, visar en ny studie.
  • Cybersäkerhet central för demokratin 2017-04-12 Fredrik Blix har hållit på med cybersäkerhet i 20 år. Nyligen hackade han en telefon i livesänd radio, och han varnar för att både samhället och individer är alltför naiva i sitt IT-användande.
  • Disputation: Läsutveckling under mellan- och högstadiet 2017-04-10 I en ny avhandling i specialpedagogik beskriver och analyserar forskaren Karin Stenlund läsfärdigheterna hos en grupp mellanstadieelever samt deras läsutveckling från början av mellan- till slutet av högstadiet.
  • Vad säger partimätningarna i det finska kommunalvalet? 2017-04-07 Det är jämnt mellan partierna inför det finska kommunalvalet på söndag, och Svenskspråkiga Yle har frågat professor Dan Hedlin om man kan lita på partimätningarna.
  • Rekordung professor i data- och systemvetenskap 2017-04-05 Panagiotis Papapetrou är vid 35 års ålder den yngsta professor som utsetts vid Institutionen för data- och systemvetenskap.
  • Medelklassernas varumärkta fack 2017-04-04 Raoul Galli medverkar i den nyligen utkomna antologin från TAM-Arkiv: ”Tjänstemännen och deras rörelser. Fackligt arbete bland svenska tjänstemän ur ett hundraårigt perspektiv”.
  • Barry skapar smarta miljöer 2017-04-04 Hur ofta tittar du på mobilen och vad använder du den till? Det är frågor Barry Brown studerar för att skapa smartare tekniklösningar.
  • Forskning som tar plats i hemmet och på catwalken 2017-04-04 Möjlighet att ”hämta hem” klädesplagg direkt från modevisningar till datorn eller att tillsammans med andra direktsända via mobilen. Det är ett par resultat av Oskar Juhlins forskning vid Mobile Life.
  • Mobil teknik med människan i centrum 2017-04-04 Lekfullhet, glädje och det goda livet. Det har varit ledord för verksamheten vid Mobile Life – som nu fortsätter att bedrivas vid bland annat Institutionen för data- och systemvetenskap.
  • Kanadensiskt besök hos lärarutbildningarna 2017-03-31 Terri Doughty barnlitteraturforskare från Vancouver Island University, British Columbia, Kanada var på besök hos lärarutbildningarna på Stockholms universitet. Samverkan över institutionsgränserna inom lärarutbildningarna öppnar för nya forsknings- och utlandsstudievistelser inom lärarutbildningarna.
  • Stockholms universitet bidrar till att forma startups i Europa 2017-03-31 Stockholm är ett av Europas viktigaste teknologiska nav. Flera av de som forskar och studerar vid Stockholms universitet ligger också bakom nästa generations startupbolag, vilket uppmärksammas av The Local.
  • Att göra rätt – på rätt sätt 2017-03-28 Nina Törnqvist disputerade 24 mars med sin avhandling "Att göra rätt: En studie om professionell respektabilitet, emotioner och narrativa linjer bland relationsvåldsspecialiserade åklagare."
  • ERC-bidrag till forskning om sociala medier i Kina 2017-03-24 David Strömberg, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet har tilldelats ERC Advanced Grant för ett projekt om effekterna av den explosiva ökningen av sociala medier i Kina på ett antal samhällsfenomen.
  • Här hackas mobiltelefoner live - intressant, kul och lite obehagligt 2017-03-22 Fredrik Blix vid Stockholms universitet hackar mobiltelefoner live i SR Morgonpasset i P3. Det är intressant, kul och lite obehagligt.
  • Luktsinnet kan berätta om risken att dö 2017-03-22 Ett försämrat luktsinne hör samman med en ökad risk att dö, visar en ny studie i psykologi från Stockholms universitet. Sambandet finns kvar oberoende av ålder, kön, demens, och andra variabler för hälsa.
  • Årets mottagare av stipendier från SSAG utsedda 2017-03-21 SSAG, Svenska Sällskapet för Antropologi och Geografi, har meddelat vilka som får 2017 års stipendier. Bland stipendiaterna finns flera forskare vid Socialantropologiska institutionen, Stockholms universitet.
  • Feminismen och förorten i den franska valdebatten 2017-03-20 Varför pratar Marine Le Pen plötsligt om feministikonen Simone de Beauvoir? Vad tycker franska feminister om det? Och vad betyder Front Nationals satsning på ”patriotiska förorter”? Hör Johanna Gullberg om feminismen och förorten i Sveriges Radios Konflikt.
  • Så skapas en idrottstalang 2017-03-16 Urvalet av unga talanger inom idrotten baseras inte enbart på idrottsliga färdigheter utan också på personlighet och attityd. Även ungdomarna själva anammar bilden av hur en valbar talang bör vara.
  • "Molnet kan inte förhindra autonoma fordon från att krascha" 2017-03-13 Det finns två överhängande hinder för ett fullständigt genomförande av sakernas Internet (IoT).
  • Forskning som tar plats i hemmet och på catwalken 2017-03-10 Möjlighet att ”hämta hem” klädesplagg direkt från modevisningar till datorn eller att tillsammans med andra direktsända via mobilen. Det är ett par resultat av Oskar Juhlins forskning vid Mobile Life.
  • Barry skapar smarta miljöer 2017-03-10 Hur ofta tittar du på mobilen och vad använder du den till? Det är frågor Barry Brown studerar för att skapa smartare tekniklösningar.
  • Vilka villkor behövs för att kvinnor ska kunna vara en del av samhällsförändringen i Egypten? 2017-03-08 Vilka förutsättningar behövs för att kvinnor i Egypten ska kunna vara en del i samhällsförändringen och vad motiverar kvinnor att motsätta sig de sociala, kulturella och politiska strukturerna, trots ofta höga personliga kostnader, är fokus i Christine Bendixens doktorsavhandling som hon försvarar den 10 mars.
  • Tv-spel vill skildra livet under belägring 2017-03-07 Tv-spelet This War of Mine är ett strategispel som är baserat på belägringen av Sarajevo. Men hur väl lyckas spelmakarna skildra livet i den belägrade staden? Ivana Maček svarar in en intervju på Youtube-kanalen History Respawned.
  • Politik och statistik i Ekots lördagsintervju 2017-03-07 Hur används statistik av politiker? Och hur behandlas statistiken i en tid då "faktaresistens" har blivit en del av den politiska debatten? Det diskuteras i Ekots lördagsintervju. Professor Dan Hedlin från Statistiska institutionen vid Stockholms universitet är med och svarar på frågor.
  • Ekonomer söker vägar att möta klimatförändringar 2017-03-01 Hur skapar vi förståelse för problem klimatuppvärmingen för med sig i utvecklingsländer? Vilka verktyg behöver beslutsfattare i spåren av ett varmare klimat? Dessa frågor står i fokus för ett forskningsprojekt nationalekonomen Per Krusell leder.
  • Forskare i ny antologi om USA 2017-02-27 Helena Wulff och Ulf Hannerz medverkar i den nya antologin ”America Observed: On an Anthropology of the United States”.
  • Direktavvisning kan få motsatt effekt 2017-02-24 Ruben Andersson menar att ett utökat EU-samarbete med afrikanska stater för att stoppa människor på flykt är fel väg att gå. Lyssna på morgonens intervju med Ruben Andersson i SR:s Vetenskapsradion.
  • Personalkris i svensk äldreomsorg 2017-02-20 Arbetsvillkoren inom svensk äldreomsorg har försämrats under senare år och är nu på flera punkter sämre i Sverige än i våra nordiska grannländer. Det visar en ny forskningsrapport från på Institutionen för socialt arbete. Hälften av alla undersköterskor och vårdbiträden inom äldreomsorgen vill byta jobb.
  • A few snapshots of the US borders 2017-02-15 Shahram Khosravi skriver om USA:s gränser och gränskontroll i en ny text som publicerats av PoLAR: Political and Legal Anthropology Review.
  • Efuru@50 – en hyllning till Flora Nwapa 2017-02-15 Efuru@50, a celebration of Flora Nwapa, pioneer of African women literature är en ny dokumentärfilm producerad av Paula Uimonen och Yaki Bozi.
  • Nomineringar till bästa avhandling 2016 2017-02-14 Nu är det klart vilka avhandlingar som nominerats till Högskoleföreningens pris för årets bästa avhandling 2016. Sex avhandlingar från lika många institutioner har nominerats. Vinnaren annonseras i början av sommaren.
  • Försvarsutskottet ser allvarligt på IT-attack 2017-02-02 Att kunna ta del av planering av en övningsverksamhet är synnerligen intressant och det finns risk att skadlig kod förts vidare från övningsnätverket till Försvarets interna system, säger Fredrik Blix, doktor i cybersäkerhet vid Stockholms universitet.
  • Väntan och hopp i Iran 2017-01-31 I den nya boken ”Precarious Lives: Waiting and Hope in Iran” undersöker Shahram Khosravi det iranska vardagslivets komplexitet och motsättningar.
  • Försvarsmakten utsatt för omfattande IT-attack 2017-01-26 Försvaret har tvingats stänga ned sitt stora övningssystem på obestämd tid efter en omfattande IT-attack. Fredrik Blix förklarar hur allvarlig incidenten är i SVT Gomorron Sverige.
  • Ulf Jansson ny fakultetsnämndsledamot 2017-01-24 Fyllnadsvalet till fakultetsnämnden är avslutat. Valberedningens resultat, lektor Ulf Jansson vid Kulturgeografiska institutionen, fick majoritet och tillträder fakultetsnämnden för resterande mandatperiod.
  • Därför har barn till utlandsfödda lägre betyg men högre ambitioner 2017-01-23 Barn med två utlandsfödda föräldrar presterar generellt sämre i skolan än barn med minst en svenskfödd förälder. Trots det väljer de oftare gymnasieprogram som ger högskolebehörighet och har högre ambitioner.
  • Socialantropologiska forskare i ny antologi om rasism och social rättvisa 2017-01-18 Tekalign Ayalew och Siri Schwabe medverkar i den nya antologin ”Spatial Justice and Diaspora” med texter om den etiopiska diasporan i Sverige och palestinska gatuprotester i Chile.
  • Elias Schwieler och Niclas Rönnström är nya docenter i pedagogik 2017-01-17 Vi har fått två nya docenter i pedagogik: Elias Schwieler och Niclas Rönnström. Här berättar de om den senaste forskningen och vad som är på gång just nu.
  • Hacket mot Demokratiska partiet i USA - hur gick det till egentligen? 2017-01-16 Historien bakom det stora hacket mot USA:s Demokratiska parti börjar hösten 2015 med ett telefonsamtal till partiets styrandeorgans kansli från FBI-agenten "Adrian", som kopplas vidare till IT-supporten. Fredrik Blix, Institutionen för data- och systemvetenskap, berättar i P3 Morgonpasset.
  • Migrationskurs på Tensta konsthall våren 2017 2017-01-13 Med start i februari 2017 erbjuder Tensta konsthall i samarbete med bland andra Stockholms universitet en kurs i migrationens historia och politik. Shahram Khosravi vid Socialantropologiska institutionen är en av föreläsarna.
  • Hur skulle familjen påverkas av ett stoppat åldrande? 2017-01-02 Med hjälp av framtida forskning skulle vi kunna leva flera gånger längre än idag. Men vad skulle en värld utan åldrande innebära för barnafödandet? Faktorer som familjepolitik påverkar födelsetalen och skulle kunna förbli betydelsefull, berättar Livia Oláh, docent i demografi, i Forskning & Framsteg.
  • Vilka framtidsdrömmar har somaliska flickor i Sverige? 2016-12-27 Utbildning är ett sätt att nå frihet och självständighet, berättar Ali Osman bland annat, i en intervju i SR Studio Ett på temat: "Somaliska flickor i Sverige om sin framtid".
  • Ny bok av Ulf Hannerz om globala framtidsscenarier 2016-12-21 “Writing Future Worlds. An Anthropologist Explores Global Scenarios” är titeln på en ny bok av Ulf Hannerz utgiven av Palgrave Macmillan.
  • Samverkan för en stärkt lärarutbildning 2016-12-20 Krönika av prorektor Clas Hättestrand.
  • Hur förändringsaktörer möter motstånd 2016-12-19 Den som försöker att jobba för jämställdhet och mångfald inom organisationer möter ofta ett stort motstånd. Eva Amundsdotter har deltagit i en interaktiv studie som tittat på personer som arbetar för att utmana dessa makthierarkier. Det är viktigt att identifiera hur motståndet ser ut för att hitta de bästa motstrategierna. Här visas i en illustrativ modell hur man kan jobba för att förändra och få bättre jämlikhet på arbetsplatser och i organisationer.
  • Ny publikation: Pedagogik i arbetslivet - temanummer 2016-12-13 Ett temanummer om Pedagogik i arbetslivet har publicerats i tidskriften Pedagogiskt forskning i Sverige, nr 3-4, 2016.
  • Shahram Khosravi medverkar i bok om tillämpad antropologi 2016-12-12 Docent Shahram Khosravi medverkar i antologin ”Engaged Anthropology. Views from Scandinavia” som just utkommit på förlaget Palgrave Macmillan.
  • Nytt forskningsprojekt undersöker vardagsbildens bevarande 2016-12-12 Aldrig tidigare har så många fotograferat så mycket av sitt vardagsliv som idag. Men hur bevarar vi de förgängliga digitala vardagsbilderna? Forskningsprojektet ”Samla social digital fotografi” kommer att undersöka detta.
  • Ovisshet påverkar kinesiska arbetsrättsaktivister 2016-12-09 En ny studie i socialantropologi undersöker hur statskontroll fungerar i Kina genom att studera arbetsrättsorganisationer och deras västerländska finansiärer. Den visar att ovisshet genomsyrar organisationernas dagliga arbete och relationerna med den kinesiska staten.
  • Om minne, politik och att ”vara palestinier” i Santiago de Chile 2016-12-07 Världens största palestinska diaspora utanför arabvärlden finns i Chile. En nyligen utkommen avhandling i socialantropologi ger aktuella perspektiv på vad det innebär att ”vara palestinier” i ett chilenskt sammanhang.
  • Athenapriset 2016 till internetbehandling av hälsoångest och social fobi 2016-12-07 Athenapriset, sjukvårdens största pris till klinisk forskning, tilldelas i år forskarna bakom utvecklingen av en internetbaserad behandling av social fobi och hälsoångest, eller hypokondri som det tidigare kallades. I forskargruppen ingår bland andra Mats Lekander, professor vid Stressforskningsinstitutet.
