Här medverkar vi

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Statistiska Institutionen
  4. Samverkan - old
  5. Här medverkar vi

Att ha koll på statistik: Tre tips från professorn!

I ett inslag om statistik på SVT medverkar professor Dan Hedlin, och ger råd till tittarna om hur man kan förhålla sig till statistik som presenteras i nyhetsmedier.

Gästföreläsning för studenter på KTH

I ett samarbete mellan Statistiska institutionen vid Stockholms universitet och Skolan för teknikvetenskap (SCI) vid KTH, har professor Mattias Villani gästföreläst på kursen Regressionsanalys, vid SCI.

En obesvarad kärlek till statistik?

Ett fördjupat samtal mellan professor Dan Hedlin och Kristoffer Örstadius, granskande reproter på DN, om journalistikens relation till statistik.

Tema Framtid på Statistikfrämjandets årsmöte

Konferensen med tema Framtid under Statistikfrämjandets årsmöte 2020 rymmer lera spännande talare, bland dem professor Mattias Villani, från Statistiska institutionen vid Stockholms universitet.

Stark kritik mot rapport om BRÅ

Rapporten "Går det att lita på BRÅ?", har fått stark kritik på flera punkter. Rapporten kritiseras för felciteringar, felaktiga insinuationer, och ogrundat misstänkliggörande. Professor Dan Hedlin, vid Statistiska institutionen, blev felciterad i rapporten.

”Lätt att övertolka statistik”

Vilken roll spelar statistik för forskning? Vilka är de vanligaste felen när det hänvisas till statistiska undersökningar? Dan Hedlin, professor i statistik, delar med sig av några tips.

Presentationer från statistiska institutionen vid CFE

Vid den 13e internationella konferensen för Computational and Finanicial Econometrics (CFE 2019) medverkade Parfait Munezero och Mattias Villani.

Opinionsundersökningarnas olika metoder kan ge mycket olika resultat

SVT följer upp de skilda resultaten i opinionsundersökningar i oktober 2019, och ber professor Dan Hedlin reda ut vad skillnaderna kan bero på.

Statistik och artificiell intelligens, presentation på Forskardagarna 2019

Hur lär man maskiner att tänka? - Det fick gymnasieklasser reda på under seminarium vid Statistiska institutionen, på Forskardagarna.

Första konferensen för masterstudenter i statistik

I maj 2019 ordnade Statistikfrämjandet med stöd av SCB konferensen för masterstudenter. Vid konferensen fanns professor Mattias Villani med bland talarna.

Lars Lyberg årets Statistikfrämjare 2019

”Lars Lyberg är en person som under lång tid har, och som även fortsätter att kraftigt påverka statistikområdet och lyfter fram såväl statistik som ämne, som Sverige som land både för statistiker och allmänheten. Det är en värdig vinnare av 2019 års pris!”

Pizza and beer-talk 14 februari 2019

Professor Mattias Villani talade på iZettle, på temat "Bayesian Prediction and Decision Making".

Ny oro om opinionsundersökningarnas säkerhet inför ett eventuellt extraval

Partier och medier påverkas av opinionsundersökningar, men hur säkra är de? Och hur står sig de självrekryterade panelerna mot undersökningar med slumpmässigt urval? Professor Dan Hedlin förklarar att insamlingsmetoden inte är ensamt avgörande, utan metoden för att ta hand om - och vikta insamlade data också spelar stor roll.

Ny undersökningsmetod kan göra att fler vågar svara

Brå, Brottsförebyggande rådet, har i år ändrat undersökningsmetoden för den Nationella trygghetsundersökningen. Det kan vara ett av skälen till att en av tio kvinnor i årets undersökning uppger att de har utsatts för sexualbrott. Men hur jämför man då årets resultat med tidigare år?

"Det duger knappast som någon bild av verkligheten"

Flera medier drog felaktiga slutsatser från KP:s läsarundersökning, och framställde det som att pappor ratas. Dan Hedlin intervjuas i Medierna i P1om hur medierna har dragit slutsatser och gjort tolkningar utan stöd i undersökningen .

Medel för kvalitetsutveckling av utbildning tilldelas Tatjana von Rosen vid Statisiska institutionen

Genom en rektorssatsning har universitetet utlyst medel till satsningar på kvalitet i utbildning på grund- och avancerad nivå, och Tatjana von Rosens kvalitetsprojekt är ett av de projekt som beviljats medel.

Valet 2018: Vad säger opinionsundersökningarna egentligen?

Statistiska institutionen vid Stockholms universitet och Statistikfrämjandet inbjuder till seminarium om opinionsundersökningar! Allt om opinionsundersökningarna ur ett väljarperspektiv, ta chansen att ställa dina frågor! Seminariets fokus är hur opinionsundersökningar presenteras i media.

Lars Lyberg har tilldelats Award for Exceptionally Distinguished Achievment

Utmärkelsen Award for Exceptionally Distinguished Achievment, vid 2018 AAPOR Award, tilldelades Lars Lyberg, fd professor vid Statistiska institutionen, under högtidliga former.

Spännande resultat om opinionsmätningars pålitlighet

En studie av opinionsundersökningar, gjord vid University of Southampton och University of Texas at Austin, har visat att pålitiligheten för opinionsundersökningar är fortsatt hög.

4,4 miljoner till Tatjana von Rosens forskning vid Statistiska institutionen

Projektet "Utveckling av explorativa datatekniker och statistiska diagnosverktyg för multivariata flernivåmodeller" har tilldelats 4,4 miljoner kronor från Vetenskapsrådet.

