Karin, Skolinspektionen. Foto: Privat
Karin, Skolinspektionen. Foto: Privat

Vad gör du nu?

Jag är utredare på Skolinspektionen. Vi har som uppgift att kvalitetsgranska skolan, och skickar varje år ut en enkät till ett urval av elever, lärare och huvudmän. Jag analyserar resultatet av den här enkäten, och mitt fokus är nyanlända elever. 

Hur kom du dit du är nu?

Jag hade praktik på Skolinspektionen direkt efter mina studier. Det är en speciell termin på avancerad nivå för de som har gått utredningssociologiprogrammet, och där ingår 15 poäng praktik. Sedan sökte jag jobb här och fick det.  

Vad har du för tips till våra nuvarande studenter?

Ge aldrig upp. När man läser statistik känner man sig kass hela tiden, men det gör alla så det är bara att fortsätta ändå. 

Kontakter är viktiga, även på institutionen. Jag har fortfarande nytta av att jag pratade mycket med mina lärare. Och sen är det bra att bli medlem på olika forum, framförallt Linkedin. Våga prata med äldre studenter – gå till exempel med i Statistiska ämnesrådet (SÄR) eller Samhällsvetenskapliga föreningen.

Sök aktivt olika typer av tjänster, och var inte rädd för att söka tjänster även om det ser ut som att man inte kan allt – man lär sig det sen på arbetsplatsen. Var lite modig. 

Karin har läst Kandidatprogrammet i sociologisk samhällsanalys, och har tagit 60 högskolepoäng i statistik.