  • Forskare utvecklar metoder för brottsbekämpning på cybernätverket Tor 2016-12-05 Institutionen för data- och systemvetenskap får 3,5 miljoner för att utveckla teknik som utvinner bevis för brottslighet på cybernätverket Tor. Oliver Popov ansvarar för utveckling av teknik och metoder.
  • "Föräldrars socioekonomiska position har stor påverkan på hur man som student använder högskolan" 2016-12-01 Carina Carlhed har deltagit i Vetenskapsrådets konferens Resultatdialog 2016, som genomfördes i Örebro. Där presenterade hon och avrapporterade sitt forskningsprojekt som kommit fram till att, ”föräldrars socioekonomiska position har stor påverkan på hur man som student använder högskolan”. Alla studier som finansierats inom ramen för Resultatdialog 2016 finns samlade i en rapport, med populärvetenskapliga sammanfattningar, som finns länkad här.
  • DSV:s 50-års jubileum firades i Campus Kista 2016-11-25 Den 23 november firade Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) 50 år. Stämningen var på topp när 360 gäster samlades hos DSV för ett fullspäckat program.
  • Disputation – Darcy Pan 2016-11-25 Darcy Pan försvarar sin avhandling "Laboring through uncertainty: an ethnography of the Chinese state, labor NGOs, and development". Opponent: Professor Stephan Feuchtwang, London School of Economics and Political Science.
  • Disputation – Siri Schwabe 2016-11-25 Siri Schwabe försvarar sin avhandling "Promised Lands: Memory, Politics, and Palestinianness in Santiago de Chile". Opponent: Associate Professor, Nefissa Naguib, Department of Social Anthropology, University of Oslo.
  • Vetandets värld tar upp forskning om flyktingars hälsa 2016-11-25 Docent Ivana Maček gästade idag Vetandets värld i Sveriges Radio P1 för att diskutera forskning kring flyktingarnas psykiska hälsa. Medverkade gjorde också Fredrik Saboonchi från Röda Korsets Högskola och forskningsledare för rapporten ”Nyanlända och asylsökande i Sverige”.
  • Forskare kartlägger faktorer som påverkar behandling av hjärtsviktspatienter 2016-11-23 Lars Asker, Henrik Boström och Panagiotis Papapetrou vid Institutionen för data- och systemvetenskap beviljas 4,5 miljoner för att studera avgörande faktorer för behandling av hjärtsviktspatienter.
  • Hallå där... Johan Lindquist, föreståndare för Forum för Asienstudier 2016-11-23 Johan Lindquist, professor vid Socialantropologiska institutionen, är sedan 2016 ny föreståndare för Forum för Asienstudier, en mångvetenskaplig forskningsnod vid Stockholms universitet.
  • Hur ska vi förstå opinionsundersökningarna? 2016-11-22 Det kan vara spännande att följa opinionsundersökningarna inför ett val, men hur ska man tolka dem? I det svenska riksdagsvalet 2014, det brittiska parlamentsvalet 2015, i folkomröstningen om Brexit och i USA:s presidentval 2016 tycks opinionsmätningarna ha pekat fel.
  • Fotoutställning öppnar i Indien 2016-11-22 Gangtok i den indiska delstaten Sikkim är första stoppet för fotoutställningen ”Wayfinding: a photoethnography of indigenous migration”. Utställningen gör ytterligare två anhalter i Indien innan den avslutas i Katmandu.
  • Inga enkla svar om slöja och förtryck 2016-11-21 Är den muslimska slöjan ett förtryck? Är det tvärtom slöjförbud som är förtryckande? Eller är frågan faktiskt så komplex att den saknar enkla svar? Johanna Gullberg intervjuas i Skånska Dagbladet.
  • Hur företag ska jobba med digitalisering för att erhålla långsiktigt affärsvärde 2016-11-19 Jens Ohlsson, Institutionen för data- och systemvetenskap, har svaren på hur företag ska jobba med effektivisering för att frigöra resurser som kan användas till digital innovation.
  • Spår och minnen av markvårdsprojekt i Tunisien 2016-11-18 Att öka vår kunskap om utvecklingsprocesser över tid är målet för ett nytt mångvetenskapligt projekt som nyligen beviljats medel från Formas. I projektet deltar professor Annika Rabo, Ulrik Mårtensson och Lazhar Gammoudi.
  • Globhe och Stockholms universitet genomför landskapsanalys av drönare 2016-11-17 I samarbete med Globhe utvärderar Monica Winge, Institutionen för data- och systemvetenskap, drönare som transportmedel inom hälso- och sjukvård. Analysen görs för Chemonics International och USAID.
  • Att kommunicera det otänkbara 2016-11-17 Docent Ivana Maček har skrivit kapitlet ”Communicating the Unthinkable: A Psychodynamic Perspective” som ingår i den kommande antologin ”Memory and Genocide. On What Remains and the Possibility of Representation”.
  • Ny artikel: “Here Be Dragons: Mapping an Ethnography of Global Danger” 2016-11-16 Ruben Anderssons artikel om ”globala riskområden” publicerad i Current Anthropology finns nu att läsa online. Samtidigt inleds den här veckan en artikelserie på temat #remoteness. Läs Ruben Anderssons och Martin Saxers introduktion: “Anthropological takes on the ‘return of #remoteness’”.
  • Ny avhandling: Om vittnesmålets möjlighet att rätta det orätta 2016-11-14 ”Att undervisning med vittnesmål som vittnar om historiska sår ska kunna leda till ett jämlikare samhälle eller till att försöka rätta det orätta i historien finns som tanke inom ramen för forskning och samhället. Men fungerar det så? Vad finns det för pedagogiska möjligheter i vittnandet och i vittnesmålet?” Marie Hållander undersöker i sin avhandling hur vittnesmålet kan användas för att skapa förändring. Men hon visar också en paradox – vittnesmålet kan även bygga murar mellan människor.
  • Efterlyser en nationell mobilisering mot det organiserade våldet 2016-11-14 Mobilisering av samhället mot våldet, förändrad lagstiftning och utökat stöd till forskning. Det och flera andra åtgärder efterlyser Amir Rostami, sociolog och polis, tillsammans med fyra medskribenter på DN Debatt.
  • Att bo vid sidan av Sverige 2016-11-14 Hege Høyer Leivestad intervjuas i artikeln ”De bor vid sidan av Sverige – i husvagn” publicerad i Expressen.
  • Efter opinionsundersökningarna: Hur kunde Trump vinna? 2016-11-10 Den frågan ställer sig Farzad Nouri från Sveriges Radio P5 Sthlm, och professor Dan Hedlin förklarar opinionsmätningarnas osäkerhet. Även i Aftonbladet TV diskuterar Dan Hedlin svårigheten med opinionsmätningar.
  • "Få utbildningar är perfekta som de är" 2016-11-10 Krönika av prorektor Clas Hättestrand.
  • Panagiotis Papapetrou tilldelas 3,4 miljoner av Vetenskapsrådet 2016-11-08 Vetenskapsrådet beviljar Panagiotis Papapetrou, Institutionen för data- och systemvetenskap, etableringsbidrag på 3,4 miljoner för projektet “Temporal Data Mining for Detecting Adverse Events in Healthcare”.
  • Amerikanska presidentvalet sett från Stockholm 2016-11-08 I artikeln ”Campaign Watching from Stockholm” skriver Ulf Hannerz om presidentvalskampanjen sett ur ett svenskt perspektiv och reflekterar över den amerikanska politiska kulturen.
  • Miljonregn över Sociologiska institutionen 2016-11-03 Fyra av våra forskare har vardera beviljats stora anslag från Vetenskapsrådet för att bedriva forskning under flera år inom olika områden: emotioner inom juridik, dynamik i svenska börsbolag, nutidens addiktioner och livet online samt radikala högerpartier i Europa.
  • Aron Henriksson tilldelas Börje Langeforspriset för sin doktorsavhandling 2016-11-03 Aron Henriksson,Institutionen för data- och systemvetenskap, får Sveriges främsta pris inom ämnet informationssystem/informatik, Börje Langeforspriset 2016.
  • Irreguljär migration i Sverige 2016-10-31 Shahram Khosravi och Heidi Moksnes medverkar i en ny antologi om irregularitet, migrationskontroll och gränser i en svensk kontext.
  • Kvinnor mer påverkade av rökande vänner 2016-10-24 Rökning sprids lättare i kompisgäng med unga personer där alla känner alla väl. Vänner har större betydelse för unga kvinnors rökning än vad de har för unga mäns rökning. Det visar en ny studie från Sociologiska institutionen.
  • Bob Dylan bryter delad förväntning 2016-10-24 Bob Dylan har reagerat med tystnad sedan det meddelades att han tilldelats årets Nobelpris i litteratur. Men vad händer med oss när tacksamheten uteblir? Ivana Maček förklarar i en intervju i Godmorgon, världen!
  • Ny publikation: Popular Adult and Labor Education Movement in Sweden - History, Content, Pedagogy 2016-10-20 Petros Gougoulakis har publicerat en artikel i tidskriften International Labor and Working-Class History (Cambridge University Press). Den handlar om den svenska arbetarbildningens pedagogiska gestaltning ur ett historiskt perspektiv. "Arbetarbildning användes som en politisk strategi för ett rättvist och jämlikt samhälle, genom ett flertal sammankopplade reformer, som byggde på kunskap och som stöddes av initierade och välinformerade medborgare".
  • Diaspora – ett begrepp i utveckling 2016-10-20 En ny studie från Delmi bidrar med policyrelevant kunskap inom områdena diaspora, transnationalism, migration och utveckling. Den är skriven av Erik Olsson, professor i Internationell migration och etniska relationer vid Socialantropologiska institutionen.
  • Stängsel tvingar migranter till nya vägar och större risker 2016-10-19 Stängsel skapar kaos och mer stängsel säger Ruben Andersson, anknuten forskare vid Socialantropologiska institutionen, i en artikel om den republikanske presidentkandidaten Donald Trumps plan att bygga en mur mot Mexiko.
  • Jelena Zdravkovic får anslag från Bengt G. Lundbergs stiftelse 2016-10-17 Professor Jelena Zdravkovic, Institutionen för data- och systemvetenskap, tilldelas närmare 215.000 kronor ur Bengt G. Lundbergs stiftelse som ska användas till utökad tid för forskning.
  • "Vi vill bygga ny digital lärarutbildning i Kista” 2016-10-13 Debattartikel. Paradigmskifte pågår. Lärarstudenter kan i dag gå hela utbildningen utan en enda timmes undervisning i hur de kan använda den digitala tekniken. För att snabbt komma framåt föreslår vi att ny lärarutbildning startas inom ramen av Urban ICT Arena i Kista, skriver Uno Fors, Robert Ramberg och Staffan Selander vid Institutionen för data- och systemvetenskap.
  • Barry Brown tilldelas 12 miljoner kronor för ”Smart Implicit Interaction” 2016-10-11 Stiftelsen för strategisk forskning tilldelar Barry Brown vid Institutionen för data- och systemvetenskap och Mobile Life VINN Excellence Centre 12 miljoner kronor för ”Smart Implicit Interaction”.
  • Outsourcing anpassar sig enklare till omvärldsförändringar med ny metod 2016-10-10 Europeiska företag kommersialiserar ny metod för verksamhetssmodellering utvecklad av Janis Stirna, Jelena Zdravkovic och Martin Henkel vid Institutionen för data- och systemvetenskap.
  • Fler kvinnliga par gifter och skiljer sig 2016-10-10 Allt fler kvinnor gifter sig med varandra, samtidigt som de har en högre skilsmässorisk. Juridiska rättigheter kopplade till föräldraskap gör att de gifter sig, medan skilsmässorisken beror på strukturella könsroller i relationer. Det visar en ny studie från Sociologiska institutionen.
  • Forskningsanslag till studie av utvisade afghanska asylsökande 2016-10-10 Forte kommer att finansiera Shahram Khosravis projekt ”Vad händer efter utvisning? En studie av utvisade afghanska asylsökande”. Detta inom ramen för 2016 års öppna utlysning för projektbidrag, juniorforskarbidrag och postdoc-bidrag.
  • De mystiska hälsoeffekterna med Pokémon Go (och andra spel) 2016-10-06 Barry Brown, Institutionen för data- och systemvetenskap, i The Inquirer om speldesign, föräldrars attitydförändringar, reglering, hur spelifiering är i centrum när digitala världen görs till plats för vård och hälsa och hur Pokémon Go får människor att röra på sig, interagera och gå ner i vikt.
  • Vad gör spärrsystemet med vår syn på kollektivtrafiken? 2016-10-05 Följ med på stadsvandring med Jenny Lindblad längs tunnelbanans Gröna linje! Den guidade turen, med besök vid några av linjens stationer, belyser hur spärrsystemet har utvecklats sedan tunnelbanan byggdes i Stockholm.
  • Regeringen uppmanas ta tillbaka åtgärder för att hitta och utvisa papperslösa 2016-10-04 Regeringen åtgärder för att hitta och utvisa papperslösa kommer att slå hårt och främst gå ut över redan svaga och jagade människor. Det skriver Shahram Khosravi och Heidi Moksnes vid Socialantropologiska institutionen, tillsammans med en rad andra forskare, i en debattartikel.
  • Ny bok: Om Carl Jonas Love Almqvist som rektor och pedagogisk utopist 2016-09-29 Annica Ullman, utbildningshistoriker, docent, har kommit ut med en ny bok om Carl Jonas Love Almqvist, ”Icke ett teoretiskt luftslott – Carl Jonas Love Almqvist som rektor och pedagogisk utopist”. Den ger en fördjupad bild av hur Almqvist laborerade med dikt och verklighet i utbildningsfrågan.
  • AFA-medel till Anna Nyberg 2016-09-29 Anna Nyberg, vid Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet, tilldelas 3 673 000 kronor för projektet "Strategier för att stoppa de stigande sjukskrivningstalen i kontaktyrken – hur bör de utformas?"
  • Fredrik Björck talar cyberresiliens inför 400 informationssäkerhetschefer på Next Generation Threats 2016-09-28 Fredrik Björck vid Institutionen för data- och systemvetenskap talar om cyberresiliens inför 400 informationssäkerhetschefer på Next Generation Threats (NGT) i Stockholm, idag 28/9 på Rival.
  • Prorektor med fokus på kvalitet 2016-09-27 En inspirerande pedagog med en tydlig bild av lärarrollen. Clas Hättestrand, ny prorektor med övergripande ansvar för lärarutbildningarna, har prisats för sin undervisning och fokuserar nu på att säkra utbildningarnas kvalitet.
  • Lärdomar från tidigare flyktingmottagande 2016-09-26 Vad innebär den stora invandringen av syrier till Sverige och vad innebär det för de nyanlända syrierna själva? Vad kan vi lära oss av tidigare erfarenheter av att på kort tid ha tagit emot ett stort antal flyktingar från samma ursprungsstat?