Helgdag för folkräkning i Chile

Den 19 april var det Chilean Census Day, en nationell helgdag då alla skulle stanna hemma tills de fått fylla i en folkräkningsenkät. P5 Stockholm hörde av sig till Michael Carlson vid Statistiska institutionen för att ta reda på mer.

Gästforskare från Statisistiska institutionen vid Universitetet i Khartoum

Professor Gebrenegus Ghilagaber från Statistiska institutionen vid Stockholms universitet gästade i januari 2017 Institute for Endemic Diseases vid Universitetet i Khartoum.

Forskningsmedel från VR till studie om "Kritiskt tänkande och kandidatuppsatsen i fyra discipliner"

Tatjana von Rosen, docent vid Statistiska institutionen, Stockholms universitet, är med i forskningsprojektet om "Kritiskt tänkande och kandidatuppsatsen i fyra akademiska discipliner", som har beviljats 6.5 miljoner kronor i forskningsmedel från Vetenskaprådet, och som ska pågå under fyra år.

Vår medverkan i media

Här hittar du vår senaste medverkan i olika typer av media.

"Tänk om inte statistik fanns"

"Tänk om inte statistik fanns, skulle vi då gissa oss fram i tillvaron?" Den frågan ställs i radioprogrammet Nordegren och Epstein (P1) från 2017-11-13.

Hur ska vi förstå opinionsundersökningarna?

Det kan vara spännande att följa opinionsundersökningarna inför ett val, men hur ska man tolka dem? I det svenska riksdagsvalet 2014, det brittiska parlamentsvalet 2015, i folkomröstningen om Brexit och i USA:s presidentval 2016 tycks opinionsmätningarna ha pekat fel.

Efter opinionsundersökningarna: Hur kunde Trump vinna?

Den frågan ställer sig Farzad Nouri från Sveriges Radio P5 Sthlm, och professor Dan Hedlin förklarar opinionsmätningarnas osäkerhet. Även i Aftonbladet TV diskuterar Dan Hedlin svårigheten med opinionsmätningar.

Statistik i det amerikanska valet

Det är svårt att förutsäga valutgången med så många osäkra väljare, förklarar professor Dan Hedlin för SVT Nyheter.

Bedräglig slutsats om otrygghet i Rinkeby

"Det är faktiskt bedrägligt". Det säger Dan Hedlin, professor i statistik, om slutsatsen i Stockholms handelskammares undersökning om att företagare upplever att Rinkeby blivit alltmer otryggt - som baserades på ett enda vittnesmål, till tidningen Vi i Rinkeby.

Dan Hedlin. Foto: Eva Dalin

"En del medier har inte kollat hur frågan egentligen lyder"

För ett par veckor sedan spreds nyheten om att "8 av 10 poliser funderar på att sluta", baserad på en undersökning från polisfacket. Men rubrikerna stämmer inte med hur frågan formulerades i undersökningen. Det menar Dan Hedlin, professor i statistik i ett inslag i Medierna.

Dan Hedlin, professor i statistik vid Statistiska institutionen, SU. Foto: Eva Dalin

Dan Hedlin: "Big Data kräver kunskaper i statistik"

Med stora datamängder är det lätt att gå i fällan och feltolka samband, skriver tidningen IDG. Dan Hedlin, professor i statistik hos oss ger råd om hur man kan undvika det.

"Svara på viktiga undersökningar är en social handling"

Vi måste solidariskt ställa upp och svara på undersökningar som gäller vår officiella statistik och forskning. Det menar Dan Hedlin, professor i statistik vid Statistiska institutionen i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Polisen räknar fel om minskade inbrott

”De har som jag ser det jämfört ett äpple med ett päron”. Det säger Dan Hedlin, professor vid Statistiska institutionen, som har granskat polisens glädjesiffror om minskade inbrott med så kallad märk-DNA i ett inslag i Ekot Special i helgen.

"En statistiker som förmodar saker – en magisk stund!”

Vad är sannolikheten att en person i 25 år har lyckats undvika att exponeras för frisbee-kastande? Den frågan fick Dan Hedlin, professor vid Statistiska institutionen, i Breaking News med Filip & Fredrik – och drog till med en förmodan.

Därför visar opinionsundersökningarna fel

När opinionsinstituten försöker förutspå valresultaten slår många spådomar fel. Dan Hedlin, professor på Statistiska institutionen, intervjuas i tidningen Fokus om felkällorna som snedvrider resultaten.

Kontakt

Besöksadress
Statistiska institutionen
Universitetsvägen 10B, plan 7 
Stockholm
Observera att om du kommer från tunnelbanan och går in från norra sidan, står det 14B på ingången till huset där du når oss! Gå rakt fram och ta hissen upp så kommer du rätt. 

Öppettider
Institutionen har öppet vardagar 07:50 – 17:05 under terminerna. Vi har stängt 24 juni - 11 augusti - under den perioden behöver du boka tid med någon av våra medarbetare för att kunna komma in på institutionen.

Postadress
Statistiska institutionen
Stockholms universitet
SE - 106 91  STOCKHOLM

Fax 08 - 16 7511

Fråga oss - vi kan statistik!

Är du journalist och behöver komma i kontakt med någon som kan statistik, för att till exempel kommentera en undersökning eller en statistisk metod i media? Då har du kommit rätt! Kontakta Richard Hager så slussar han dig vidare till lämplig forskare.

Richard Hager
Telefon:  08-16 29 90
E-post: richard.hager@stat.su.se

Välkommen till Alumnnätverket vid Statistiska institutionen

Har du läst statistik hos oss? Då hälsar vi dig välkommen till Statistiska institutionens alumnnätverk!