Välj mellan att läsa statistik som breddningsämne, eller specialisera dig på det. Foto: Creative commons
Välj mellan att läsa statistik som breddningsämne och att specialisera dig på det. Foto: Creative commons
 

1. Perfekt breddningsämne

Statistikämnet är perfekt som breddningsämne – du kan kombinera det med i stort sett alla andra universitetsämnen. Psykologi, medicin, nationalekonomi och sociologi är exempel på ämnen där man använder mycket statistik. När du läser statistik lär du dig att samla in data, göra enkäter och analysera resultat och det kan du sedan applicera på andra ämnen. Brinner du för något helt annat ämne än statistik kan statistiken helt enkelt göra dig bättre på det.  Fastnar du för statistiken kan du göra tvärtom: välja att ha tyngdpunkten där och komplettera med något annat ämne.

2. Lätt att få jobb

Som statistiker har du en god arbetsmarknad att se fram emot redan som nyexaminerad. Statistikers kompetens efterfrågas dessutom inom fler och fler branscher, enligt SACO:s senaste rapport Framtidsutsikter. Den digitala utvecklingen och det faktum att matematiska modeller blir allt mer komplexa bidrar även det till en ökad efterfrågan på kompetens, enligt samma rapport.

3. Jobba utomlands

Om du är sugen på att jobba utomlands är statistiker ett bra yrkesval. Arbetsmarknaden är internationell och statistikyrket är sig likt över världen. 

4. Bra arbetsvillkor

Statistiker är ett bra jobb om man ser till faktorer som lön, variation i arbetsuppgifter och möjligheter att utvecklas på jobbet. Man har i stor utsträckning rätt att fatta sina egna beslut som statistiker.

Värt att nämna är också att statistiker hamnar högst upp på listan över bästa jobb av den amerikanska jobbsajten Careercast.com, och U.S. News & World Report’s annual jobs ranking list.

5. Statistik påverkar oss

Statistik är mer än bara siffror, det påverkar vår syn på oss själva. Hur landet vi bor i ”står sig” mot andra länder ur olika aspekter påverkar hur vi ser på oss själva. Ett exempel på det är Pisa-undersökningen som undersöker femtonåringars kunskaper i framförallt naturvetenskap, matematik och läsförståelse. När Sverige rasade i den senaste Pisa-undersökningen väckte det starka reaktioner – och den som haft en syn på att Sverige är bäst i det här avseendet fick kanske omvärdera den. BNP är ett annat exempel på en undersökning där vi kan ser vart vi är i förhållande i andra, vilket också påverkar vår syn på oss själva.

Statistik påverkar även vår livsstil. Att rökning är farligt, det vet vi. Men hur vet vi det? Det är en stor mängd av olika statistiska studier som har visat det. 

6. Se igenom "falsk" statistik

Att läsa kurser i statistik gör dig mer allmänbildad och källkritisk. Det kommer hela tiden nya undersökningar med olika rön om det mesta. Vi har nytta av att kunna granska dem och ta till oss av det som faktiskt har täckning – och avfärda det som inte har det.

Ett exempel är när frågan ifall Zlatan Ibrahimovic verkligen är bra för landslaget kom upp för ett par år sedan. Olika sportsajter presenterade siffror som man sa visade att Sveriges landslag presterar bättre när Zlatan inte är med.

Men - om man istället analyserar de här siffrorna som statistiska data går det inte att säga något säkert om ifall landslaget presterar sämre med Zlatan. Det beror på att det är ett för litet urval matcher att räkna på.

Att kunna statistik innebär att du själv kritiskt kan granska den här typen av påståenden.

Dan Hedlin
Leila Zoubir