  • Skam, skuld och upprättelse 2016-09-23 Barn påverkas av sina föräldrars krigsupplevelser. Även de som är födda i Sverige berörs av föräldrarnas erfarenheter av kriget i Bosnien. Det skriver docent Ivana Maček i Krig/fred. RJ:s årsbok 2016/2017.
  • Vad händer med afghanska asylsökande efter utvisning? 2016-09-23 Hur är det att leva med hot om utvisning? Vad händer med de som förvisas, de som återvänder till sina hemländer? Shahram Khosravi deltar i ett samtal om när utvisning (deportation) blir ett sätt att leva.
  • Stockholms universitet och tankesmedjan Duqtor tar fram metoder för att digitalisera företag 2016-09-22 Om företag ska bli effektivare och mer innovativa i sin digitalisering är det demokratiska och inkluderande processer som gäller, berättar Jens Ohlsson vid Institutionen för data- och systemvetenskap i CIO Sweden.
  • "Åldersskillnader i par kan ge konsekvenser för jämställdheten" 2016-09-20 När heterosexuella par som, inte tidigare varit gifta, gifter sig med varandra är männen i genomsnitt två år äldre än kvinnorna. Martin Kolk, forskare i demografi, kommenterade åldersskillnaden i Nordegren & Epstein i P1 och menar att den åldersskillnaden kan få konsekvenser för jämställdheten.
  • Modeveckan följer publikens klick med ny teknik - kan minska överproduktion 2016-09-19 Pressklipp. Oskar Juhlin, Institutionen för data- och systemvetenskap, testar under Stockholms modevecka en ny teknik för att styra utseende och produktion av framtidens kläder. Inslag i SR Nyheter Ekot.
  • "Gör man fel här kan det gå illa, det är enorma pengar vi talar om" 2016-09-19 Pressklipp. Christer Magnusson, Institutionen för data- och systemvetenskap, om EU:s nya dataskyddsförordning, GDPR. Förordningen skapar nya affärsmöjligheter. Den som bryter mot den kan straffas med böter upp till fyra procent av hela koncernens årsomsättning.
  • Samhällets ansvar tappas bort i narkotikaprevention 2016-09-19 I Sverige råder politisk konsensus om att droger är farliga och ska förbjudas, och att drogberoende är ett individuellt problem. Samtidigt framställs det från politiskt håll som att bekämpandet av droger är strikt vetenskapligt utformat och därmed opolitiskt.
  • Forskning om långtidscamping lyfts fram i Transportarbetaren 2016-09-13 Hege Høyer Leivestad intervjuas i en artikel om långtids- och säsongscampare i senaste numret av tidningen Transportarbetaren.
  • Fotoutställning uppmärksammas i Sarajevo 2016-09-12 ”Imperfect Shots” – en fotoutställning med bilder från kriget i Sarajevo öppnade på Gallery Zvono i Sarajevo i förra veckan. Utställningen, med bilder tagna av Staffan Löfving, har fått stor uppmärksamhet i lokala medier.
  • ”Utveckling kan inte skapas uppifrån och ned” 2016-09-09 Jon Ohlsson forskar om hur man organiserar arbetsplatser så att vi både blir mer effektiva och känner att arbetet är meningsfullt. En nyckel till det är att man tar tillvara människors kompetens. Det betyder att de måste få vara med och utveckla verksamheten genom egna initiativ. Så är trenden inte idag i arbetslivet och Jon tror att det finns en koppling till att många människor mår dåligt på sina arbeten.
  • Maxad högskola – hur maximerar vi lärandet? Länk till Almedalsseminarium 2016-09-08 Max Scheja, professor i högskolepedagogik, deltog i ett seminarium i Almedalen den 6 juli arrangerat av SULF (Sveriges universitetslärare och forskare) och SFS (Sveriges förenade studentkårer). Här finns en länk till webbsändningen av seminariet. Seminariet tar upp frågan om den obalans som finns idag mellan å ena sidan forskning och å andra sidan utbildning (undervisning). Hur kan vi utveckla förutsättningar för ett akademiskt lärarskap som gör det möjligt att kombinera forskning inom det egna ämnet med det systematiska utforskandet av ämnets pedagogiska potential?
  • Disputation: Lärares ledarskap i mötet med ’alla’ barn 2016-08-31 I en ny avhandling i specialpedagogik beskriver och analyserar forskaren Maria Olsson innebörder av lärares ledarskap med grund i lärares erfarenheter från deras pedagogiska vardagspraktiker. I studien har en deltagarorienterad ansats använts, där nio lärare samt Maria Olsson har genomfört en forskningscirkel. Lärarna arbetade i olika skolformer; förskola, förskoleklass, grundskola och grundsärskola. I cirkelsamtalen har lärarna rest frågor om sitt ledarskap i mötet med barnen i deras barngrupper.
  • "Utbildningen i företagsekonomi är för snäv" 2016-08-29 Företagsekonomi som ämne har i grunden ett managementperspektiv, vilket gör inriktningen för likriktad. Det skriver Åke Sandberg, civilekonom och professor emeritus i sociologi i en slutreplik i debatten om utbildningen i företagsekonomi i SvD Näringsliv.
  • Disputation – Johanna Gullberg 2016-08-24 Johanna Gullberg försvarar sin avhandling "The Republic of Difference: Feminism and anti-racism in the Parisian banlieues". Opponent: Associate Professor Robert Gibb, University of Glasgow.
  • "Europa närmar sig pensionsåldern" 2016-08-24 Världen är som helhet väldigt ung - men befolkningen i Europa närmar sig pensionsåldern. Det berättade Livia Oláh, docent i demografi vid Sociologiska institutionen, när hon medverkade i programmet "Demografispecial - vilka är världens unga?" i P1.
  • Ny forskning ska förbättra empowerment-processen 2016-08-23 Managemenstrategin empowerment, på svenska egenmakt, går ut på att öka arbetstagarnas känsla av självbestämmande. Men det är inte säkert att det fungerar på alla. Linda Weidenstedt, doktorand i sociologi, forskar i hur empowerment kan användas på ett mer effektivt sätt.
  • Tony Lindgren vinner pris för bästa presentation vid ICAIR 2016 2016-08-22 Tony Lindgren vid Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) vann priset för bästa presentation vid ICAIR 2016 i Kitakyushu, Japan.
  • Om makt och inflytande bland personal i äldreomsorgen 2016-08-09 Hur uppfattar och hanterar anställda arbetsvillkoren i en förändrad äldrevård? Finns det skillnader mellan olika kategorier av anställda? Detta handlar ett kapitel om i antologin ”Makt och inflytande i arbetslivet”.
  • Public launch of the research program Global foresight 2016-08-08 Welcome to the public launch of the research program Global foresight: Anticipatory governance and the making of geo-cultural scenarios. Please register before August 10.
  • Vänners arbetslöshet har betydelse för risken att vara arbetslös själv 2016-06-27 Bland ungdomar har sociala nätverk stor betydelse för risken att bli arbetslös. Betydelsen av nätverken varierar dock mellan grupper med olika utländsk respektive svensk bakgrund. Det visar en ny studie från Sociologiska institutionen.
  • RJ Sabbatical till projekt där artificiell intelligens analyserar patientjournaler 2016-06-23 Hercules Dalianis, Institutionen för data- och systemvetenskap ges 1.327 000 sek till ”Artificiell intelligens analyserar patientjournaler. Är detta möjligt och kan detta förbättra hälsovården?”.
  • Ny bok: Om kollektivt lärande, förändringsprocesser och ledarskap 2016-06-23 Boken är baserad på aktuell forskning inom forskningsområdet organisationspedagogik vid institutionen, och den vill belysa kollektiva lärprocesser och därigenom stimulera till praktiskt utvecklingsarbete för att främja kollektivt lärande. Bland annat diskuteras utvecklingen av kollektiv kompetens och kollektiva identiteter, men även olika slags förändringsprocesser, liksom hur ledarskapet påverkar det kollektiva lärandet.
  • Samband mellan våldsamma konflikter och sexuell debut 2016-06-21 Tidig sexuell debut innan äktenskap ökade under inbördeskriget i Rwanda som ledde fram till folkmordet 1994, visar en ny avhandling från Sociologiska institutionen.
  • Drönare sparar timmar när vaccin ska levereras 2016-06-20 Pressklipp. I sommar startar ett projekt där drönare levererar vaccin, blod och serum på Rwandas landsbygd. Monica Winge vid Institutionen för data- och systemvetenskap, följer och utvärderar projektet.
  • Ny bok: Varför är genus och organisation viktigt? 2016-06-17 Viktiga innovationer kan gå förlorade om inte genus och organisation finns med när samhället planerar för innovationssatsningar, skriver Susanne Andersson, i ett kapitel publicerat i boken Sveriges entreprenöriella ecosystem – företag, akademi, politik, tillsammans med Elisabeth Sundin, och Karin Berglund. De saknar perspektiven genus och organisation i samhällets planering för entreprenörskap och innovation.
  • Nytt sätt att se på organiserad brottslighet 2016-06-10 Begreppet ”organiserad brottslighet” används på ett felaktigt sätt och saknar en tydlig definition. Det får allvarliga konsekvenser för både brottsbekämpningen och för demokratin. Det menar Amir Rostami, som i sin avhandling i sociologi argumenterar för ett nytt sätt att se på det som brukar kallas organiserad brottslighet.
  • Facebook blev snabbt populärt i Tanzania 2016-06-07 Paula Uimonen är specialiserad i digital antropologi och har bland annat forskat om användandet av digitala medier i Tanzania. En av de frågor hon brinner för är hur digital teknik kan bidra till social utveckling.
  • Hur kan man förebygga en katastrof? 2016-06-03 Varför bosätter sig människor på riskfyllda platser? Hur beter sig människor i en katastrof och vilken betydelse har religion, hushåll och försörjning för återhämtning?
  • "Lagen kan ha en viss avskräckande verkan" 2016-06-02 Den första rättegången om misstänkt terrorresa inleds idag. Amir Rostami, doktorand i sociologi vid Sociologiska institutionen och kommittésekreterare hos Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, säger till Sveriges Radios Ekot att det är symboliskt att lagen, som trädde i kraft 1 april, används så snart efter att den infördes.
  • Antropologer i nytt forskningsprogram om världslitteratur 2016-05-31 Programmet, med ett sexårigt anslag från Riksbankens Jubileumsfond (RJ), kommer att undersöka hur litteratur kan främja den kritiska förståelsen av kosmopolitismen.
  • Modets visuella uttryck kommer i framtiden genom mjukvaror 2016-05-30 Pressklipp. Mycket spännande finns att göra inom modets digitalisering. Oskar Juhlin, Institutionen för data- och systemvetenskap, berättar i Morgon i P4 Norrbotten om den tekniska potential som finns inom fenomenet mode och hur modets visuella uttryck i framtiden kommer genom mjukvara.
  • Forskare utvecklar digital catwalk 2016-05-26 Oskar Juhlin, Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV, står bakom nätverket Digitizing Fashion. Målet är att göra svenskt mode mer digitalt och skapa ny teknik genom att föra samman IT- och modebranschen.
  • Hårdare gränspolitik skapar en ond cirkel 2016-05-26 EU:s hårdhäntare insatser för att stoppa migranter visar hur migration alltmer behandlas som ett säkerhets- och gränsproblem – med starkt negativa konsekvenser. Det menar antropologen Ruben Andersson.
  • Om vikten av transnationella kontakter och nätverk 2016-05-25 Hör Alireza Behtoui, forskare vid Socialantropologiska institutionen, berätta i P1:s ”God morgon, världen!” om hur vi väljer och prioriterar kontakter som är nyttiga för oss.
  • Var går gränsen? 2016-05-19 Det har blivit allt svårare att ta sig in i Europa på laglig väg. Men kan fler kontroller verkligen stoppa migrationen? Den 25 maj deltar Ruben Andersson i ett samtal om Frontex – EU:s gemensamma byrå för gränskontroll.
  • Poesi i mobilen ska väcka tankar om Exil 2016-05-02 Pressklipp. I dagarna har en app som vill väcka tankar om främlingskap genom poesi premiär. Rebecca Forsberg, Institutionen för data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet berättar i P1-Morgon.
  • Hur ska USA kunna förstöra IS internet? 2016-05-02 Pressklipp. Pentagons chef och USA:s försvarsminister Ashton Carter sade i förra veckan att landets försvar jobbar med att förstöra Islamiska Statens internetuppkoppling. Fredrik Björck, Institutionen för data- och systemvetenskap, berättar i P3 hur man kan stänga ner IS internet.
  • Digitalisering på agendan när Stiftelsen Electrum firade 30-årsjubileum 2016-04-29 Stiftelsen Electrum bildades år 1986 utifrån idén att akademi, näringsliv och offentlighet tillsammans skulle ta svensk telekomindustri och Kista in i framtiden. Så blev det också! Institutionen för data- och systemvetenskap stod värd när denna trettioåriga framgångssaga firades.
  • Ny bok om antropologiskt skrivande 2016-04-20 Professor Helena Wulff är redaktör för boken ”The Anthropologist as Writer: Genres and Contexts in the Twenty-First Century” utgiven av Berghahn.
  • Call for papers: Divorce 2016 2016-04-20 The European Network for the sociological and demographic Study of Divorce bjuder in demografer och sociologer att skicka in förslag på individuella presentationer senast den 2 maj 2016.
  • Masterstudent skriver om syriska flyktingar i Sverige 2016-04-19 Det senaste numret av Anthropology Now innehåller artikeln ”Syria to Sweden: Refugee Stories” skriven av Rasmus Rodineliussen, förstaårsstudent på masterprogrammet i socialantropologi.
  • Stockholmsförsamlingars arbete mot segregation i fokus i ny rapport 2016-04-18 Lisa Salmonsson, lektor vid Sociologiska institutionen, har på uppdrag av Stockholms stifts utvecklingsavdelning gjort en studie om hur tolv församlingar arbetar mot segregation.
  • Amir Rostami om varför IS försöker rekrytera på Arbetsförmedlingen 2016-04-15 Sydsvenskan avslöjar idag hur IS har försökt rekrytera medlemmar på Arbetsförmedlingen i Malmö. I artikeln säger Amir Rostami, doktorand vid Sociologiska institutionen som har forskat kring rekrytering till kriminella gäng, att han inte är förvånad över att de kommit till Arbetsförmedlingen för att värva.
  • Shakespearetältet i Zaatarilägret 2016-04-14 I artikeln ”Kultur och utbildning/kulturutbildning för syriska barn” ger Annika Rabo och Marianne Boqvist en inblick i ett kulturprojekt för barn i flyktinglägret Zaatari i norra Jordanien.
