Samhällsvetenskapliga fakulteten

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Samhällsvetenskapliga fakulteten
Aryo

Centrum för forskning om diplomatins historia

Den 18 maj sker den formella invigningen av Hans Blix centrum för de internationella relationernas historia. Men centret har redan etablerat sig som en plattform för forskning inom området.

Gustaf III

Av Gustavs hand: Digitalisering, digital berikning och förmedling av Gustav III:s arkiv

Ett webbinarium arrangerat av DHV-hubben vid Stockholms universitet. Genom testamentariska föreskrifter inlemmades Gustav III:s privata arkiv, med hans korrespondens och arbeten inom en rad olika ämnen, i Uppsala universitetsbiblioteks samlingar efter hans död 1792. Vid webbinariet presenteras ett aktuellt infrastrukturprojekt kopplat till denna unika samling.

Mentor

Nu öppnar anmälan till Mentorsprogrammet 2022

Hösten 2022 startar Mentorsprogrammet på nytt. Satsningen vid Humanvetenskapliga området sammanför juniora forskare med mentorer. Ansökan står öppen till 15 juni.

Julia

Prisad avhandling i kriminologi

Julia Sandahl disputerade vid Kriminologiska institutionen 2021 med sin avhandling Juvenile Crime in Context. The Significance of School Affiliation. Avhandlingen har nu tilldelats Högskoleföreningens pris till framstående avhandlingar. 

Förskolesummit

Förskolesummit möjliggör meningsskapande möten mellan forskare och praktiker

Förskolesummit är en återkommande konferens som arrangeras av Stockholm stad i samarbete med Stockholms universitet. Konferensen som ges den 15 juni via Zoom modereras av Susanne Kjällander vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen tillsammans med Fredrik Lindström, författare och föreläsare.

NY

Har vi förtroende för globala institutioner?

Under sex år har forskare genomfört den mest omfattande studien hittills av globala institutioners legitimitet. Fokus har varit på att undersöka hur medborgares förtroende för dessa institutioner ser ut, och som första studie någonsin har de undersökt skillnaderna mellan medborgares och eliters syn på internationellt samarbete.

Handleda

BASEs mentorskapsprogram

BASEs mentorsprogram vänder sig till dig med forskningserfarenhet som vill handleda en- eller flera elever under höstens gymnasiearbete. Alla forskare som arbetar inom samhälls- och ekonomirelaterade fält är välkomna, oberoende nivå och inriktning. BASE är en ideell, ideologiskt obunden med vision om att främja forskning och engagemang inom samhällsrelaterade ämnen.

I

Med anledning av invasionen i Ukraina

Mot bakgrund av den pågående invasionen i Ukraina vill Stockholms universitet visa sitt stöd för studenter och anställda som kan komma att drabbas och universitetet följer händelseutvecklingen noggrant.

Sök utbildning
Kommande disputationer
Disputationsanmälan