  • Pedagogisk ambassadör hjälper lärare stötta studenter 2016-04-12 Med relativt enkla – och kostnadseffektiva – åtgärder kan man hjälpa många studenter att klara sina studier språkligt. Det säger Jeanna Wennerberg, en av Centrum för universitetslärarutbildnings pedagogiska ambassadörer under hösten 2015.
  • *DSV 50 år* - Digitala affärer - öppet jubileumsseminarium 2016-04-12 Välkommen till vårt tredje jubileumsseminarium! Paul Johannesson, Lazar Rusu och Jelena Zdravkovic vid Institutionen för data- och systemvetenskap presenterar Digitala affärer för det globala samhället.
  • Premiär för vandringsdramat Exil - fria poeter på flykt 2016-04-11 I ”Exil – fria poeter på flykt” möter publiken exilpoeters dikter om frihet under en vandring. Produktion: Rats teater vid Stockholms universitet och Östgötateatern i Norrköping med stöd av Statens kulturråd.
  • Varför väcker forskning om kostråd starka reaktioner? 2016-04-07 P1-morgon handlade i morse om den allt hätskare debatten om olika typer av dieter och hälsosam mat. Mia Forrest, doktorand vid Socialantropologiska institutionen, intervjuades om varför just forskning om kostråd väcker så starka känslor.
  • Välbesökt samtal i Galleriet 2016-04-07 Det var många som kom till Galleriet i Studenthuset när Annika Rabo och Yngve Lithman talade om migrationsforskning då första delen i samtalsserien Sverige, migration och flyktingskap ägde rum.
  • Nu bör det stå klart att något måste göras 2016-04-04 Debattartikel. Angripare behöver inga konventionella vapen för att få Sverige på knä. Det räcker med att slå till mot vår för samhället kritiska infrastruktur via internet. Fredrik Björck, ansvarig för forskning och utbildning inom cybersäkerhet vid Stockholms universitet, i SvD.
  • Hur enkelt är det för FBI att knäcka en Iphone utan Apples hjälp? 2016-04-04 Pressklipp. FBI hackade San Bernardin-terroristens Iphone utan Apples hjälp. Jesper Bergman, Institutionen för data- och systemvetenskap, resonerar i Vetenskapsradion kring hur FBI kan ha gått tillväga.
  • Svårt att backa tillbaka från ökad övervakning 2016-04-01 Pressklipp. Stefan Löfven vill ge Säpo tillgång till trojaner som övervakar misstänkt kriminella. Enligt Yougov tycker svenskarna detta är positivt. Fredrik Björck, Institutionen för data- och systemvetenskap, menar att det är svårt att backa tillbaka från ökad övervakning.
  • Ju mer uppkopplat ditt hem är, desto större chans att ditt privatliv hackas 2016-04-01 Pressklipp. Företaget Trend Micros visade vid en presskonferens att det mest privata i våra liv går att hacka. Fredrik Björck, Institutionen för data- och systemvetenskap, i Metro om när våra privatliv hackas.
  • Därför ska du inte göra tester på facebook 2016-04-01 Pressklipp. När du accpeterar att göra quiz på Facebook, ger du samtidigt bort dina personuppgifter. Fredrik Björck vid Institutionen för data- och systemvetenskap, berättar i Metro vad det innebär.
  • Sverige, migration och flyktingskap. En samtalsserie i sju delar 2016-03-30 Under våren bjuder Socialantropologiska institutionen in till en öppen samtalsserie i sju delar med fokus på Sverige, migration och flyktingskap. I samtal med forskare och masterstudenter vid institutionen vill vi ge fördjupad kunskap, olika perspektiv och ett vidare sammanhang på dagens situation.
  • Bästa avhandling i Data- och Systemvetenskap 2015 2016-03-29 Maria Skeppstedt disputerade med ”Extracting Clinical Findings from Swedish Health Record Text”. Bästa avhandling 2015 har även nominerats till Högskoleföreningens pris för bästa vetenskapliga prestation inom samhällsvetenskaplig fakultet.
  • Ny bok om Sveriges pensionssystem 2016-03-17 Förra månaden skickades det orange kuvertet ut till alla pensionssparare och pensionärer. Nu kommer en ny bok av Anette Nyqvist som just handlar om det omgjorda allmänna pensionssystemet.
  • Digital Art Center och Google utforskar hur ny digital konst kan häva sociala barriärer 2016-03-15 Under ”Art in a Digital Age” utforskade Ingvar Sjöberg vid Stockholms universitets Digital Art Center, tillsammans med Google Cultural Institute, Tekniska museet och kulturministern, hur konst och ny teknik kan häva sociala barriärer och verka för inkludering av människor.
  • *DSV 50 år* - ICT4D - öppet jubileumsseminarium 2016-03-09 Vi välkomnar dig till årets andra jubileumsseminarium. Henrik Hansson vid Institutionen för data- och systemvetenskap och Kerstin Borglin, Spider, kommer att presentera ICT4D - för global utveckling.
  • Noncitizen: Filmare i exil 2016-03-09 Den sjuttonde upplagan av Tempo Dokumentärfestival äger just nu rum i Stockholm. Shahram Khosravi inledningstalar imorgon torsdag då film- och kulturprojektet Noncitizen anordnar samtal och seminarier under rubriken ”Filmare i exil”.
  • Möbeljätten utmanar Google 2016-03-08 Pressklipp. NyTeknik uppmärksammar den fiktiva Ikeakatalog som skapats av Mobile Life, forskningscenter vid Institutionen för data- och systemvetenskap.
  • Hur kan man förbättra studenters anställningsbarhet 2016-03-04 Med finansiering från EU genomförs en studie i sex länder – EMPLOY – om hur man kan förbättra anställningsbarheten för icke-traditionella studenter. Studien ska utmynna i två handböcker: en för studenter och en som stöd för arbetsgivare och universitetspersonal.
  • Så påverkar våra föräldrar när vi skaffar barn 2016-03-02 Sociala relationer som vi inte kan påverka styr när vi blir föräldrar, visar en ny avhandling av Johan Dahlberg från Sociologiska institutionen. Förutom att social bakgrund och ursprungsfamiljen påverkar, är unga människor mer benägna att skaffa barn när en förälder dör.
  • Debatt om det nya klassamhället i UR Samtiden 2016-02-29 Mikael Holmqvist, professor i företagsekonomi, medverkar i en debatt om den betydelse klass spelar i våra liv från vaggan till graven, via skola, bostadsmarknad och arbetsliv. Se debatten i UR Samtiden den 6 mars kl 13.45.
  • Mångfald i fokus när Google besökte Stockholms universitet 2016-02-26 Den 22 februari 2016 stod Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) värd för 'Tomorrow Today', där mångfald var fokus. Eventet organiserades av Google Anita Borg Alumni i Sverige.
  • Var med och fira att DSV fyller 50 år 2016! 2016-02-26 I år firar Institutionen för data- och systemvetenskap 50 år. Under dessa år har vi gått från att vara en liten institution till att vara Sveriges största inom ämnet.
  • Dansfilm från Kista och Husby med i internationell festival 2016-02-26 Pressklipp. Lokaltidningen Mitti Kista uppmärksammar filmen Liv. Rebecca Forsberg vid Institutionen för data- och systemvetenskap står för regi och manus.
  • Idrott och hälsa - nytt ämne för fritidshemslärare 2016-02-26 Stockholms universitet breddar intaget för de som vill utbilda sig till grundlärare i fritidshem. Idrott och hälsa blir nu ett valbart ämne, vid sidan om musik och bild.
  • Vårens RESA-kurs om demokrati och samhällsengagemang 2016-02-23 Doktorander i antropologi och närbesläktade ämnen är välkomna att anmäla sig till kursen ”Doing Anthropology on Democracy and Public Engagement”. Kursen äger rum under ett antal dagar i april och maj. Sista anmälningsdag är den 15 mars.
  • Forskare i Kista utvecklar nätdemokratin 2016-02-23 Vid Institutionen för data- och systemvetenskaps eGovlab utvecklas teknik och smarta processer för att förbättra kommunikation mellan medborgare och myndigheter.
  • Specialpedagogik och barns tidiga skolår 2016-02-18 I en ny avhandling i specialpedagogik beskriver doktoranden Johanna Lundqvist ett femtiotal barns utbildningsvägar från förskola till klass ett. Fokus är insatser för barn i behov av anpassningar och särskilt stöd, användningen av inkluderande undervisning, övergångar mellan tidiga skolår och barns upplevelser av tidiga skolår. Ett annat fokus i avhandlingen är hur barns upplevelser av tidiga skolår kan insamlas och analyseras.
  • Tomorrow Today: Envisioning Equality in Computer Science 2016-02-15 Tomorrow Today arrangeras av Google Anita Borg Alumni för att stödja kvinnor att välja datavetenskap. Eventet är gratis och sponsras av Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) och Google.
  • Ungdomar i nordöstra Indien går sin egen väg 2016-02-12 Professor Beppe Karlsson intervjuas om forskningsprojektet ”Indiens skuggsida: marginalisering, migration och statlig intervention i periferin” i en artikel nyligen publicerad på Riksbankens Jubileumsfonds hemsida.
  • "Liv" uttagen till internationella barnfilmsfestivalen BUFF 2016-02-12 Den 14-19 mars tävlar Liv i internationella barnfilmsfestivalen BUFF. Liv är ett samarbete mellan Institutionen för data- och systemvetenskap och StellaNova Film, med stöd av Svenska Filminstitutet.
  • Segregationen minskar visar ny studie 2016-02-09 Segregationen mellan svenskfödda och utomeuropeiskt födda har inte ökat utan snarare minskat en aning de senaste decennierna. Det visar ny forskning från Stockholms universitet, skriver Dagens Nyheter.
  • Assunta Hunter om fältarbete i Thailand och forskning inom medicinsk antropologi 2016-02-05 I vårens första AnthroTalking-podd intervjuas Assunta Hunter. Hon berättar bland annat om sitt doktorandprojekt som undersökte moderniseringen och professionaliseringen av traditionell thailändsk medicin. Hör henne berätta om fältarbetes utmaningar.
  • Vad är en gräns egentligen? 2016-02-04 Gränserna blir allt tydligare inom och runt om EU. Tillfälliga gränskontroller har införts in till Sverige från Danmark och EU väntas ta beslut om en förstärkt gränsmyndighet. Ruben Andersson medverkade idag i radioprogrammet ”Vi och Dom: Var går gränsen?”.
  • Vinnova och DSV bjöd in till informationsmöte om Horisont 2020 2016-02-04 Den 28 januari 2016 bjöd Vinnova och Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) in till informationsmöte om IKT-forskning och innovation inom EU:s ramprogram Horisont 2020.
  • Disputation om interaktionen i studie- och yrkesvägledande samtal med unga i migration 2016-02-03 Åsa Sundelin disputerar i pedagogik den 28 januari 2016, kl. 13.00 i Stora Hörsalen, Naturhistoriska riksmuseet, Frescativägen 40.
  • Historisk prisomräknare först i världen 2016-02-01 Hallå där Rodney Edvinsson, forskare och docent vid Ekonomisk-historiska institutionen, som har gjort världens troligen första historiska internationella prisomräknare.
  • "Konsten att bygga tillit" av Rats teater 2016-02-01 Se ”Konsten att bygga tillit” av Institutionen för data- och systemvetenskaps Rats teater, som behandlar frågan: Hur kan vi skapa en global klimaträttvisa, om vi inte lyckas lokalt?
  • Ful bärbar teknik ska bli vacker - ett måste för industrin 2016-01-21 Pressklipp. Hör Oskar Juhlin vid Institutionen för data- och systemvetenskaps Mobile Life Centre berätta om varför teknikbranschen och modebranschen ska samarbeta mer. Intervju i P4 Stockholm.
  • Vinnova och DSV bjuder in till möte om EU:s ramprogram Horisont 2020 2016-01-21 Den 28 januari bjuder Vinnova och Institutionen för data- och systemvetenskap in till till informationsmöte om Horisont 2020 - EU:s ramprogram och världens största satsning på forskning och innovation.
  • "Betygen är inte det viktigaste" 2016-01-15 Vår alumn Björn, som kombinerat 60 högskolepoäng i statistik med kandidatprogrammet i sociologisk samhällsanalys, rekommenderar att söka praktik - och att konkret visa på ditt samhällsintresse i CV:t. Nu jobbar han på SCB:s Statistikservice.
  • Se Light Graffiti ta över Londons West End och King´s Cross 2016-01-12 Den 14-17 januari tar Institutionen för data- och systemvetenskaps Digital Art Center över Londons gaturum med vår Light Graffiti. Välkommen till Lumiere Light festival för att se och vara med att måla!
  • En personlig betraktelse av Barsebäcks kärnkraftverk 2016-01-12 Som en del av doktorandkursen Ethnographic Research Methods gjorde studenterna en exkursion till Skåne för att genomföra en kortare studie av Barsebäcks kärnkraftverk. Jinyi Wang redovisade kursen med en etnografisk film.
  • Shu-Nu Chang Rundgren ny professor i didaktik 2016-01-10 Institutionen för pedagogik och didaktik gratulerar Shu-Nu Chang Rundgren som har utsetts till professor i didaktik. Hennes forskningsområde omfattar bland annat kommunikation och interaktion gällande vetenskapsfrågor i samhället.
  • Första dagen i fält 2015-12-21 Årets sista AnthroTalking handlar om Socialantropologiska institutionens egna masterstudenter! Hör dem rapportera från platserna för sina forskningsprojekt och lyssna till deras våndor och bekymmer, men också framgångar och ögonblick av insikt.
  • Intervju med Paolo Favero om visuella metoder 2015-12-21 Nora Schröter och Jenny Lindblad intervjuar Paolo Favero om att använda visuella metoder i fält i det senaste avsnittet av AnthroPod. Vid tidpunkten för intervjun var Nora och Jenny masterstudenter vid Socialantropologiska institutionen.
  • Makt utan mandat – ett viktigt och intressant forskningsbidrag 2015-12-21 ”Makt utan mandat. De policyprofessionella i svensk politik” recenserades i tidskriften Respons (3/2015). Nu finns texten tillgänglig online.
  • Pressklipp: Hoppfull ny pjäs om klimathotet 2015-12-17 Inför klimatmötet i Paris har Rebecca Forsberg vid institutionen för data- och systemvetenskap tillsammans med forskare, scenkonstnärer och miljöaktivistgruppen 7Generation gjort en pjäs om klimathotet.
  • Pressklipp: Så kan Anonymous hacka IS-konton 2015-12-17 Hackernätverket Anonymous har förklarat krig mot IS. Attacken är deras största någonsin. Hör Fredrik Björck vid Institutionen för data- och systemvetenskap förklara hur Anonymous hackar IS-konton.
  • Lärlabbet: Olika bedömningsunderlag med Patrik Hernwall 2015-12-17 Patrik Hernwall vid Institutionen för data- och systemvetenskap diskuterar olika bedömningsunderlag i Lärlabbet.
  • Pressklipp: Artificiell intelligens analyserar patientjournaler 2015-12-17 Karolinska universitetssjukhuset tar hjälp av artificiell intelligens för att minimera antalet vårdrelaterade infektioner. Hercules Dalianis, Institutionen för data- och systemvetenskap, i Forskning och Framsteg.
  • Pressklipp: Forskare sammanstrålar för bättre dataanalys 2015-12-17 Henrik Boström leder projektet Dataanalys för detektion av läkemedelseffekter som har tilldelats 19 miljoner kronor av Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF).
  • Pressklipp: Bärbar teknik på modet 2015-12-17 ”Teknikbranschen är ungefär lika bra på estetik som modebranschen är bra på teknisk innovation. Det vill säga inte särskilt bra”, berättar professor Oskar Juhlin i en intervju i Dagens industri.
  • Pressinbjudan: Invigning av Digital Art Center 2015-12-17 Etableringen av Digital Art Center är idag nästan genomförd. Den 13 november sker officiell invigning. Media och allmänhet hälsas varmt välkomna!
  • I media: Nya spionprogrammet BlackShades - så skyddar du dig 2015-12-17 Fredrik Björck berättar i TV4 Nyhetsmorgon hur det nya hackerprogrammet BlackShades fungerar och hur du bäst skyddar dig.
  • SvD Brännpunkt: "Sverige riskerar att hamna i jumboklass" 2015-12-17 Den svenska skolan är i kris. Det krävs en rejäl satsning inom informations- och kommunikationsteknologi i skolan hävdas i en debattartikel undertecknad av professorer och IT-pedagoger vid DSV.
  • "Patienterna blir aldrig mer än betraktare om vi inte ändrar vårt språk" 2015-12-17 Pressklipp: Maria Kvist, forskare vid DSV om patienternas direktåtkomst till sina journaler ska leda till bättre hälsa måste språket anpassas. Utmaningen är att göra det utan att exaktheten offras.
  • Månadens stockholmare: Rebecca Forsberg 2015-12-17 Stockholms stad har utsett Rebecca Forsberg till månadens stockholmare i november för hennes banbrytande digitala teaterproduktioner.
  • "Ett Google Translate för patientjournaler" 2015-12-17 Pressklipp. Ett Google Translate för svenska patientjournaler. Så beskriver läkaren och forskaren Maria Kvist det datorprogram som hon vill ta fram i projektet Automatiserad översättning av röntgensvar till allmänsvenska.
  • Women in Science 2015-12-17 Women in Science är tre pjäser från RATS Teater som visas på Dramaten 27 november – 6 december. I anslutningen till pjäserna genomförs tre samtal om den digitala kulturens möjligheter.
  • Vi snackar multimodalitet! 2015-12-17 Hör Patrik Hernwall vid Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV), Stockholms universitet och Josef Sahlin från Årstaskolan i Stockholm, gå hårt loss på det utvidgade textbegreppet multimodalitet i Skolsnack Didaktik (53).
  • Stockholms universitet är första svenska medlem i OpenCourseWare Consortium 2015-12-17 Stockholms universitet är den första svenska medlemmen i internationella OpenCourseWare Consortium. Initiativet har tagits av Institutionen för data-och systemvetenskap (DSV) vid Stockholms universitet i ett försök att tillgängliggöra Stockholms universitets utbildningar för allmänheten. Satsningen inleds med DSV, men kommer att vara tillgänglig för hela Stockholms universitet.
  • Här utbildas morgondagens it-säkerhetschefer 2015-12-17 Pressklipp. Computer Sweden med 250 000 läsare i veckan skriver om masterprogrammet i informationssäkerhet. Programansvarig Fredrik Björck och studenten Rosalie Mohammadi intervjuas.
  • Om folkmord som fenomen i moderniteten 2015-12-17 Varför deklarerar mänskligheten ständigt ”aldrig mer”, för att i nästa minut tillåta nya folkmord? Frågan ställs i senaste avsnittet av podcasten ”En svensk tiger” som gästas av Ivana Maček.
  • 20 år sedan Daytonavtalet 2015-12-14 Den 14 december är det exakt tjugo år sedan Daytonavtalet skrevs under och det blev fred i Bosnien Hercegovina. Ivana Maček bedrev ett forskningsprojekt i Sarajevo under kriget och arbetar nu med ett projekt om erfarenheter från kriget bland bosnier i Sverige.
  • Rådsprofessur till Torsten Persson 2015-12-11 Vetenskapsrådet har beviljat professor Torsten Persson, Institutet för internationell ekonomi, 50 miljoner kronor för ett tioårigt projekt kallat "Social och politisk ekonomi: teori och empiri".
  • 50 miljoner till projekt inom ekonomi 2015-12-09 Vetenskapsrådet har fattat beslut inom utlysningen Bidrag inom rådsprofessorsprogrammet. Professor Torsten Persson vid Institutet för internationell ekonomi tilldelades 50 miljoner kronor för projektet "Social och politisk ekonomi: teori och empiri".
  • Fotografier för framtiden 2015-12-08 Inge Daniels forskar om amatörfotografering i Japan. I stället för att associera bilder med minnen handlar fotograferandet mer om framtiden och att blicka framåt berättar Inge Daniels i en podcast-intervju.
  • Doktorsexamen – och sen då? 2015-12-07 Karriärdag för doktorander i slutfasen av utbildningen och nyblivna doktorer
  • Verksamhetsstyrning i offentlig sektor - AES Forskardag 2015-12-07 Akademin för ekonomistyrning i staten (AES) inbjuder till samtal om aktuell forskning. De välkomnar till en innehållsrik eftermiddag med presentationer, tid till frågor och samtal om dagens utmaningar inom verksamhetsstyrning i offentlig sektor.
  • Lärdomar av tidigare flyktingströmmar 2015-12-04 Under kriget i Bosnien Hercegovina kom omkring 100 000 flyktingar till Sverige. Vad kan vi lära oss av mottagandet som skedde då? Ivana Maček diskuterade flyktens konsekvenser och kriget på Balkan i Sveriges Radio.
  • Mobile Life Centre avslöjar att Apple Watch mest används till att kolla tiden 2015-12-03 Pressklipp. Mobile Life vid Institutionen för data- och systemvetenskap har gjort en uppmärksammad studie på Apple Watch som visar att majoriteten, hela 20 % av interaktionerna innebär att hålla koll på tiden.
  • Antigones dagbok blir muralmålning när Husbyungdomar berättar om sina liv 2015-11-27 När Husbyungdomar får möjlighet att förändra sitt område blir en scen ur Antigones dagbok av Rats teater vid Institutionen för data- och systemvetenskap muralmålning.
  • Dagens Nyheter gratulerar Hege Høyer Leivestad 2015-11-27 Den 6 november disputerade Hege Høyer Leivestad på avhandlingen ”Lives on Wheels: Caravan Homes in Contemporary Europe”. Idag gratuleras hon i Dagens Nyheter.
  • Den antropologiska metoden under lupp 2015-11-26 Att sätta fingret på exakt vad som utmärker antropologisk forskning kan ibland vara en utmaning. I podden AthroTalking försöker vi finna svar på den enkla, men omdebatterade frågan: Vad är antropologisk metod? 
  • Säkerhetsläget på universitetet 2015-11-20 Information med anledning av den höjda terrorberedskapen nationellt och den ökade polisiära närvaron vid publika platser i Stockholm, däribland Stockholms universitet.
  • Christina Garsten invald i AAA:s styrelse 2015-11-17 Professor Christina Garsten är ny ledamot i styrelsen för American Anthropological Association. Hon påbörjar sin mandatperiod vid AAA:s årsmöte som hålls senare i veckan.
  • I framtiden betalar du extra för en säng utan uppkoppling 2015-11-16 Vad händer i en nära framtid om den tekniska utvecklingen fortsätter på samma sätt som nu? Det har forskningsprojektet Consumer-facing Internet of Things vid Mobile Life Centre undersökt. Resultatet blev en rapport – och en design fiction Ikea-katalog.
  • "Somaesthetic design" öppen föreläsning med Kia Höök 2015-11-11 Välkommen till en öppen föreläsning med professor Kia Höök, Mobile Life och Kungliga Tekniska högskolan (KTH). Föreläsningen ges på engelska och alla är välkomna!
  • Beviljade medel till samhällsvetenskaplig forskning 2015-11-10 Vetenskapsrådet har beviljat anslag till 22 projekt inom humaniora och samhällsvetenskap vid Stockholms universitet. Totalt har 83,6 miljoner kronor beviljats. Flera av samhällsvetenskapliga institutioner och institut beviljades medel. Även bidrag från Forskningsrådet Formas har tilldelats institutioner vid fakulteten
  • DSV-studenter medförfattare till ny bok om cybersäkerhet 2015-11-05 Fjorton av Sveriges informationssäkerhetsexperter har samarbetat kring rapporten "Terminologi för informationssäkerhet". Hälften av experterna är knutna till Institutionen för data- och systemvetenskap.
  • Mark Graham redaktör för ny bokserie utgiven av Ashgate 2015-11-02 Mark Graham har utnämnts till redaktör med Elisabeth Lund Engebretsen för den nya bokserien On Edge: Ethnographies and Theories of Threshold Phenomena (Ashgate).
  • Disputation – Hege Høyer Leivestad 2015-11-02 Hege Høyer Leivestad försvarar sin avhandling "Lives on Wheels: Caravan Homes in Contemporary Europe". Opponent: Professor Tim Cresswell, Northeastern University, Boston.
  • Forskningsministern besöker universitetet 2015-10-27 Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, besöker Stockholms universitet den 28 oktober. På agendan står presentationer och gemensam diskussion om verksamheten vid Stockholms universitet.
  • Dagens elever bättre på världskartan 2015-10-26 Dagens grundskoleelever är betydligt bättre på att hitta världsdelar på en karta jämfört med elever för 45 år sedan. Det slås fast i en ny doktorsavhandling från Stockholms universitet som undersöker olika aspekter av kartkunskap och kartförståelse.
  • Ny bok med fokus på kollaborativ informationssökning 2015-10-21 Preben Hansen vid Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) har publicerat boken “Collaborative Information Seeking: Best Practices, New Domains and New Thoughts”.
  • DSV står värd för internationell konferens om verksamhetsmodellering 2015-10-20 Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) står värd för den 34:e internationella konferensen om verksamhetsmodellering (International Conference on Conceptual Modeling).
  • Vi kan göra allt på nätet – men är vi lyckliga? 2015-10-14 Ett fördjupande forskarsamtal med Uno Fors, professor vid Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) och Michael Westerlund vid Institutionen för mediestudier.
  • Helena Wulff redaktör för nya bokserien Palgrave Studies in Literary Anthropology 2015-10-12 Helena Wulff har utnämnts till redaktör med Deborah Reed-Danahay för den nya bokserien Palgrave Studies in Literary Anthropology (Palgrave Macmillan).
  • eGovlab presenterar för EU hur öppen innovation kan generera jobb i Sverige 2015-10-08 eGovlabs Vasilis Koulolias presenterade hur öppen innovation och medskapande i den offentliga sektorn kan skapa jobb i Sverige.
  • Workshop på temat eHälsa med eGovlab på Digital Health Days 2015-10-08 I ljuset av Digital Health Days i Stockholm den 23-24 september höll eGovlab vid Stockholms universitet en presentation och praktisk workshop för experter inom området e-hälsa.
  • Somya Joshi vinner pris för sin presentation vid ICT4S 2015 2015-10-08 Somya Joshi vid Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) och eGovlab vann priset för bästa presentation vid internationella konferensen ICT4S – ICT for Sustainability 2015.
  • Gemensam nordisk infrastruktur och en digital inre marknad i Europa med mGovernment 2015-10-06 eGovlab och Näringsdepartementet var värdar när CIO:er från över 25 nationer och organisationer diskuterade mobil förvaltning i Stockholm.
  • Stort anslag till projekt om hur framtidsbilder skapas 2015-10-05 Hur produceras modeller för framtida scenarier och av vem? Vad säger dessa modeller om hur vi ser på framtida utmaningar och möjligheter och vilka lösningar som föreslås? Med start 2016 kommer professor Christina Garsten att leda ett nytt projekt om globala framtidsbilder.
  • Om kvinnliga chefer i UR samtiden 2015-10-05 Stressforskaren Anna Nyberg föreläser om kvinnliga chefers arbetsförhållanden, karriär och hälsa. Se föreläsningen i UR Samtiden den 5 oktober kl 16.30.
  • Om utmaningen att studera byråkratiska rutiner i Pakistan 2015-09-30 Matthew Hull började sin forskning i Islamabad med ett intresse för arkitektur och samhällsbyggnad. Efterhand flyttades uppmärksamheten till dokument och pappershandlingar. Nyligen utkom hans bok ”Government of Paper: The Materiality of Bureaucracy in Urban Pakistan”.
  • Makten över kunskapen 2015-09-17 Vem äger din kunskap? Det var den övergripande frågan på Folkbildningens forskningsdag då forskare, bibliotekarier och praktiker inom folkbildningen samlades för att diskutera framtidens utmaningar och möjligheter. Professor Christina Garsten var en av de medverkande.
  • Beppe Karlsson och Dolly Kikon om det pågående forskningsprojektet “The Indian Underbelly” 2015-09-16 Professor Beppe Karlsson och Dolly Kikon, postdoktor, berättar om forskningsprojektet ”The Indian Underbelly: Marginalisation, Migration and State Intervention in the Periphery” i det senaste avsnittet av AnthroTalking.
  • Vem påverkar politiken? 2015-09-15 Christina Garsten, professor i socialantropologi, diskuterade igår de policyprofessionellas inflytande över svensk politik i ett samtal arrangerat av SNS. Hela diskussionen finns att se på SVT Forum.
  • Vad gör en socialantropolog på en arkitektfirma? 2015-09-07 Viktoria Walldin, tidigare student på Masterprogrammet i socialantropologi, berättar i en intervju i Dagens industri om vad en socialantropolog gör på en arkitektfirma.
  • Startup Boot Camp på DSV 2015-09-07 Den 26 och 27 augusti fick DSV besök av en grupp unga kvinnliga entreprenörer för att träna sig i att pitcha sina innovationer och affärsidéer.
  • CIO:er från hela världen diskuterar mobil förvaltning i Stockholm 2015-09-04 Stockholms universitets eGovlab och Näringsdepartementet står som gemensam värd när internationella samfundet för CIO:er kommer till Stockholm i september för att diskutera mobil förvaltning.
  • Ayo Wahlberg om assisterad befruktning och spermabanker i Kina 2015-09-01 Ayo Wahlberg berättar om sitt forskningsprojekt om assisterad befruktning och spermabanker i Kina i det senaste avsnittet av AnthroTalking.
  • ”Stängsel leder till fler tragedier” 2015-08-28 När stängslet som ska hindra migranter att ta sig in i Ungern står klart i nästa vecka kommer färdvägarna till norra och västra Europa med största sannolikhet att förflyttas, bli farligare eller gå via Ungerns grannländer, säger Ruben Andersson till SVT.
  • Hege Høyer Leivestad diskuterade camping i norsk radio 2015-08-10 Det är inte bara i Sverige som intresset för camping ökar. I NRK:s samhällsprogram Ekko pratade Hege Høyer Leivestad, doktorand vid Socialantropologiska institutionen, om camping och varför campingplatsen lockar allt fler.
  • Synen på pengar har förändrats i Sverige 2015-07-06 Svenskarnas attityd till pengar och finansiella företag har förändrats visar en stor kartläggning som genomförts av varumärkes- och anseendeforskaren Tony Apéria vid Stockholm Business School.
  • Jalal Nouri får Högskoleföreningens pris för mest framstående vetenskapliga prestation 2015-07-03 Högskoleföreningen i Stockholm har utsett Jalal Nouris avhandling: Orchestring scaffolded outdoor mobile learning activities, som mest framstående inom den Samhällsvetenskapliga fakulteten.
  • Hur kan EU lösa flyktingkatastrofen på Medelhavet? 2015-07-02 EU:s hantering av den humanitära katastrofen på Medelhavet har fått många att reagera. Ruben Andersson, Shahram Khosravi och Peo Hansen diskuterar flyktingkatastroferna, Europas stängda gränser och vilka politiska förändringar som krävs i det senaste avsnittet av AnthroTalking.
  • Praktisk projektledning - Sveriges populäraste kurs 2015-07-01 Antalet sökande till Institutionen för data- och systemvetenskaps (DSV) kurs Praktisk projektledning 7,5 hp fortsätter att öka. Under 2015 har över 10 000 personer sökt den populära kursen.
  • Beppe Karlsson invald i Kungl. Vitterhetsakademien 2015-06-26 Kungl. Vitterhetsakademien beslöt vid sitt plenarsammanträde den 2 juni att välja in Beppe Karlsson, professor i socialantropologi, som arbetande ledamot i den historisk-antikvariska klassen.
  • Sirkku Männikkö Barbutiu utses till Årets lärare 2015 2015-06-24 Sirkku Männikkö Barbutiu vid Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) får priset Årets lärare 2015 för sina framstående och uppskattade pedagogiska insatser.
  • Mark Graham om materialitet inom queerteorin 2015-06-18 Mark Graham diskuterar i senaste avsnittet av AnthroTalking materialitet och queerteori utifrån sin senaste bok ”Anthropological Explorations in Queer Theory”. Hör honom tala om sambandet mellan queerness och dofter och hur man kan prata om queerfrågor i vardagen.
  • Ändrade villkor för svensk demokrati? 2015-06-15 Vilka har den egentliga makten över svensk politik? Är den växande skaran av PR-konsulter ett hot mot demokratin? Vad betyder det att många som idag påverkar politiken inte är folkvalda? Professor Christina Garsten kommer att diskutera detta och mycket mer på ett flertal seminarier under Almedalsveckan.
  • Sov dig till framgång 2015-06-15 Att sova ordentligt, och därmed se piggare ut, kan gynna dig både privat och i arbetslivet. Det visar en ny avhandling i psykologi vid Stockholms universitet.
  • Gudrun Dahl om boskapsskötare i Kenya och moraliska slagord 2015-06-04 Gudrun Dahl, professor vid Socialantropologiska institutionen, berättar i senaste avsnittet av AnthroTalking om sin forskning om bland annat boskapsskötande pastoralister i nordöstra Afrika och nyckelbegrepp inom utvecklingsdiskursen.
  • Vanligt ge specialpedagogiskt stöd utanför ordinarie lektioner 2015-06-01 Specialpedagogiskt stöd till gymnasieelever ges främst utanför ordinarie undervisning. Nära hälften av skolorna tillämpar nivågruppering av eleverna. Och fristående skolor har betydligt färre specialpedagoger och speciallärare än kommunala skolor. Det är tre viktiga resultat i Joacim Rambergs avhandling som undersöker det specialpedagogiska stödet i Sveriges alla gymnasieskolor.
  • Dolda makthavare som utmanar demokratin 2015-05-29 Ingen har valt dem och väljarna kan inte utkräva dem på ansvar. Socialantropologen Christina Garsten har medverkat i en studie av en dold grupp makthavare – de policyprofessionella.
  • Vad är fackligt kapital? 2015-05-26 I senaste numret av tidskriften Nio–Fem intervjuas Raoul Galli, forskare vid Socialantropologiska institutionen, om hur man vinner erkännande inom den fackliga världen.
  • Vi har svårt att förstå världskartans kant 2015-05-21 Var dyker flygplanet upp igen? En ny studie visar att vi har svårt att uppfatta hur kanterna av en världskarta hänger samman. Både vuxna och barn har stora problem att korrekt ange var ett flygplan som passerar världskartans kant kommer tillbaka till kartan.
  • Frida Hastrup om norska äpplen och förädling av råvaror 2015-05-20 I det senaste avsnittet av AnthroTalking intervjuas Frida Hastrup, lektor vid Saxo-Instituttet, Københavns Universitet. Hör Frida Hastrup bland annat berätta om sitt forskningsprojekt som undersöker tillvägagångssätten vid bärplockning och kommersiell fruktodling i Skandinavien.
  • Djursholm skapar Sveriges beslutsfattande elit 2015-05-19 I dagarna kommer Mikael Holmqvist, professor i företagsekonomi vid Stockholms universitet, ut med boken Djursholm Sveriges ledarsamhälle på Atlantis förlag. I flera tidigare forskningsprojekt har han använt sociologiska metoder för att studera hur makt och inflytande uttrycks. Det gör Mikael Holmqvist även denna gång när det är Djursholm han skärskådar i syfte att förstå den livsstil och kultur som skapar ledare i dagens svenska samhälle.
  • Vad innebär ”diagnos” i olika sociala och kulturella sammanhang? 2015-05-12 I Karin Normans och Annika Rabos artikel ”Sönderdela eller sammanfoga: en antropologisk syn på diagnoser” görs en antropologisk betraktelse över psykiatriska diagnoser med två empiriska exempel som bygger på etnografiskt material från studier i Kosovo och i Syrien.
  • Špela Drnovšek Zorko om minnen och berättelser om forna Jugoslavien 2015-05-11 I det senaste avsnittet av AnthroTalking intervjuas Špela Drnovšek Zorko, doktorand vid SOAS, om hur migranter från forna Jugoslavien boende i Storbritannien förmedlar minnen av Jugoslavien och hur dessa minnen och berättelser diskuteras mellan generationer.
  • Radio: Demografins demoner 2015-05-04 Om invandring, fertilitet och Europas demografiska kris.
  • Motstridiga bilder i synen på den professionella läraren 2015-04-30 Det som skolpolitiska texter definierar som en professionell lärare är inte vad lärare själva formulerar som professionalism. Tvärtom, policytexterna betonar det som lärare tycker motarbetar deras möjligheter att verka i enlighet med läraruppdraget. Det visar ny forskning från Stockholms universitet.
  • Kritik mot kampanjen ”Vem får synas i svensk reklam?” 2015-04-29 Raoul Galli, forskare vid Socialantropologiska institutionen, intervjuades i gårdagens Kulturnyheterna i SVT angående branschorganisationen Sveriges kommunikationsbyråers nya kampanj ”Vem får synas i svensk reklam?”
  • Vad ligger bakom camping-boomen? 2015-04-29 Magasinet Besöksliv intervjuar i senaste numret Hege Høyer Leivestad, doktorand vid Socialantropologiska institutionen, i ett längre reportage om hur svensk camping växer rekordartat.
  • Projektbidrag till Visuella Medier i Antropologi 2015-04-24 Socialantropologiska institutionen har fått bidragsmedel från Samhällsvetenskapliga fakultetens satsning Framtidens Lärande inom Samhällsvetenskap (FLS) för att stärka IKT-pedagogiska lösningar i undervisningen.
  • Utmärkelse för studie om migration och gränskontroller 2015-04-23 Ruben Andersson har fått ”BBC’s Thinking Allowed, in association with the British Sociological Association” årliga Ethnography Award för sin bok ”Illegality, Inc.: Clandestine Migration and the Business of Bordering Europe”.
  • Paul Boyce om queer-antropologi och samkönad sexualitet i Västbengalen 2015-04-22 Paul Boyce, School of Global Studies, University of Sussex, berättar i senaste avsnittet av AnthroTalking om sin forskning i Västbengalen i Indien där han studerar samkönad sexualitet och transsexuella upplevelser beträffande modernitet och social förändring.
  • Ny bok om integration av barn till invandrare från Turkiet i Stockholm 2015-04-20 En ny bok redigerad av Charles Westin publicerades nyligen: ”The Integration of Descendants of Migrants from Turkey in Stockholm. The TIES Study in Sweden”.
  • Vilka har makten över svensk politik? 2015-04-20 Skaran av makthavare som bedriver politik utan att vara folkvalda växer samtidigt som förtroendet för de demokratiska institutionerna sjunker. Detta stärker pengarnas inflytande över politiken och försvagar demokratin skriver professor Christina Garsten vid Socialantropologiska institutionen tillsammans med Bo Rothstein, professor i statsvetenskap, och Stefan Svallfors, professor i sociologi, på DN Debatt.
  • Hedersomnämnande för uppsats om högstadielärares förutsättningar 2015-04-17 Isabella Strömberg har av Stockholmia – forskning och förlag och Samfundet S:t Erik tilldelats 2015 års hedersomnämnande för masteruppsatsen ”Det krympande klassrummet – en studie av högstadielärares förutsättningar inom ett reformerat skolsystem”.
  • Thomas Fillitz gästar Socialantropologiska institutionen 2015-04-15 Med start måndag 20 april kommer Socialantropologiska institutionen att gästas av professor Thomas Fillitz, Department of Social and Cultural Anthropology, University of Vienna. Thomas Fillitz kommer dels leda masterkursen ”Approaches to the Contemporary Anthropology of Art”, dels ge seminariet ”Anthropology, Biennials, and the Concept of Global Art”.
  • Gadden uppmärksammar AnthroTalking 2015-04-09 I senaste numret av studenttidningen Gadden intervjuas Nora Schröter och Kinga Jankus, masterstudenter vid Socialantropologiska institutionen, om arbetet med den nya podcast-serien AnthroTalking.
  • Arkivens roll i dagens samhälle 2015-03-25 I de senaste avsnitten av vår podcast-serie intervjuas professor Carolyn Hamilton vid University of Cape Town och Michael Barrett, intendent vid Etnografiska museet i Stockholm. Hör dem berätta om deras respektive arbeten och frågor kring hur museer och antropologer kan arbeta tillsammans i framtiden.
  • Ny makthavarklass växer utanför partipolitiken 2015-03-18 Den politiska zonen av proffspolitiker och påtryckare är i ständig tillväxt. I boken ”Makt utan mandat: de policyprofessionella i svensk politik” undersöks innebörden av att allt fler av dem med inflytande över den politiska dagordningen är personer som är anställda istället för valda.
  • Om kampen mot ebola 2015-03-11 I det senaste avsnittet av AnthroTalking intervjuas Mats Utas som talar om antropologens roll i en pågående hälsokris och de kulturella effekterna av en globalt förmedlad epidemi. Hör honom berätta om allmänhetens syn på den smittsamma sjukdomen och mobiliseringen för att bekämpa den.
  • Okänd elit på väg att ta över i politiken 2015-03-09 Vad betyder det att så många som påverkar politiken är anställda i stället för valda? Forskningsprojektet ”Makt utan mandat: De policyprofessionella i svensk politik”, som leds av bland andra Christina Garsten vid Socialantropologiska institutionen, uppmärksammas nu i media.
  • Helkväll om avskaffandet av medborgarskap 2015-03-03 ”Noncitizen Dinner – En helkväll om avskaffandet av medborgarskap” är en av programpunkterna på Tempo Dokumentärfestival, som just nu pågår i Stockholm. Shahram Khosravi, forskare vid Socialantropologiska institutionen, är en av de inbjudna middagsgästerna.
  • Europa och gränsindustrin 2015-03-02 Är bevakningen vid Medelhavet nödvändig eller är den ett laboratorium för gränsprodukter som motverkar sitt eget syfte? I lördagens Konflikt i Sveriges Radio P1 medverkade Ruben Andersson, anknuten forskare vid Socialantropologiska institutionen, och diskuterade det som brukar kallas ”kampen mot den irreguljära migrationen”.
  • Risker och utmaningar för internationella styrkor i Mali 2015-02-25 I premiäravsnittet av podcasten AnthroTalking intervjuas Ruben Andersson, forskare vid LSE och Stockholms universitet, om sin forskning om de pågående internationella insatserna i Mali.
  • Bruk eller missbruk? Stora skillnader i hur alkohol- och narkotikakonsumtion uppfattas 2015-02-16 Vårdpersonal uppfattar alkohol- och narkotikakonsumtion olika beroende på vem du är som använder substanserna. Faktorer som social situation, ålder, familjesituation och i vissa fall kön påverkar personalens uppfattningar om hur allvarlig situationen är och hur den bör hanteras. Bedömningarna skiljer sig även mellan personal i socialtjänsten och landstinget.
  • Ny bok: Anthropology Now and Next: Essays in Honor of Ulf Hannerz 2015-01-21 Boken ”Anthropology Now and Next: Essays in Honor of Ulf Hannerz” publicerades nyligen av Berghahn Books. Boken är redigerad av professor Thomas Hylland Eriksen (Socialantropologiska institutionen, Universitetet i Oslo), professor Christina Garsten (Socialantropologiska institutionen, Stockholms universitet) och professor Shalini Randeria (Graduate Institute for International and Development Studies). Ulf Hannerz är professor emeritus, Socialantropologiska institutionen.
  • En kväll om migration 2015-01-19 Lördagen den 31 januari deltar Shahram Khosravi, forskare vid Socialantropologiska institutionen, i ett samtal om migration, som arrangeras av tidskriften Glänta.
  • Wallenberganslag till forskning om social mobilitet och elitrekrytering 2015-01-08 Professor Erik Olsson vid Socialantropologiska institutionen har beviljats bidrag från Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse för ett fyraårigt projekt: ”Pathways to Success: the upcoming elite among descendants of migrants in Sweden”.
  • ”Sverigedemokraterna misstolkar begreppet kultur” 2014-12-21 ”Att en representant för Sverigedemokraterna oemotsagt för fram en förlegad och felaktig uppfattning om kunskapen om människan är allvarligt. Sådana uttalanden sätter käppar i hjulet för en sakligt grundad politisk debatt”, skriver idag professor Christina Garsten och fil dr Erik Nilsson, Socialantropologiska institutionen, docent Sverker Finnström, Uppsala universitet och fil dr Tove Höjdestrand, Lunds universitet i en debattartikel på SVT Opinion. Artikeln är undertecknad av ett stort antal forskare. Dagens Arena har också publicerat artikeln.
  • Ny bok om finansmarknadens välgörare 2014-12-08 Vilka som äger aktier på världens finansmarknader har förändrats. Anette Nyqvist, forskare vid Socialantropologiska institutionen, har skrivit en bok om de nya ägarna: ombudskapitalisterna. De är organisationer som både vill tjäna pengar och göra skillnad.
  • Bengt G. Karlsson befordrad till professor 2014-12-03 Rektor har befordrat Bengt G. Karlsson till professor i socialantropologi. Bengt G. Karlssons forskning handlar främst om frågor rörande ursprungsfolk, naturresurser och etniska konflikter i Indien.
  • VR-anslag till forskning om niondeklassares skolprestationer 2014-11-26 Alireza Behtoui, docent vid Socialantropologiska institutionen, har fått forskningsbidrag från Vetenskapsrådet för att under tre år studera hur organisationer i civilsamhället kan påverka elevers prestationer i skolan.
  • Ulf Hannerz gav den årliga Eric Wolf-föreläsningen i Wien 2014-11-17 Professor emeritus Ulf Hannerz gav den nionde årliga Eric Wolf-föreläsningen i Wien i förra veckan. Föreläsningens titel var ”Writing Futures: An Anthropologist’s View of Global Scenarios”. I samband med föreläsningen intervjuades han också av dagstidningen Der Standard.
  • Detroit – en stad i förändring 2014-11-17 Simon Johansson, doktorand vid Socialantropologiska institutionen, befinner sig just nu på fältarbete i Detroit, USA. Hans avhandlingsarbete handlar om det framväxande fenomenet kring stadsodlingar. Nu delar Simon med sig av sina upplevelser från Detroit i den nya bloggen ”Anthronotes”.
  • Socialantropolog får pris för hållbart byggande 2014-11-13 Viktoria Walldin, socialantropolog och alumn vid Stockholms universitet, har fått pris för sitt positiva bidrag till hållbar stadsutveckling i Sverige.
  • Ny bok av Mark Graham 2014-11-13 "Anthropological Explorations in Queer Theory" publicerades nyligen av förlaget Ashgate. Boken är skriven av Mark Graham, docent vid Socialantropologiska institutionen. Utifrån den senaste antropologiska forskningen och klassiska teorier utforskar boken centrala frågor i samtida antropologi.
  • Statsvetare på väg till nästa toppmöte om klimatet 2014-11-07 Miljö och mänskliga rättigheter har länge engagerat henne. Vid årsskiftet börjar Karin Bäckstrand att arbeta på heltid som professor i samhällsvetenskaplig miljöforskning vid Stockholms universitet, efter att ha flyttat från Lund. Men innan dess ska hon resa till Peru på FN:s nästa klimattoppmöte.
  • På spaning efter framtidens medborgare i tre länder 2014-11-04 Annika Rabo, professor vid Socialantropologiska institutionen, leder det flervetenskapliga projektet ”Framtidens medborgare i pedagogiska texter och utbildningspolicy. Exempel från Libanon, Sverige och Turkiet”. Vid årets Resultatdialog, som arrangeras av Vetenskapsrådet, kommer Annika Rabo tillsammans med Rima Bahous och Mona Nabhani, båda från Lebanese American University, Beirut och som också deltar i projektet, att presentera sina resultat.
  • Ny bok: ”Antiziganism i statlig tjänst” 2014-11-03 Charles Westin, professor emeritus vid Socialantropologiska institutionen, är en av författarna till boken ”Antiziganism i statlig tjänst. Socialstyrelsens behandling av romer och resande under 1900-talet”. Boken är en granskning av Socialstyrelsens agerande och roll under 1900-talet och finns nu tillgänglig för fri nerladdning.
  • Katastrofer vi minns? 2014-09-30 Möt Susann Ullberg, socialantropolog, på Forskardagarna! Susann Ullberg studerar hur vi hanterar minnen och erfarenheter av naturkatastrofer. Torsdagen den 9 oktober kl. 9:00–9:45 i Hörsal 6 håller hon föredraget ”Katastrofer vi minns?”.
  • Hur hanterar vi minnena av en naturkatastrof? 2014-09-18 Susann Ullberg, forskare och lärare vid Socialantropologiska institutionen, gästade Vetenskapsradion Forum för att prata om hur vi hanterar erfarenheterna och minnena av naturkatastrofer. Susann disputerade 2013 på avhandlingen Watermarks: Urban Flooding and Memoryscape in Argentina.
  • Återvändandets komplexitet behandlas i senaste numret av Diaspora 2014-09-17 Professor Erik Olsson, Socialantropologiska institutionen, och Russell King, University of Sussex, är redaktörer för det senaste numret av Diaspora: A Journal of Transnational Studies. Numret tar upp vad som händer med människor i diasporan när de realiserar sina ”return projects”. Tidskriften är tillgänglig online för alla med ett universitetskort på Stockholms universitetsbibliotek.
  • Föreläsningar om arkitektur och samhällsbyggande 2014-09-16 Shahram Khosravi och Staffan Löfving, båda forskare vid Socialantropologiska institutionen, deltar under två onsdagskvällar i två publika samtal på Konstakademien kring konst, arkitektur och samhällsbyggande. Det första samtalet äger rum den 17 september, 18.00–19.30, och har rubriken ”Konstens objekt”.
  • Om kritiken mot kärnfamiljen 2014-09-08 Professor Annika Rabo vid Socialantropologiska institutionen gästade OBS Magasin i Sveriges Radio P1 den 3 september och pratade om kärnfamiljen. Med avstamp i Ruben Östlunds film Turist lyfts frågor om kritiken mot kärnfamiljen. Vem är det egentligen som kritiserar kärnfamiljen och varför?
  • Ny bok om Europas avancerade gränsindustri 2014-08-27 Ruben Andersson, forskare vid Socialantropologiska institutionen och London School of Economics, kom nyligen ut med Illegality, Inc., en bok om Europas kontraproduktiva gränskontroller. I en debattartikel i Dagens Nyheter redogör han för den omfattande ”gränsindustri” som styr vägen in i Europa.
  • Transnationalitet och den offentliga sfären 2014-08-22 I en antologi som nyligen publicerats samlas kapitel om transnationalitet och den offentliga sfären. Boken, med titeln ”Transnationalität und Öffentlichkeit. Interdisziplinäre Perspektiven”, har redigerats av Asta Vonderau, postdoktor vid Socialantropologiska institutionen, och Caroline Schmitt vid Johannes Gutenberg-Universität Mainz.
  • Hege Høyer Leivestad pratade om camping i P3 2014-08-18 Söndagen den 17 augusti var Hege Høyer Leivestad, doktorand vid Socialantropologiska institutionen, gäst i Morgonpasset i Sveriges Radio P3 för att berätta om sin forskning om camping.
  • Ruben Andersson tilldelas 2014 Maria Baganha Dissertation Award 2014-08-11 Ruben Andersson, anknuten forskare vid Socialantropologiska institutionen och postdoktoral forskare vid The London School of Economics and Political Science har tilldelats 2014 IMISCOE - Maria Ioannis Baganha Disputation Award.
  • Ny bok om forskning kring massivt politiskt våld 2014-06-23 Ivana Maček, forskare vid Socialantropologiska institutionen, är redaktör för den nya boken ”Engaging Violence Trauma, memory and representation” som undersöker hur forskare, studenter och yrkesverksamma som arbetar med och är engagerade i våld handskas med de oundvikliga känslomässiga påfrestningar och trauman som de upplever. I en intervju berättar Ivana om boken och om vad som händer med forskare som tar del av vittnesmål från personer som utsatts för massivt politiskt våld.
  • Vad håller ihop Sverige? 2014-06-23 Kollektiva traditioner har ersatts av individuella livsstilar och den tid är avlägsen då ”svenskhet” gick att knyta till gemensamt delade erfarenheter. Tisdagen den 1 juli medverkar Bengt G. Karlsson, forskare vid Socialantropologiska institutionen, i ett seminarium under Almedalsveckan med rubriken Social hållbarhet - vad håller ihop Sverige?
  • Högskoleföreningens pris till Susann Ullberg 2014-06-23 Högskoleföreningen pris för bästa avhandling 2013 inom Samhällsvetenskapliga fakulteten har tilldelats Susann Ullberg, Socialantropologiska institutionen, för hennes avhandling ”Watermarks: Urban flooding and Memoryscape in Argentina”.
  • Hur kan forskning bidra till framtidens migrationspolitik? 2014-06-09 Den 5 juni lanserades Delegationen för migrationsstudier (Delmi) på Rosenbad. Shahram Khosravi, forskare vid Socialantropologiska institutionen, var på plats för att diskutera hur forskning kan bidra till framtidens migrationspolitik.
  • Simon Johansson pratade stadsodling och Detroit i P3 2014-05-30 Simon Johansson var igår gäst i Morgonpasset i Sveriges Radio P3 för att berätta om sin resa till Detroit och sitt avhandlingsprojekt som handlar om det framväxande fenomenet kring stadsodlingar. Detroit räknas idag som världens största stad för stadsodlingar.
  • Ny bok av Asta Vonderau 2014-05-20 Formationen des Politischen. Anthropologie politischer Felder heter en ny bok som nyligen publicerats. Den är redigerad av Asta Vonderau, postdoktor vid Socialantropologiska institutionen, tillsammans med Jens Adam, Institut für Europäische Ethnologie, Humboldt-Universität.
  • Samtal om migration, förvar och deportationer på Kulturhuset 2014-05-13 Ikväll (13 maj) medverkar Shahram Khosravi, forskare vid Socialantropologiska institutionen, i det sista samtalet i Fristad Stockholms serie om migration. Samtalet som äger rum på Kulturhuset, kl. 18.00–19.30 har rubriken ”Förvar och deportationer”.
  • Utbildningsprojekt lyfts fram i libanesisk tidning 2014-04-29 I en artikel i L'Orient le Jour – Libanons största franskspråkiga tidning – uppmärksammas forskningsprojektet ”Framtidens medborgare i pedagogiska texter och utbildningspolicy. Exempel från Libanon, Sverige och Turkiet” som leds av professor Annika Rabo vid Socialantropologiska institutionen.
  • Stockholmiapriset för uppsats om ungdomsorganisation i Husby 2014-04-24 Daniela Lazoroska har av Samfundet S:t Erik tilldelats 2014 års pris för bästa uppsats om Stockholmsförhållanden. Danielas masteruppsats, som hon lade fram förra våren vid Socialantropologiska institutionen, handlar om en ungdomsorganisation i Husby och dess svar på politikernas planer på det så kallade Järvalyftet.
  • Större lyhördhet för forskning ger effektivare rekryteringar 2014-04-23 Att anställa den bästa personen för jobbet är viktigt för organisationer som vill vara konkurrenskraftiga. Forskningen har presenterat effektiva riktlinjer för detta, men i praktiken är det få rekryterare som utnyttjar den kunskap som forskningen har tagit fram. En ny avhandling i psykologi från Stockholms universitet ger riktlinjer för att minska glappet mellan teori och praktik.
  • Samtal i P1 om tankesmedjor 2014-04-16 Professor Christina Garsten vid Socialantropologiska institutionen medverkade i onsdagens OBS Magasin i Sveriges Radio P1 i ett samtal om det ökande antalet tankesmedjor och deras betydelse för politiken och demokratin.
  • Sandra Wallman utsedd till hedersdoktor 2014-04-15 Stockholms universitet har utsett årets hedersdoktorer som på ett utmärkande sätt bidragit till universitetets verksamhet inom forskning och utbildning. På det samhällsvetenskapliga området utses bland andra Sandra Wallman, ledande socialantropolog och professor emeritus vid University College London.
  • Raoul Galli medverkar i artikel om kreativ företagskultur 2014-04-09 Raoul Galli, forskare vid Socialantropologiska institutionen, intervjuas om företagskultur i senaste numret av Resumé.
  • Anslag till fortsatt samverkan kring världslitteraturstudier 2014-04-03 Sedan våren 2012 har institutionerna för socialantropologi och engelska haft en rad samarbeten kring det övergripande temat ”världslitteratur”. Nu ges samarbetet ytterligare en skjuts tack vare en beviljad ansökan om medel för planering av fakultetsöverskridande forskningsinitiativ.
  • Vardagsprat om konspirationer i Syrien 2014-03-25 I ett nyligen publicerat kapitel skriver Annika Rabo, forskare vid Socialantropologiska institutionen, om hur människor pratar om och reflekterar över ondskefulla komplotter och konspirationer iscensatta av mäktiga andra i dagens Syrien. Kapitlet ingår i boken Conspiracy Theories in the United States and the Middle East. A Comparative Approach.
  • Fri migration 2014-03-24 En värld utan gränser – är det en orealistisk utopi, ett privilegium för de redan välbeställda eller en självklarhet som vi är på väg mot? I lördagens Konflikt i Sveriges Radio P1 medverkade Shahram Khosravi, forskare vid Socialantropologiska institutionen, i en diskussion på temat fri migration.
  • Statistics 2013 explained 2014-03-18 The Department of Statistics at Stockholm University and more than 1,400 other organizations in 111 countries are combining efforts in 2013 to promote the International Year of Statistics (Statistics2013), a worldwide initiative that will highlight the contributions of the statistics field to finding solutions to global challenges.
  • Vad hände med REVA? 2014-03-14 Imorgon lördag 15 mars kl. 12.00 medverkar Shahram Khosravi, forskare vid Socialantropologiska institutionen, i ett samtal om REVA och förra årets debatt. Samtalet äger rum på Kägelbanan, Södra Teatern i Stockholm.
  • Svenska ungdomar dricker mindre alkohol 2014-02-18 Alkoholkonsumtionen för svenska ungdomar går ner. Ungdomar i årskurs nio drack hälften så mycket alkohol 2012 som 2000. Utvecklingen är likartad för flickor och pojkar.
  • Slöjans laddning i europeisk miljö 2014-02-13 Det har gått tio år sedan Frankrike förbjöd religiösa symboler i skolan. Men vad har Frankrikes lagar för betydelse för övriga Europa? I Människor och tro intervjuas Annika Rabo, professor vid Socialantropologiska institutionen, om debatten kring den muslimska slöjan.
  • Moderniteter i rörelse 2014-02-04 Vad är autentiskt och vad är på gång för unga storstadsbor i en globaliserad värld? Under tre kvällar på Etnografiska museet sammanförs konstnärer, forskare och andra aktuella personer kring centrala teman i utställningen Fetish Modernity som visas fram till 30 mars 2014. Onsdagen den 5 februari berättar Gudrun Dahl, professor vid Socialantropologiska institutionen och Örjan Bartholdson, SLU, om boken Modernities on the Move.
  • Simon Johansson gästade Morgonpasset i P3 2014-01-27 Dagens avsnitt av Morgonpasset handlade om vetenskap! Simon Johansson, doktorand vid Socialantropologiska institutionen, var inbjuden för att tala om ämnet antropologi.
  • Invandrades barn lika väl integrerade som infödda 2014-01-24 Barn till invandrare är sämre utbildade och får sämre jobb än majoritetsbefolkningens barn. Den bilden får man lätt av övergripande statistik. Men om statistiken bryts ner blir bilden annorlunda, visar Alireza Behtoui, docent och forskare vid Socialantropologiska institutionen och vid forskningsinstitutet REMESO, Linköpings universitet.
  • Ulf Hannerz intervjuas av Dominic Boyer 2014-01-17 I det senaste numret av Public Culture (vol 26, nr 1, 2014) intervjuas Ulf Hannerz, professor emeritus i socialantropologi, av Dominic Boyer professor i antropologi, Rice University.
  • Skolan behöver lägga större vikt vid läxornas kvalitet 2013-12-20 Det behövs forskning om läxors kvalitet och innehåll och hur de följs upp av lärare, visar en ny avhandling i didaktik.
  • Etnografiska perspektiv på gränskontroller 2013-12-17 Den nyligen avslutade internationella workshopen ”Ethnographies of border controls” som organiserades av Ruben Andersson och Shahram Khosravi, Socialantropologiska institutionen, reflekterade över samtida gränskontroller och hur man kan närma sig dessa etnografiskt. I ett inlägg på Border Criminologies-bloggen skriver Ruben Andersson om workshopen.
  • Ny bok för världens beslutsfattare 2013-11-19 Statistiska institutionens prefekt, professor Gebrenegus Ghilagaber är medredaktör till den nyligen släppta boken ”Advanced Techniques for Modelling Maternal and Child Health in Africa”. - Jag hoppas att forskare och beslutfattare och alla som sysslar med statistiska metoder, surveyundersökningar, folkhälsa, hälsoekonomi kommer att ha stor användning av boken, säger Ghilagaber.
  • VR-anslag tilldelas tre forskare vid institutionen 2013-11-04 Vetenskapsrådet beslutade förra veckan vilka projekt som tilldelats medel inom humaniora och samhällsvetenskap. Tre forskare knutna till Socialantropologiska instituten beviljades projektbidrag: Christina Garsten, Anette Nyqvist och Renita Thedvall.
  • Slöjan - frihet eller förtryck? 2013-10-31 I torsdagens Människor och tro i Sveriges Radio P1 medverkade Annika Rabo, professor vid Socialantropologiska institutionen i ett direktsänt telefonväkteri. Bör vi värna kvinnans rätt att välja eller är slöjan ett uttryck för kvinnoförtryck som bör bekämpas, var en frågorna som diskuterades. Efter programmet chattade Annika Rabo med lyssnarna om förbud och påbud av slöjan.
  • The Japanese House 2013-10-28 Dr Inge Daniels, University of Oxford, var gästforskare på Socialantropologiska institutionen nyligen. Som ett led i institutionens forskning om och undervisning i visuell antropologin producerade vi en kort film med Inge där hon diskuterar japansk materiell kultur.
  • Rebecca Empson om tiden som gästforskare på institutionen 2013-10-25 Rebecca Empson, Department of Anthropology, University College London, har varit gästforskare på Socialantropologiska institutionen under hösten. Rebecca Empson forskar i inre och östra Asien och har gjort längre fältarbete bland boskapsskötare längs gränsen mellan Mongoliet och Ryssland.
  • Shahram Khosravi gästar Helsingfors Bokmässa 2013-10-25 Igår inleddes Helsingfors Bokmässa. Bland bokmässans internationella författargäster finns Shahram Khosravi, docent vid Socialantropologiska institutionen.
  • EU:s recept är mer av samma misstag 2013-10-25 Ruben Andersson, postdoktor vid Socialantropologiska institutionen, skriver på SvD:s Brännpunkt om de ”lösningar” som nu diskuteras när EU samlas för att tala om flyktingkatastrofen utanför Lampedusa. Men mer övervakning och så kallat samarbete med afrikanska stater, det vill säga mer av samma åtgärder som redan införts, kommer att misslyckas, menar Ruben Andersson.
  • Människohandelns många ansikten 2013-10-21 Välkomna till ett samtal mellan forskare och allmänhet i samband med pjäsen "Dream business" på Orionteaterns Lilla scen. Onsdagen den 23 oktober är rubriken för samtalet Hierarkier och utsatthet i ett nytt Europa. Medverkar gör bland andra Shahram Khosravi, docent vid Socialantropologiska institutionen.
  • Dagens fritidskläder och den traditionella campingstilen 2013-10-17 I veckans avsnitt av SVT:s von Svenssons kläder berättar Hege Høyer Leivestad, doktorand vid Socialantropologiska institutionen, varför vi väljer att campa och hur den svenska camparens klädstil har förändrats.
  • Ny bok om påtvingad migration 2013-10-10 "People on the Move. Experiences of Forced Migration" av Charles Westin och Sadia Hassanen (red.) behandlar olika frågor kring påtvingad migration från utvecklingsländer till både grannländer och övriga delar av världen. Charles Westin är professor emeritus i internationell migration och etniska relationer vid Socialantropologiska institutionen och Sadia Hassanen, fil dr, är forskare knuten till Socialantropologiska institutionen.
  • Ett fönster till Iran 2013-10-09 I samband med visningen av två iranska dokumentärfilmer på Kulturhuset den 17 oktober leder Shahram Khosravi, docent vid Socialantropologiska institutionen, ett samtal om de ungas livssituation i dagens urbana Iran.
  • Mat och träning har blivit laddat 2013-10-08 – Med välfärdsmänniskans enorma tillgångar till mat har hälsa blivit ett intresse och kroppen ett projekt. När vår hälsa är vårt eget ansvar, och då vi ständigt matas med information om hur den ska optimeras, har mat och träning blivit laddat. Kroppen blir ett orosmoment, säger Mia Forrest i en artikel nyligen publicerad i Dagens Nyheter.
  • Invandrarbarns prestationer i utbildning och på arbetsmarknaden diskuteras i ny artikel 2013-10-04 I en ny artikel som publiceras i Journal of Ethnic and Migration Studies menar docent Alireza Behtoui och professor Erik Olsson, Socialantropologiska institutionen, att det är svårare för barn till invandrare, jämfört med ungdomar som har infödda föräldrar, att uppnå en social status som motsvarar deras kompetens och kvalifikationer.
  • Sanjay Kak besöker Stockholms universitet 2013-10-03 Sanjay Kak, dokumentärfilmare från Indien, besöker universitetet den 11 och 14 oktober.
  • Forskare möttes för samtal om Afghanistan och migration 2013-09-25 I lördags avslutades konferensen Migration and displacement in and from Afghanistan som organiserades av Shahram Khosravi vid Socialantropologiska institutionen. Konferensen förde samman forskare med intresse för Afghanistan och dess diaspora. Medverkade gjorde bland andra Mahmoud Keshavarz från Asylgruppen i Malmö som också intervjuades av SR Internationals sändning på persiska.
  • Kvinnor tar makten över sitt huvud 2013-09-24 Annika Rabo, professor vid Socialantropologiska institutionen, skriver i Svenska Dagsbladets understreckare (2013-09-24) om kampen om muslimska kvinnors klädsel. I hundra år har en strid mellan traditionalister och modernister förts på muslimska kvinnors kroppar och huvuden. De förra har slagits för obligatorisk slöja, de senare för slöjförbud. Men vad säger kvinnorna själva?
  • Nätverk för diasporaforskning träffas i Tyskland 2013-09-23 Socialantropologiska institutionen vid Stockholms universitet är en av partnerinstitutionerna i CoHaB, ett Marie Curie-finansierat nätverk för unga forskare med forskningsfokus på diasporan – om hur individer formerar gemenskap i den så kallade förskingringen. I söndags startade en internationell konferens i Tyskland som nätverket anordnar.
  • Välkommen till höstens CEIFO-seminarier om Transnationell Migration! 2013-09-13
  • Janette Hentati om Marseille 2013-09-06 Janette Hentati berättar i Sveriges Radios OBS om ett nytt museum i Marseille som väcker förhoppningar om ett regionalt centrum för kulturutbyte.
  • Kapitel om Sveriges pensionssystem recenseras i ansedd tidskrift 2013-08-30 Kapitelet "Sweden's National Pension System as a Political Technology" av Anette Nyqvist recenseras i det senaste numret av Journal of the Royal Anthropological Institute.
  • Minoritet ett ödesdigert begrepp 2013-08-28 Utvecklingen i Syrien sedan 2011 visar att majoritets- och minoritetsklassificeringar inte bara är paradoxala utan också djupt tragiska. Det skriver Annika Rabo, professor vid Socialantropologiska institutionen, i Svenska Dagbladets understreckare den 27 augusti. I sin essä skriver hon om boken ”The emergence of minorities in the Middle East” som undersöker hur uppdelningen skapades efter Osmanska rikets fall.
  • Handelsidkare flyr striderna i Aleppo 2013-07-03 Kriget i Syrien har slagit sönder näringslivet i Aleppo och många av stadens handelsmän har lämnat landet. Några försöker fortsätta bedriva handel i grannländerna och lära sig att leva utan det självförtroende och de relationer och nätverk som affärskulturen i Aleppo vilade på. Annika Rabo, professor i socialantropologi med mångårig erfarenhet av forskning om Syrien, uttalade sig nyligen i media om handelsmännens situation. Hennes bok, A shop of One´s Own Independence and Reputation among Traders in Aleppo, finns nu att ladda ner i fulltext.
  • Senaste numret av JBA ute nu 2013-06-20 Ett nytt nummer av tidskriften Journal of Business Anthropology publicerades nyligen (Vol 2, nr 1). Professor Christina Garsten vid Socialantropologiska institutionen är dess redaktör tillsammans med professor Brian Moeran vid Copenhagen Business School.
  • Gemenskapen i jaktlaget lockar allt fler 2013-06-17 Intresset för jakt ökar i Sverige, särskilt bland storstadsborna. I en artikel i Dagens Nyheter förklarar Anette Nyqvist, forskare vid socialantropologiska institutionen, varför allt fler tar jägarexamen och ägnar sig åt jakt som hobby.
  • Avslutning för sistaårsstudenterna! 2013-06-10 Fredagen den 7 juni lämnade sistaårsstudenterna in sina avslutande uppsatser efter tre års studier i socialantropologi. Det firades med mingel på institutionen.
  • Slutet sällskap med dold agenda 2013-06-03 Nästa helg träffas några av världens mäktigaste företagsledare och politiker på årets Bilderbergmöte. Bilderberg-gruppen består av profiler från näringsliv och politik som träffas under informella former i så kallade off-the-record-samtal. I en intervju i Svenska Dagbladet berättar Christina Garsten, professor i socialantropologi vid Stockholms universitet, om hur gruppen och andra liknande privata organisationer påverkar demokratiska organ.
  • Rodney Edvinsson en av årets Pro Futura-forskare 2013-05-31 Den 30 maj offentliggjorde Riksbankens jubileumsfond vilka personer som utsetts till det prestigefyllda forskningsprogrammet Pro Futura. Av 22 nominerade forskare valdes fyra ut. En av de utvalda är Rodney Edvinsson på Ekonomisk-historiska institutionen.
  • Minnen av en katastrof 2013-05-21 Hur blir en katastrof ihågkommen i ett samhälle, vad berättar minnena och vilka effekter får de? Detta undersöker Susann Ullberg i avhandlingen Watermarks: Urban Flooding and Memoryscape in Argentina.
  • Ny bok analyserar etnografiskt fältarbete i komplexa organisationer 2013-05-20 Organisational Anthropology är en banbrytande analys av att göra etnografiskt fältarbete i olika typer av komplexa organisationer.
  • Thomas Faist om transnationalitet och migranters sociala ställning 2013-02-21 Thomas Faist, professor i Transnational, Development and Migration Studies, Faculty of Sociology, University of Bielefeld, besökte socialantropologiska institutionen tidigare i år. Han gav föreläsning “Social Inequalities: What Role for Transnationality?” som en del av seminarieserien Transnationell migration.
  • Ny publikation: Modernities on the Move 2013-02-11 Modernities on the Move av Gudrun Dahl, Örjan Bartholdson, Paolo Favero och Shahram Khosravi är en ny publikation i Acta Universitatis Stockholmiensis serien Stockholm Studies in Social Anthropology N.S. Boken utgår från tre studier av ungdomar och unga vuxna i Teheran, Delhi och Salvador.
  • Ökad hälsoklyfta mellan hög- och lågutbildade 2013-02-08 Professor Denny Vågerö vid CHESS – Centrum för forskning om ojämlikhet i hälsa vid Stockholms universitet är en av forskarna bakom en studie som visar att hög utbildning går hand i hand med bättre hälsa och längre livslängd, medan lågutbildade har sämre hälsa och kortare liv.
  • Föreläsning om hur transnationalitet påverkar migranters sociala position 2013-01-21 Tisdagen den 22 januari återupptas seminarieserien Transnationell migration med en öppen föreläsning av Thomas Faist, Professor of Transnational, Development and Migration Studies, Faculty of Sociology, University of Bielefeld. Titeln på hans föreläsning är ”Social Inequalities: What Role for Transnationality?”.
  • Ulrik Jennische rapporterar från fältet 2012-11-27 Ulrik Jennische, doktorand i socialantropologi vid Stockholms universitet, är just nu på fältarbete i staden Tamale i norra Ghana. I sin nya blogg rapporterar han från Tamale, en stad i förändring.